StoryEditor

Chcete výhodne prenajať pôdu? Ponúkame vám cenovú mapu obvyklých nájmov z celého územia

20.09.2019, 07:54
Agrorezort po prvý raz zverejnil takzvané obvyklé ceny nájmov poľnohospodárskej pôdy.

Ak prenajímate pôdu, už sa nemusíte báť, že pôjdete pod cenu. Agrorezort v spolupráci s okresnými úradmi zverejnil na tento rok priemerné výšky nájomného za užívanie poľnohospodárskej pôdy. Údaje sa sumarizujú podľa jednotlivých katastrálnych území.

Podľa evidencie
Novela zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov stanovila pre nájomcov novú povinnosť. Viesť a uchovávať evidenciu o dohodnutom a zaplatenom nájomnom za pozemky podľa katastrálnych území – vždy k 31. decembru.

Údaje a informácie sú povinní odovzdať okresnému úradu do 31. januára. Obvyklá výška nájomného sa bude určovať a zverejňovať odteraz každoročne.

Zverejnenie chráni majiteľov poľnohospodárskej pôdy pred neprimerane nízkymi cenami a poskytuje nájomcom aj odrazový mostík na jej stanovenie. Všetky nové návrhy zmlúv tak už musia obsahovať cenu, ktorá je minimálne na úrovni obvyklej výšky nájomného platnej pre dané územie. Ak nájomca navrhne cenu nižšiu než obvyklú, vlastník ju môže odmietnuť.

HN

Pozor na chyby
Povinnosti pre nájomcov určuje vyhláška ministerstva pôdohospodárstva, v ktorej sú podrobnosti o spôsobe a rozsahu vedenia a poskytovania evidencií a stanovenia obvyklej výšky nájomného. Každá osoba musí poskytovať okresnému úradu sumárne údaje z evidencie nájomného za kalendárny rok. A to buď v tabuľkovej forme, v listinnej alebo elektronickej podobe za každé katastrálne územie na formulári. Formulár je zverejnený na stránke ministerstva.


Agrorezort v týchto dňoch vyhodnotil najčastejšie chyby a nedostatky nájomcov pri vypĺňaní formulárov. Podávajú napríklad duplicitné formuláre jedného nájomcu pre to isté katastrálne územie. Alebo – vo formulároch sa objavujú rôzne či neúplné údaje. Stalo sa napríklad aj to, že sa vyplnili len údaje o prenajatej výmere, ale údaje o dohodnutom alebo zaplatenom nájomnom nie. Problémom boli aj nesprávne uvedené výmery prenajatej poľnohospodárskej pôdy, nesprávne hodnoty dohodnutého či zaplateného nájomného, prípadne oboch.

Pre vlastníkov
Nájomcovia pôdy, ale aj jej vlastníci v pozícii prenajímateľov, musia byť už oveľa aktívnejší. Najskôr rok a najneskôr dva mesiace pred uplynutím času, na ktorý sa nájom dohodol, majú agropodniky a roľníci, ktorí si pôdu prenajímajú, doručiť jej vlastníkovi návrh novej nájomnej zmluvy, ale jej doručenie musia vedieť aj preukázať. Naopak, vlastník má zase dva mesiace na to, aby návrh novej nájomnej zmluvy odmietol. Ak sa tak nestane, vznikne nájomný vzťah podľa návrhu, ktorý dostal, takže stará zmluva sa už neobnoví tak, ako to bolo predtým.

Zákonné dôvody
Netreba zabúdať, že vlastník môže odmietnuť nový návrh len z presne určených zákonných dôvodov. Je to vtedy, keď podniká v poľnoho...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 02 - Modified: 2024-03-23 14:55:42 - Feat.: - Title: Aká potravina zdražela od úvodu roka najviac? Obľúbená pochúťka doplatila na situáciu na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-02 09:03:19 - Feat.: - Title: Prenájom pôdy má svoje pravidlá. Aké máte povinnosti? Odpovedajú experti 04 - Modified: 2024-02-05 11:57:50 - Feat.: - Title: Vojna v Gaze vytiahla zlato nahor. Ceny budú tento rok pokračovať v raste 05 - Modified: 2024-01-15 18:33:20 - Feat.: - Title: Šanca ušetriť? Potenciál rastu cien potravín sa nateraz vyčerpal, vraví odborník
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:19