StoryEditor

Depaepe pre HN: Neistý vývoj udrží vysoké sadzby úverov

02.03.2009, 23:00
Bankovníctvo v čase krízy. Nový riaditeľ Dexia banky Slovensko Stefaan Depaepe v rozhovore pre HN.

Dexia banku Slovensko preberá v ťažkých časoch. Finančná kríza zdražela úvery a znížila úroky na vkladoch. Orientáciu na komunálne financovanie však považuje za stabilizujúci faktor. Nový riaditeľ Dexia banky Stefaan Depaepe.

 

Na čelo banky ste prišli v náročnom období. Určite by ste si vedeli predstaviť priaznivejšie podmienky na trhu, ako sú dnes.
Ako nový generálny riaditeľ mám k dispozícii prvých sto dní v úrade, to znamená oboznámiť sa čo najrýchlejšie so situáciou, akú banka na trhu zastáva. Veľmi mi záleží na tom, aby som spoznal jej klientov a zamestnancov. Jednoducho povedané, moje prvé dni znamenajú mnoho rozhovorov s množstvom ľudí.

V akom stave "preberáte“ banku?
Dexia banka Slovensko má veľmi dobrý obchodný model, ktorý je založený na dvoch pilieroch. Tieto dva piliere sa navzájom posilňujú. Dexia banka je jednoznačný líder na trhu služieb pre samosprávy. V službách pre občanov máme relatívne skromný trhový podiel, ale ten sa zvyšuje. Okrem toho Slovensko je zadefinované ako jedno zo strategických teritórií pôsobenia skupiny Dexia.

Samozrejme, ako viete, bankový sektor je veľmi globalizovaný a nepokoje na globálnych finančných trhoch v poslednom roku mali dosah aj na Skupinu Dexia, a teda aj na Dexia banku Slovensko.

Na situáciu, ktorá nastala na celosvetových finančných trhoch, sme rýchlo reagovali. Okamžite sme zvýšili základné imanie. Museli sme zabezpečiť, aby naši klienti porozumeli tomu, že naša banka pokračuje v biznise a naďalej poskytuje všetky služby. Máme novú stratégiu a nový manažment, ktorý je zložený zo skúsených profesionálov z Belgicka, Francúzska a zo Slovenska.

Banka pokračuje v podnikaní, ale, samozrejme, ekonomické prostredie je komplikovanejšie. Verím, že sektory, ktoré financujeme - mestá, obce, infraštruktúra a obyvatelia - sú segmenty nižšie rizikové, preto máme dobrú pozíciu v súčasnej ekonomickej situácii.

V porovnaní s minulým rokom máme výrazne nižšie úrokové sadzby. To sa odzrkadlilo aj na úročení vkladov. Ako sa snažíte upraviť vkladové produkty, keď im už na atraktivite ubral zásah centrálnej banky?
Zníženie úrokových sadzieb je veľmi významné a sadzby na trhu sú veľmi nízke. Na druhej strane miera inflácie ide dole veľmi rýchlo. To znamená, že dokonca s nižšími úrokovými sadzbami, reálne úrokové sadzby sú stále pozitívne pre tých, ktorí šetria.

Na druhej strane poklesom úrokov by mali byť dostupnejšie úvery. Opak je však pravdou. Ako dlho bude podľa vás trvať súčasný stav, keď úvery už nie sú také prístupné ako v uplynulých mesiacoch?
Zníženie úrokových sadzieb ECB, zložitá situácia na globálnych finančných trhoch a stúpajúce preferencie likvidity neumožňujú preniesť nižšie medzibankové sadzby do klientskych sadzieb. Kvôli neistému hospodárskemu vývoju a klesajúcim cenám nehnuteľností budú banky vyžadovať vyššiu úverovú rizikovú prirážku.

Sú úvery na Slovensku také ohrozené, aby bolo nutné držať sadzby tak vysoko? Veď percento nezdravých úverov je na Slovensku veľmi nízke...
Ako som povedal, vyššie úrokové sadzby budú pretrvávať z dôvodu likvidity a úverového rizika. Finančné indikátory podnikov sa zhoršujú a miera nezamestnanosti stúpa. Žiaľ, v tejto chvíli nevykazuje hospodárstvo žiadne náznaky zotavenia v krátkom čase. Na druhej strane intervencie vlád určené na dočasnú stimuláciu hospodárstva sú vítané. Neviem si predstaviť, v akej hospodárskej situácii by sme sa ocitli, nebyť týchto intervencií.

Do akej miery súvisí sprísňovanie podmienok na poskytovanie úverov s nariadeniami materských spoločností, ktoré situáciu v celej Európe riešia viac-menej paušálne?
Prísnejšie podmienky poskytovania úverov v žiadnom prípade nesúvisia s reguláciou materskej spoločnosti. Dexia banka Slovensko podniká podľa slovenských zákonov, a banka má samostatne nastavené rizikové podmienky, ktoré sú prispôsobené slovenskému úverovému trhu. Banka upravila podmienky na poskytnutie úverov len nepatrne vzhľadom na už aj tak dosť prísne podmienky, za ktorých je úver možné klientovi poskytnúť, keďže podmienky slovenských bánk boli stanovené omnoho prísnejšie, ako to bolo napr. v USA. Je nutné povedať, že slovenské banky podnikajú oveľa obozretnejšie s cieľom zabezpečiť nielen bezpečné podnikanie banky, ale aj bezpečný a stabilný bankový trh na Slovensku.

Záujem o hypotekárne úvery už viac ako pol roka klesá, čo súvisí najmä so stagnáciou realitného trhu. Obchodníci s realitami videli nádej v prvých mesiacoch nového roka, keď opadne strašiak v podobe eura. Cítite nejakú zmenu v dopyte po hypotékach?
V prvých dvoch mesiacoch 2009 došlo k stagnácii záujmu o hypotekárne úvery zo strany obyvateľstva. Obyvateľstvo odkladá kúpu, resp. rekonštrukciu nehnuteľností na neskôr z dôvodu negatívnych informácií o vývoji ekonomiky a taktiež očakávajú, že ceny nehnuteľností, ktoré v minulosti rástli neprimeraným tempom, klesnú ešte viac. Väčší záujem v tomto roku môže nastať u mladých ľudí, ktorí môžu využiť štátny príspevok, ktorý spolu s príspevkom banky je vo výške až 3 %, čo v kombinácii s aktuálne nízkymi úrokovými sadzbami dáva tejto skupine klientov možnosť získať veľmi výhodnú úrokovú sadzbu.

Aký trend očakávate v správaní bánk pri hypoúveroch v nasledujúcich mesiacoch?
Dexia banka Slovensko predpokladá v roku 2009 rast konkurenčného boja v oblasti poskytovania úverov na bývanie z dôvodu veľkého poklesu záujmu o financovanie kúpy a rekonštrukcie nehnuteľností, ktorý nastal v posledných mesiacoch roka 2008 a pokračuje aj v roku 2009. Predpokladáme, že z dôvodu rastúcej neistoty obyvateľstva v súvislosti s budúcnosťou, obavami o stratu zamestnania a v neposlednom rade aj s väčšou obozretnosťou klientov a bánk dôjde v najbližšom období k stagnácii dopytu po úveroch na bývanie. Banky budú musieť ponúknuť tým záujemcom, ktorí budú žiadať o úvery na bývanie, také podmienky financovania nehnuteľnosti, ktoré im zabezpečia aj v nestálom prostredí pocit istoty. K takýmto benefitom môžeme zaradiť výhodné poistenia, napr. poistenie pre prípad straty zamestnania, rovnakú výšku splátky počas celého obdobia splácania úveru a pod.

V súvislosti s finančnou krízou hladinu rozvírili aj správy o problémoch vašej materskej spoločnosti. Ako sa k tomu stavali vaši klienti?
Viete, skupina Dexia komunikovala globálnu krízu veľmi skoro a rozumiem vyššiemu počtu otázok a článkov o skupine Dexia v porovnaní s inými bankami, ktoré komunikovali rovnakú situáciu, ale neskôr. Samozrejme rozumiem, že klienti boli znepokojení a kládli si otázky, pretože vo svete nastala naozaj bezprecedentná situácia.

Banka tak bola schopná vysvetliť, čo sa vlastne na globálnych finančných trhoch stalo a aký to bude mať na Dexia banku dosah. Vysvetlili sme našim klientom všetky dôležité opatrenia, ktoré sme urobili, podporu od všetkých akcionárov a veľmi dôležité posolstvo, že naša banka pokračuje v biznise na Slovensku.

Kto je Stefaan Depaepe 

pôsobí v skupine Dexia od roku 1993. Pracoval v oblasti retailového a korporátneho bankovníctva, lízingu či IT. Zastával funkciu člena Správnej rady Dexiabank Nederland N.V. v Amsterdame. Stefaan Depaepe má právnické vzdelanie a belgickú národnosť. Je držiteľom rytierskeho Radu kráľa Leopolda. Narodil sa 24. 1. 1960 v Kortrijku, Belgicko. Je ženatý a má dcéru.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 20:39