StoryEditor

Účastníci tendra hodnotia jeho priebeh pozitívne

02.12.2003, 23:00
Slovenská konsolidačná ponúka najväčšie obchody na Slovenskom trhu s pohľadávkami, jej tendre hodnotia účastníci tendra pozitívne

Zlé úvery, ktoré vznikli v najväčších slovenských bankách ako dôsledok transformácie ekonomiky, sú dnes koncentrované v Slovenskej konsolidačnej, (SKo) a. s. V pondelok boli oznámené výsledky tendra SKo na balík pohľadávok po lehote splatnosti v objeme viac ako 42 miliárd korún, ktorý bol historicky najväčším jednorazovým obchodom s pohľadávkami na Slovensku. Trh s pohľadávkami je na Slovensku málo rozvinutý, možno však očakávať, že problematické pohľadávky budú vznikať aj v budúcnosti, aj keď obdobie reštrukturalizácie bánk sa na ich objeme podieľalo významnou mierou. Aj napriek nerozvinutosti trhu, na Slovensku pôsobí v tejto oblasti niekoľko spoločností. Väčšina z nich sa zapojila aj do tendra na už spomenutý balík pohľadávok.
Víťazom tendra sa nakoniec stala akciová spoločnosť Majetkový Holding. Tá vznikla podľa obchodného registra zrušením akciovej spoločností V-Invest holding, ktorá sa bez likvidácie rozdelila na Majetkový Holding a Privátny Holding. Pôvod spoločnosti V-Invest holding možno hľadať v kupónovej privatizácii, keď vznikla niekoľkými transformáciami pôvodného privatizačného fondu Prvý privatizačný fond na obyčajnú akciovú spoločnosť. Dnes má Majetkový Holding 62-tisíc akcionárov fyzických osôb a 22 akcionárov právnických osôb. Vo vyhlásení spoločnosti Majetkový Holding k výsledkom tendra sa okrem iného uvádza: "Nami ponúknutá cena odráža viacero parametrov, a to predovšetkým očakávanú výťažnosť, časové hľadisko, náklady, ako aj primerané riziko. Treba si však uvedomiť, že rizikovosť tohto investovania je poznačená predovšetkým nízkou bonitou a zložitosťou právnych vzťahov uvedených pohľadávok. Zámerom tejto kúpy pohľadávok je ich realizácia prostredníctvom aktívnej správy. To zahŕňa etapy formálneho prevzatia a nadobudnutia, pokračovanie v uplatňovaní svojich práv na dosiahnutie očakávanej výťažnosti. Dôležitou súčasťou speňažovania bude i obchodovanie s týmito právami. Konzervatívna politika investovania Majetkového Holdingu, a. s., sa opiera o zložité postupy rozhodovania a tímovú podporu svojich akcionárskych a holdingových štruktúr. Na tieto úkony má Majetkový Holding, a. s., dostatočné profesionálne kapacity, ale zároveň je otvorený na spoluprácu za komerčne výhodných podmienok."
Na tendri sa zúčastnila aj finančná skupina Penta spolu s Credit Suisse First Boston. Tá sa na trhu s pohľadávkami pohybuje aj v ČR, a tak sa všeobecne považovala za horúcejšieho kandidáta na víťaza tendra. Zuzana Petrová, riaditeľka odboru správy pohľadávok spoločnosti Penta Group, si myslí, že "vzhľadom na relatívne nízky objem pohľadávok, ktoré SKo spravuje, ako aj obmedzenia vyplývajúce z existencie štátnych záruk, bol tento tender posledným predajom balíka pohľadávok v takomto objeme a možnosti SKo ponúknuť podobný balík pohľadávok, o ktorý by mali záujem veľkí investori, sú už vyčerpané."
Daniel Krátky zo spoločnosti Daniel J. Kratky Consulting House, ktorá sa do konkurzu prihlásila, ale ponuku nakoniec nepredložila, k výsledkom tendra uviedol: "V tomto druhu podnikania môžu uspieť len subjekty spôsobilé pochopiť a akceptovať špecifické právne prostredie v našej časti východnej Európy. V súčasnosti ide o podnikanie typické pre aktuálnu fázu rozvoja ekonomického prostredia na Slovensku a v ČR. Nie je ešte úplne štandardizovaný, jeho podoba a podmienky sa budú v strednodobom horizonte modifikovať, až sa priblížia k podmienkam, ktoré by sme dnes mohli nazvať západoeurópskymi." Všetky subjekty oslovené HN však vyjadrili spokojnosť s podmienkami tendra SKo, čo môže byť predpokladom jednak na zlepšenie postavenia SKo na trhu s pohľadávkami, ale aj rozvoj trhu s pohľadávkami na Slovensku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 15:12