StoryEditor

Menej chodenia po úradoch za živnosťou

10.10.2007, 00:00
Od 1. októbra na vybavenie živnosti stačí navštíviť len živnostenský úrad, aj živnosť vás vyjde lacnejšie.

Kto si vybavoval živnosť v minulosti, musel navštíviť štyri úrady. Novela živnostenského zákona, ktorá začala platiť 1. októbra, proces zjednodušila a zlacnila. Začínajúci podnikatelia pri vybavovaní už nemusia žiadať o výpis z registra trestov. Na živnostenskom úrade vyplnením formulára ohlásite živnosť a môžete podnikať. Vykonávať ohlásené činnosti môžete bezprostredne po podaní, teda nie až po vydaní živnostenského listu. Odpadá vám povinná registrácia v zdravotnej poisťovni a na daňovom úrade - všetko to urobia kontaktné miesta za vás. Niektorí občania chystajúci sa ohlásiť živnosť pred 1. októbrom, radšej počkali na jednoduchší a lacnejší režim. Pre úrady je však náročnejšie. Po podaní žiadosti úrad žiada o elektronický výpis z registra trestov. "Odozvy pri elektronických žiadostiach sú veľmi rýchle. Mali sme aj také prípady, že elektronická žiadosť prišla za 15 minút a mohli sme ihneď začať vybavovať živnosť," chváli rýchle reakcie Oľga Michalcová, vedúca odboru živnostenského podnikania v Trenčíne. Na živnostenských úradoch priamo do systému zadávajú údaje, na generálnej prokuratúre žiadosti obratom vybavujú a vracajú späť. Starým spôsobom trvalo vybavenie živnosti sedem dní, po novele ju vydávajú do piatich dní. "Napríklad v stredu minulý týždeň sme vydávali živnosť, ktorá bola podaná v pondelok," dodáva Michalcová.
V budúcnosti ešte jednoduchšie a lacnejšie
Dnešný formulár je síce trochu náročnejší ako bol ten predošlý, ale je to len dočasné riešenie. Časom budú pracovníci na úrade vkladať údaje priamo do počítača, tie už len žiadateľ po vytlačení skontroluje a podpíše. Na ostatné úrady nemusíte ísť ani pri pozastavení živnosti, alebo oznámení zmien. Živnostenský odbor ich na požiadanie za vás oznámi príslušnej zdravotnej poisťovni a správcovi dane. Záležitosti v Sociálnej poisťovni si musí podnikateľ zatiaľ vybaviť sám.
Oproti situácii pred novelou už žiadatelia nemusia ísť na prokuratúru, ktorá je tiež odbremenená od ich priamej návštevy. Výpis ste museli v minulosti doručiť maximálne pri prevzatí živnostenského listu. Po jeho prevzatí ste ešte museli ísť na dva úrady - zaregistrovať sa v zdravotnej poisťovni a na daňovom úrade. V minulosti síce mohol byť na živnostenskom liste neobmedzený počet činností, avšak väčšina podnikateľov v reálnej praxi vykonáva len jednu.
Nový živnostenský list je lacnejší, pre voľnú živnosť je to sto, pre remeselnú a viazanú 500 a za koncesiu zaplatíte tisíc korún. Pred novelou ste potrebovali na voľnú, remeselnú a viazanú živnosť až tisíckorunový kolok. Za žiadosť o koncesnú listinu ste v minulosti zaplatili 2-tisíc korún. Okrem toho ste v minulosti mali výdavky za výpis z registra trestov, dnes zaň už platiť nemusíte.
Čo potrebujete
Živnostenský zákon rozoznáva ohlasovacie a koncesované živnosti. Medzi ohlasovacie patrí voľná, remeselná a viazaná živnosť. Pri voľnej nemusíte spĺňať žiadne odborné kritériá, môžete ju vykonávať po jej ohlásení.
Oproti voľnej živnosti musí uchádzač pri remeselnej preukázať odbornú spôsobilosť. Tú preukazuje dokladom o potrebnom vzdelaní (výučný list, vysvedčenie), alebo je možné preukázať prax bez požadovanej školy. Nie je však potrebné spĺňať obidve podmienky. Novela ruší povinnú trojročnú prax ako podmienku pre začínajúcich podnikateľov vyučených v odbore. Platí to aj opačne, ak pracuje niekto v odbore zákonom požadovaných desať rokov, nepotrebuje na preukázanie spôsobilosti výučný list.
Pri viazaných živnostiach musíte splniť určité podmienky. Tie sú uvedené v prílohe živnostenského zákona a viažu sa na splnenie určitých kritérií preukazujúcich odbornú spôsobilosť. Pre každú takú živnosť je to individuálne a je to definované v ďalších zákonoch (zákon o banskej činnosti, zákon o územnom plánované a stavebnom poriadku, zákon o horskej a záchrannej službe,...).
Pri koncesií sa o povolenie žiada, pričom každému nemusí byť koncesia vydaná. Vybavenie trvá maximálne 30 dní. Novela zúžila počet koncesovaných živností na 13.
V prípade, ak podnikateľ nespĺňa odbornú spôsobilosť, musí si ustanoviť zodpovedného zástupcu. Toho však musí zamestnať, pokiaľ s ním nie je príbuzný v priamom rade alebo súrodenec, prípadne manžel či manželka. Aj za zodpovednú osobu vyžiada výpis z registra trestov živnostenský odbor.
Úrad nezodpovedá za živnostníkov
Živnostenský úrad vydáva živnosť na základe splnenia zákonom definovaných kritérií, ale ďalej nezodpovedá za kvalitu poskytovaných služieb a ani za nekorektné správanie niektorých živnostníkov.
Veľakrát sa stáva, že do obce prídu podnikatelia predávať nejaký tovar alebo poskytovať určité služby. Starostovia to často vyhlásia aj do rozhlasu, ale pritom neskontrolujú ich živnostenské oprávnenie. "Podľa zákona o obecnom zriadení sú starostovia povinní kontrolovať podnikateľov podnikajúcich v obci, prípadne na ich trhoviskách. Pozor, nie vždy je živnostenský list dostatočná garancia. Pri zrušení živnosti ho totiž podnikateľ nemusí vrátiť," upozorňuje Michalcová. Preukázať by sa teda mal aktuálnym výpisom, alebo v dnešnej dobe nie je problém si predkladanú živnosť skontrolovať priamo na internete (www.zrsr.sk), kde je aktuálny register.
"Občania sa chodievajú sťažovať na nekvalitnú prácu živnostníkov na živnostenský odbor. My však za kvalitu odvedenej práce nezodpovedáme. Ľudia to však vnímajú tak, že ak niekto má živnosť, musí vykonávať kvalitnú prácu," dopĺňa Michalcová. Do mesiaca evidujú aj 10 sťažností na nekvalitnú prácu podaných na živnostenskom odbore v Trenčíne.
Nebankové pôžičky - voľná živnosť!?
Horšie prípady sú, ak po obciach chodia podvodníci, ktorí napríklad na čistenie pomníkov vyberú od občanov zálohy, avšak prácu nikdy nevykonajú. "Opäť sa takí podvedení chodia sťažovať na živnostenský úrad, a my zistíme, že nemá ani živnostenské oprávnenie. V tom prípade je to už však podvod, a teda prípad pre políciu, a nie pre živnostenský úrad," konštatuje Michalcová. Žiaľ, starosta mnohokrát nielenže neskontroluje takému podnikateľovi živnosť, ale ešte mu aj urobí reklamu v miestnom rozhlase. Voľná živnosť je napríklad aj poskytovanie pôžičiek nebankovým spôsobom. Väčšinou je to na základe záložného práva, a nezriedka takí klienti prídu o strechu nad hlavou. Ľudia v tomto prípade živnostenské oprávnenie vnímajú ako garanciu serióznosti, úrad však neprideľuje živnosť na základe poskytovaného produktu. Výpis z registra trestov a splnenie odbornej spôsobilosti ešte nie je garanciou serióznosti podnikateľa a kvality jeho práce, opatrnosti nie je nikdy nazvyš.

01 - Modified: 2003-06-16 08:00:14 - Feat.: 0 - Title: Neľahká diplomacia 02 - Modified: 2003-06-16 08:01:41 - Feat.: 0 - Title: Návrh európskej ústavy je na svete
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:28