StoryEditor

Realitné fondy kríze odolajú

31.07.2007, 00:00
Ostrý výpredaj vo fondoch, ktoré investujú do realít, či pokles akcií developerských spoločností naznačujú, že dobré časy nehnuteľností sa v USA a vo vyspelej Európe skončili.

Hypotekárna kríza sa dostáva cez hranice Spojených štátov a nepriaznivo ovplyvňuje reality aj finančný sektor na starom kontinente či v Japonsku. Štyri slovenské realitné fondy, v ktorých majú investori asi tri miliardy korún, by zasiahnuť nemala.

Chápadlá hypotekárnej krízy
Realitné fondy REIT (Real Estate Investment Trust), ktoré investujú do nehnuteľností, sa po siedmich rokoch dobrých časov tento rok dostávajú do strát. Ich situácia sa zhoršila v USA najmä po začiatku krízy na trhu s rizikovými hypotékami. Do toho sa pridalo spomalenie americkej ekonomiky a pokles v stavebníctve. Index Dow Jones Wilshire REIT tento rok stratil takmer päť percent.
Podľa denníka The Wall Street Journal sa investori realitným fondom obracajú chrbtom, pretože sa boja, že zvýšené náklady na úvery môžu spomaliť získavanie nehnuteľností. Iní si môžu myslieť, že trend predchádzajúcich rokov, keď fondy REIT dosahovali 20-percentnú výnosnosť, nie je udržateľný. David Fick zo spoločnosti Stifel Nicolaus hovorí, že od mája do júla odišli z amerických realitných podielových fondov tri miliardy dolárov. Podľa obchodníkov je teraz vhodný čas na nákup akcií fondov REIT, keďže sú podhodnotené.
Situáciu nezlepšuje ani situácia okolo predaja existujúcich domov, ktorý padá už štvrtý mesiac za sebou. Na trh sa dostáva viac domov ľudí, ktorí nestíhali splácať hypotéky, čo tlačí ich cenu nadol.

Slovensko mimo ohrozenia
Slovenský trh realitných fondov je veľmi mladý. Výraznejšie začal fungovať v máji tohto roka. Kríza z USA by ho nemala zasiahnuť.
"V tejto chvíli neočakávame nijaký významný vplyv spomenutej hypotekárnej krízy na slovenské realitné fondy. Prvým a hlavným dôvodom je fakt, že tento druh investovania je na Slovensku "v plienkach", takže v domácich realitných fondoch zatiaľ nie sú obsiahnuté také typy nehnuteľností, resp. aktív, ktoré by krízou v americkom hypotekárnom sektore mohli byť zasiahnuté," hovorí portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. Portfólioví manažéri slovenských realitných fondov očakávajú ročnú výkonnosť okolo ôsmich percent. Zatiaľ toto číslo s prehľadom preskočil Prvý realitný fond IaD, ktorý od októbra minulého roka zarobil okolo 25 percent. Ostatné realitné fondy, ktoré sa rozbiehali v máji alebo v júni, doteraz priniesli zisk menej ako jedno percento.

Malé trhy
Menšie európske realitné trhy odolávajú tlaku amerického poklesu a pre zahraničných investorov ponúkajú lepšie zhodnotenie. Zatiaľ čo v roku 2005 polovica realitných investícií v Európe smerovala na 10 najväčších trhov vrátane Londýna a Paríža, v minulom roku to bola iba tretina. Investori sa obzerali po nových adresách.
Atraktívnymi už prestávajú byť kancelárske priestory v strednej Európe, kde investori dostanú podobný výnos ako v západnej časti kontinentu. Podľa poradenskej realitnej spoločnosti Cushman & Wakefield sú výnosy pražských kancelárskych priestorov 5,5 percenta a nákupných stredísk 5,75 percenta ročne, čo je podobné ako v nemeckom Düsseldofre a o niečo viac ako v Miláne.

Smer: Turecko, Rumunsko, Ukrajina
Turecký Izmir je v zornom poli realitných investorov, keďže sa doň sťahujú banky a iné rozširujúce sa zahraničné spoločnosti. Nedostatok kvalitných kancelárskych priestorov však niekedy spôsobuje vyššiu cenu ako v hlavnom meste.
V Rumunsku, ktoré vstúpilo do Európskej únie tento rok, sa očakáva rast domácej spotreby i platov. S tým súvisí aj očakávaný boom v oblasti budovania nákupných centier. Veľké projekty tu pripravujú rakúski developeri Reiffeisen Evolution a ImmoEast.
Atraktívnou lokalitou je aj ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Kancelárske priestory tu vynášajú ročne okolo desiatich percent.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 16:30