StoryEditor

Panika na akciových trhoch sa skončila

12.10.2007, 00:00

Smer akciových trhov v septembri najviac ovplyvnilo zníženie kľúčovej úrokovej sadzby zo strany americkej centrálnej banky Fed. V polovici septembra znížila kľúčovú úrokovú sadzbu o 0,5 percentuálneho bodu na 4,75 percenta. "Cieľom bolo zabrániť recesii, ktorá by sa mohla vyvinúť v USA z krízy na americkom realitnom trhu a ňou zapríčinených problémov hypotekárnych ústavov," vysvetľuje Andrej Ochotnický zo spoločnosti ATLANTIK Asset Management. To vyústilo do nákupnej horúčky akcií po celom svete a väčšina akciových indexov si takmer vymazala všetky straty z minulých dvoch mesiacov.

Na začiatku obavy
Začiatok mesiaca sprevádzala neutíchajúca neistota okolo krízy na úverových trhoch. Rozhodnutie Fedu znížiť úrokové sadzby bolo, samozrejme, neisté, ale trhom plne očakávané. "Akcioví investori vnímali negatívne makroekonomické dáta prichádzajúce z Ameriky skôr kladne, pretože zvyšovali pravdepodobnosť, že centrálna banka sadzby naozaj zníži. Preto akciové trhy dokázali bez výraznejších prepadov absorbovať neočakávaný pokles počtu novovytvorených pracovných miest s výnimkou poľnohospodárstva v USA, ktorý klesol o štyritisíc namiesto očakávaného nárastu 110-tisíc. "Najostrejšie sledovanému finančnému sektoru pomohli začiatkom mesiaca správy o otvorení nových kreditných liniek najväčšiemu poskytovateľovi hypotekárnych úverov v USA Countrywide Financial Corp," dopĺňa Ochotnický.
"Svoju rolu však v obavách investorov zohral aj znížený rating ďalších bánk investičnou skupinou Lehman Brothers či prudko rastúca cena ropy, ktorá pôsobí znepokojivo najmä v súvislosti so stále aktuálnou hrozbou opätovného rastu inflácie," dopĺňa portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. Situácia sa však začala vyjasňovať už počas druhého septembrového týždňa, keď prvú silnejšiu vlnu nákupov vyvolal Intel svojím pozitívnym výhľadom na celý rok. Najväčším prínosom pre trhy však bolo vzrušenie pred blížiacim sa zasadnutím Fedu, od ktorého si investori sľubovali zníženie základnej úrokovej sadzby. "Dôvodom tohto presvedčenia boli na jednej strane makroekonomické fundamenty, ktoré ho umožňovali, na druhej strane kritická situácia veľkých finančných inštitúcií," vysvetľuje Antoničová.
Polbodové prekvapenie
Po 18. septembri, keď Fed znížil kľúčovú úrokovú sadzbu nie o očakávaných 0,25, ale až o 0,5 percentuálneho bodu, sa akciové trhy odrazili prudko nahor. Hoci v závere mesiaca už emócie vychladli, hlavné burzy si dokázali udržať kladný vývoj až do konca, vďaka čomu dosiahli zhodnotenie zhruba štyri percentá.
Z príhovoru predsedu centrálnej banky Bena Bernankeho sa dala vycítiť určitá zmena rétoriky v názore na menovú politiku. Do pozornosti sa totiž čoraz viac dáva snaha odvrátiť hroziacu recesiu pred zachovaním cenovej stability. Ekonomické dáta, ktoré prichádzali po tomto znížení úrokových sadzieb, pravdepodobne potešili aj zástancov tvrdej jastrabej monetárnej politiky, pretože prichádzajúce dáta za infláciu boli veľmi priaznivé.

V Európe tiež rast
Skromnejšie než americké akcie sa v septembri obchodovali akcie vyspelých západoeurópskych ekonomík. Straty na začiatku mesiaca boli výrazne horšie, k čomu prispel znížený odhad hospodárskeho rastu eurozóny na tento rok, ktorý má byť zapríčinený nedávnymi fluktuáciami na finančných trhoch. Prospešné nebolo ani oslabenie ratingov bánk Credit Suisse a Deutsche Bank. Britská ani Európska centrálna banka (ECB) však zatiaľ nepocítili potrebu zachraňovať slabú situáciu na burzách znižovaním sadzieb, zvolili si taktiku vyčkávania v snahe neohroziť sľubne sa vyvíjajúcu infláciu. Prezident ECB Jean-Claude Trichet síce dvakrát slovne intervenoval v prospech kladného vývoja, jeho presvedčenie o silnom ekonomickom potenciáli jednotlivých ekonomík a zároveň uistenie, že úverové straty nie sú hrozbou pre kredit finančných inštitúcií, však investori prijali skôr vlažne. Silný rast sa preto na starom kontinente dostal k slovu až v druhej polovici mesiaca, ktorému jednoznačne vládol Fed svojím znížením sadzieb.
Ani záver mesiaca však nebol natoľko silný ako na druhej strane Atlantiku. Medzi slabšie správy totiž patril nemecký index podnikateľskej dôvery Ifo, ktorý sa prepadol na najnižšiu hodnotu od januára predchádzajúceho roku. Prudko klesala aj spotrebiteľská dôvera tejto ekonomiky a jej maloobchodné tržby. Index ekonomických očakávaní ZEW sa tiež znížil, prepad má za sebou aj index nákupných manažérov pre celú eurozónu, ktorý sa dostal na úroveň najnižšiu od roku 2005.
Prvé dva septembrové týždne sa na akciových trhoch strednej a východnej Európy niesli v negatívnej nálade vyplývajúcej z problémov na americkom hypotekárnom trhu. Eufóriu prinieslo až rozhodnutie Fedu. V závere mesiaca tak akcie z regiónu dokázali výraznejšie profitovať a priblížili sa k svojim historickým maximám.
Vplyv amerického hypotekárneho trhu bolo cítiť aj na ruskom trhu. K rastu mu nepomohli ani vyššie ceny ropy a komodít. Podpora aj pre ruský akciový trh prišla v podobe zníženia úrokových sadzieb v USA. "Relatívne nízke ocenenie ruských akcií v porovnaní s ostatnými tzv. rozvíjajúcimi sa trhmi favorizuje ruský trh. Silný domáci dopyt, relatívne vysoké ceny komodít a nízka vonkajšia zadlženosť sú faktory, ktoré podporujú ďalší nárast ruských akcií a testovanie nových maxím v najbližších mesiacoch," predpokladá portfóliový manažér KD Investments Gabriel Hinzeller.

 Pre zväčšenie kliknite na obrázok

 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
01. máj 2024 06:14