StoryEditor

Novela zákona o správe daní a poplatkov

Novela napríklad nadväzuje na nový zákon o dani z príjmov, novelu zákona o dani z pridanej hodnoty, podľa ktorej došlo k zmene postupu pri vrátení nadmerného odpočtu, zásadne sa mení daňový sankčný systém, jednoznačne sa upravujú dôvody odpísania daňového nedoplatku pre nevymožiteľnosť a odpísania daňovej pohľadávky fyzickej osoby v konkurznom konaní a vyrovnacom konaní, zaviedla sa možnosť započítania daňových pohľadávok s pohľadávkami voči štátnym rozpočtovým organizáciám.

Od 1. januára nadobudol účinnosť zákon č. 609/2003 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon o správe daní a poplatkov. V poradí 23. novelou zákona o správe daní a poplatkov sa predovšetkým dáva do súladu znenie procesného daňového zákona s hmotnoprávnymi daňovými zákonmi, ktoré nadobudli účinnosť v roku 2003 alebo začínajú platiť od 1. januára 2004. Novela napríklad nadväzuje na nový zákon o dani z príjmov, novelu zákona o dani z pridanej hodnoty, podľa ktorej došlo k zmene postupu pri vrátení nadmerného odpočtu, zásadne sa mení daňový sankčný systém, jednoznačne sa upravujú dôvody odpísania daňového nedoplatku pre nevymožiteľnosť a odpísania daňovej pohľadávky fyzickej osoby v konkurznom konaní a vyrovnacom konaní, zaviedla sa možnosť započítania daňových pohľadávok s pohľadávkami voči štátnym rozpočtovým organizáciám.

Novelou sa tiež spresňujú ustanovenia o daňovej kontrole, zásadným spôsobom sa upravuje postup správcu dane v tých prípadoch, ak je daňový subjekt v omeškaní s platením dane viac ako šesť mesiacov, umožňuje sa vykonávať miestne zisťovanie daňovému riaditeľstvu a colnému riaditeľstvu, rozširuje sa sprístupnenie daňového tajomstva, dochádza k zmenám v ustanoveniach upravujúcich daňovú exekúciu.

Omeškanie s platením dane

Do procesného daňového zákona sa zavádza nová povinnosť pre správcu dane. Je ustanovené, že ak je daňový subjekt v omeškaní s platením dane viac ako dvanásť mesiacov odo dňa splatnosti dane a dlžná suma presiahne 100 000 Sk, daňový úrad a colný úrad je povinný podať návrh na vyhlásenie konkurzu na tento daňový subjekt (ak sú splnené podmienky podľa zákona o konkurze a vyrovnaní). Ustanovenie sa prvý raz uplatní, ak je daňový subjekt v omeškaní s platením dane viac ako šesť mesiacov po 1. januári 2004.

Sankčný systém

Daňový sankčný systém sa výrazne zjednodušuje, pretože sú ustanovené len dve sankcie – sankčný úrok a pokuta, ktoré platia pre všetky druhy daní.

Sankčný úrok

Správca dane vyrubí sankčný úrok daňovému subjektu, ak:

– daň priznanú v daňovom priznaní alebo hlásení nezaplatí v lehote a vo výške podľa hmotnoprávneho daňového zákona,

– daň priznanú v dodatočnom daňovom priznaní alebo hlásení nezaplatí v zákonom stanovenej lehote a výške,

– daň alebo rozdiel dane vyrubený správcom dane alebo daň určená dohodou medzi daňovým subjektom a správcom dane alebo daň určená podľa pomôcok nebola zaplatená v lehote a vo výške určenej správcom dane v rozhodnutí,

– preddavok na daň nebol zaplatený v lehote podľa zákona.

Správca dane vyrubí sankčný úrok platiteľovi dane, ak:

– neodvedie vybraný preddavok na daň, vybranú daň alebo zrazenú daň v lehote a vo výške podľa osobitného hmotnoprávneho daňového zákona.

Správca dane vyrubí sankčný úrok z dlžnej sumy vo výške štvornásobku základnej úrokovej sadzby NBS platnej v deň vzniku daňového nedoplatku alebo v deň nasledujúci po dni, v ktorom mal byť preddavok na daň zaplatený alebo odvedený.

Proti rozhodnutiu o vyrubení sankčného úroku sa možno odvolať.

Ak bola rozhodnutím daň znížená, zníži sa z úradnej moci v pomernej výške aj sankčný úrok, ktorý bol pôvodne vyrubený. Ak takto zníženú daň daňový subjekt zaplatil v pôvodnej nezníženej výške, považuje sa rozdiel medzi pôvodne zaplatenou daňou vyrubenou rozhodnutím a zníženou daňou za neoprávnene zadržiavané peňažné prostriedky daňového subjektu. Správca dane je povinný za obdobie neoprávnene zadržiavaných peňažných prostriedkov zaplatiť daňovému subjektu sankčný úrok vo výške trojnásobku základnej úrokovej sadzby NBS platný v deň, kedy daňový subjekt uhradil správcovi dane pôvodnú výšku dane.

Správca dane zaplatí daňovému subjektu sankčný úrok vo výške trojnásobku základnej úrokovej sadzby NBS aj v prípade oneskoreného vrátenia dane alebo nadmerného odpočtu.

Sankčný úrok sa nevyrubí, ak nepresiahne za jednotlivý druh dane 500 Sk, na dani z nehnuteľností sa nevyrubí, ak nepresiahne 100 Sk. Sankčný úrok je splatný do 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o vyrubení sankčného úroku.

Na penále za nezaplatenie preddavku na daň vyrubené do 31. decembra 2003 a na sankčný úrok za nezaplatenie preddavku na daň vyrubený za obdobie od 1. januára 2004 do 31. marca 2004 sa vzťahuje zákon účinný do 31. decembra 2003.

Správne delikty

Za porušenie zákonom vymenovaných povinností je správca dane povinný ukladať daňovým subjektom pokuty.

Dorubenie dane

Správca dane uloží daňovému subjektu pokutu v sume rovnajúcej sa súčinu trojnásobku základnej úrokovej sadzby NBS (platnej v deň vydania rozhodnutia o uložení pokuty) a

– kladného rozdielu medzi daňou uvedenou v daňovom priznaní a daňou zistenou správcom dane,

– dane určenej dohodou medzi daňovým subjektom a správcom dane alebo

– dane určenej správcom dane podľa pomôcok.

Podanie dodatočného daňového priznania

V prípade, že daňový subjekt podá dodatočné daňové priznanie, správca dane mu uloží pokutu z rozdielu medzi daňou uvedenou v daňovom priznaní a vyššou daňou uvedenou v dodatočnom daňovom priznaní, v polovičnej výške.

Podanie daňového priznania po lehote

Ak daňový subjekt podá daňové priznanie po lehote ustanovenej zákonom alebo po lehote určenej správcom dane, bude mu uložená pokuta vo výške:

– 0,2 % z dane uvedenej v daňovom priznaní za každý deň omeškania, najviac však do výšky 10 % z tejto dane; celková výška pokuty môže byť najviac 1 000 000 Sk,

– 2 000 Sk, ak daňovému subjektu za zdaňovacie obdobie daňová povinnosť nevznikla.

Ak daňový subjekt nepodá daňové priznanie ani v lehote určenej správcom dane vo výzve, daňový úrad alebo colný úrad mu uloží pokutu do výšky 1 500 000 Sk – ak ide o fyzickú osobu najmenej 10 000 Sk, ak ide o právnickú osobu najmenej 50 000 Sk. Obec môže uložiť pokutu, ak ide o fyzickú osobu, najmenej 200 Sk, a ak ide o právnickú osobu, najmenej 2 000 Sk.

Nepredloženie hlásenia alebo prehľadu o preddavkoch

Ak daňový subjekt nepredloží hlásenie alebo prehľad o zrazených a odvedených preddavkoch v lehote podľa osobitného daňového zákona, správca dane mu uloží pokutu 2 000 Sk; ak daňový subjekt nepredloží hlásenie alebo prehľad o zrazených a odvedených preddavkoch ani v lehote určenej správcom dane vo výzve, správca dane mu uloží pokutu 4 000 Sk.

Nesplnenie registračnej a oznamovacej povinnosti

Za nesplnenie zákonnej registračnej alebo oznamovacej povinnosti správca dane uloží daňovému subjektu pokutu najmenej 2 000 Sk a najviac 100 000 Sk; pri dani z nehnuteľnosti najmenej 200 Sk (ak ide o fyzickú osobu).

Vedenie evidencie tržieb elektronickou registračnou pokladnicou

nepoužitie pokladnice:

ak daňový úrad zistí, že daňový subjekt nepoužil elektronickú registračnú pokladnicu, uloží mu pokutu od 10 000 Sk do 100 000 Sk; pri opakovanom zistení podá návrh na pozastavenie podnikateľskej činnosti;

nevydanie dokladu:

ak daňový úrad zistí, že daňový subjekt zaeviduje tržbu do elektronickej registračnej pokladnice, ale nevydá doklad vyhotovený touto pokladnicou, uloží mu pokutu od 1 000 Sk do 10 000 Sk; pri opakovanom zistení uloží pokutu od 5 000 Sk do 50 000 Sk;

nevedenie evidencie tržieb:

ak daňový subjekt nevedie evidenciu tržieb v súlade s vyhláškou o spôsobe vedenia evidencie tržieb elektronickou registračnou pokladnicou, daňový úrad mu uloží pokutu od 5 000 Sk do 100 000 Sk;

vyradenie pokladnice z prevádzky:

ak daňový úrad zistí, že daňový subjekt svojím zásahom vyradí z prevádzky elektronickú registračnú pokladnicu, uloží mu pokutu od 10 000 Sk do 100 000 Sk.

Podrobný komentár k uvedenej novele zákona o správe daní a poplatkov si môžete prečítať na stránkach dvojtýždenníka Daňový tip.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 06:18