StoryEditor

Lekárske prístroje prišli spod Javoriny

04.11.2007, 23:00

Výroba špičkovej lekárskej techniky, ktorá slúžila zdravotníctvu v celom bývalom Československu, ba aj za hranicami, sa viac ako polstoročie viaže na kraj pod Javorinou. Až do roka 1945 bola však špecializovaná veľkovýroba zdravotníckej techniky, ako aj podnikanie a obchodovanie, v tejto brandži na slovenskom území len ťažko splniteľným snom. Potrebovala špecifické postupy kovospracujúceho priemyslu, jemnej mechaniky, chemického priemyslu a iných odvetví. A tak dovtedy väčšinu lekárskych nástrojov, prístrojov a inej zdravotníckej techniky dodávali na Slovensko len chýrne firmy z českých končín a z vyspelých západných štátov.
Obrat nastal až na prelome 40. a 50. rokov minulého storočia. V rámci nástupu centrálne riadenej industrializácie Slovenska určili podjavorinský kraj za jedno z hlavných centier výroby zdravotníckej techniky pre potreby celého štátu.

Od zbrojárstva k injekciám
Začiatky priemyslu zdravotníckej techniky súviseli, podobne ako rozvoj iných odvetví priemyslu na Slovensku, so zbrojárskou výrobou. V rokoch 1935 až 1945 vybudovala známa slovenská strojárska firma Michera v meste Stará Turá závod meracích prístrojov, plynomerov a vodomerov. Od roka 1937 sa tunajšie prevádzky zároveň orientovali na presnú mechaniku na vojenské účely, ako boli zapaľovače protilietadlových striel alebo tlmiče ručných zbraní. Po skončení vojny podnik hľadal nový výrobný program. Vedenie závodu nadviazalo na skúsenosti s presnou mechanikou a využilo súdobú hospodársko-politickú akciu na presun nemeckých podnikov z českého pohraničia na Slovensko. V rokoch 1946 -- 1947 premiestnili z českého mesta Kraslice do Starej Turej kompletné prevádzky nemeckej firmy Injecta na výrobu injekčných striekačiek, drobných chirurgických nástrojov, vyšetrovacej a sterilizačnej techniky. Rozšírený závod ďalej vyrábal aj meracie prístroje a rôzne druhy súčiastok presnej mechaniky. Vzhľadom na strojársky charakter výroby podnik na určitý čas zaradili do koncernu Považských strojární Považská Bystrica.
Dopyt po lekárskej technike
Úspešný rozmach podniku v Starej Turej umožnil, aby sa v roku 1950 osamostatnil pod novou firmou Prema (Presná mechanika). V tomto období sa začala úzka spolupráca so staršou českou firmou zdravotníckych prístrojov Chirana s hlavným sídlom v Prahe-Modřanoch. Firma bola už od 20. rokov 20. storočia známa v ČSR a vo viacerých ďalších krajinách výrobou veľmi kvalitných röntgenových prístrojov. Podniky postupne budovali vzájomnú kooperáciu výroby a formovali základ silného koncernu závodov zdravotníckej techniky na úrovni samostatného priemyselného odvetvia. V rámci kooperácie a deľby práce sa podnik Prema Stará Turá počas obdobia 50. rokov zameral najmä na výrobu injekčných striekačiek a ihiel. Prudký nárast dopytu po zdravotníckej technike na prelome 50. a 60. rokov si však vyžiadal podstatné rozšírenie výrobného programu celoštátneho koncernu a hlavne jeho slovenskej vetvy.
Roku 1959 sústredili do závodu v Starej Turej okrem injekčnej techniky aj výrobu anestéziologických a dýchacích prístrojov, mechanizačných, optických a elektronických lekárskych zariadení, výrobu techniky pre svetloliečbu a kompletizáciu celých lekárskych pracovísk. V českých krajinách aj na Slovensku vznikali nové závody sledovaného odvetvia. Od roka 1962 sa druhým najväčším centrom priemyslu zdravotníckej techniky na Slovensku stali Piešťany. V uvedenom roku tu založili nový moderný závod, kde postupne zaviedli výrobu, ako aj technický vývoj, stomatologických kresiel, kompresorov k stomatologickým súpravám, ďalej prívesných a pojazdných stomatologických zariadení, nábytku pre zubné ambulancie, špeciálneho nábytku pre zdravotnícke laboratóriá, ako aj novej skupiny prístrojov na vodoliečbu, inhaláciu a svetloliečbu. Hlavný podnik Prema Stará Turá mal aj menšie pobočné výrobné prevádzky v Bratislave a Bytči. V polovici 60. rokov sa všetky podniky zdravotníckej techniky v ČSR oficiálne prepojili a vytvorili spoločnú organizačnú jednotku pod názvom Chirana so sídlom generálneho riaditeľstva v Starej Turej.
Rozšírenie výroby
Rozmach odvetvia zdravotníckej techniky pokračoval aj v nasledujúcom období. V roku 1970 v Starej Turej dokončili výstavbu nového závodu na jednorazové injekčné striekačky a ihly. Tunajší podnik rozšíril výrobný program aj o dentálne súpravy a ďalšie zariadenia pre zubné ambulancie. V roku 1976 tzv. výrobno-hospodárska jednotka (VHJ) ôsmich podnikov zdravotníckej techniky v ČSR vytvorila vyššiu organizačnú formu koncernového zoskupenia pod názvom Chirana, pričom hlavné sídlo naďalej zostalo v Starej Turej. Vzniklo tým jedno z najväčších zoskupení svojho druhu na svete. Koncern mal bohaté kooperačné vzťahy s podnikmi v krajinách Rady vzájomnej hospodárskej pomoci, ako aj vo Švajčiarsku a v ďalších západoeurópskych štátoch. Zariadenia a prístroje z vlastných vývojových pracovísk smerovali do desiatok krajín sveta. Chirana získala najvyššie ocenenia na Svetovej výstave v Bruseli, na Medzinárodnom veľtrhu v Lipsku a v Brne. Slovenská vetva koncernu zamestnávala v 80. rokoch približne 6 000 osôb.
Ponovembrové zmeny
Po roku 1989 a po rozpade ČSR sa mamutí koncern podnikov Chirana musel prispôsobiť novým hospodársko-politickým podmienkam. Na pôde koncernu vznikli nové štátne podniky, ktoré boli postupne privatizované. V Starej Turej pokračujú vo výrobe zdravotníckej techniky tri spoločnosti. Na tradíciu stomatologických zariadení nadviazala spoločnosť Chirana Medical, ktorá sa orientuje na stomatologické náradie, súpravy a kreslá. V technickom vývoji a vo výrobe anestéziologických prístrojov, zariadení intenzívnej starostlivosti, ako aj resuscitačnej a inhalačnej techniky pokračuje Chirana, s. r. o. Tretia spoločnosť Chirosan, s. r. o., kompletizuje sanitné vozidlá a poľné nemocnice. Centrum výroby zdravotníckej techniky v Piešťanoch prevzala po roku 1989 spoločnosť Chirana Piešťany, a. s., a od roka 1997 firma Chirana -- Dental, s. r. o. Hlavnou náplňou výrobného programu v Piešťanoch boli už od roka 1962 zariadenia a rôzne potreby pre zubné ambulancie. Uvedeným smerom je zameraná aj výroba súčasnej firmy. Dodáva stomatologické súpravy na rôzne druhy zákrokov, ďalej programovateľné stomatologické kreslá, stoličky, ako aj svietidlá. Kooperuje so švajčiarskou firmou Bien Air. Vyváža približne 95 % objemu výroby do viacerých štátov Európskej únie a svojím tradičným odberateľom v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 11:54