StoryEditor

Nenechajte ich v pozícii samorastu

30.07.2009, 00:00

Nájsť v súčasnosti akýkoľvek predmet podnikania, kde nie je potrebná spolupráca dvoch a viacerých ľudí, je takmer nemožné. Dobrá tímová súhra je aj dnes rozhodujúcou konkurenčnou výhodou. A dokáže zároveň potiahnuť vaše rozvíjajúce sa talenty o kus dopredu.

Záujem o dlhodobú spoluprácu
Obidve strany - talentovaní mladí ľudia, ale aj starší a skúsenejší, si musia predovšetkým uvedomiť, že bez seba nemôžu fungovať. Jednoducho, že sa vzájomne potrebujú. "Talenty sú schopné rozvoja a rastú oveľa rýchlejšie, pokiaľ majú podporu manažmentu a celého tímu ako v prípadoch, keď zostanú v pozícii samorastu. Samostatne sa dá rásť tiež, ale skôr či neskôr sa ukáže, že tímová podpora talentovaných ľudí má navrch," hovorí Vladimír Sedláček, riaditeľ pre segment finančných služieb Logica Slovakia.

Dôležitú úlohu tiež zohráva vzájomná komunikácia a otvorenosť, a to vo všetkých rovinách. Talentovaný človek sa môže sústrediť na svoj hlavný zámer a cieľ, pokiaľ sa nemusí v práci zaoberať zbytočnými úlohami, ale hlavne tými, ktoré prispievajú aj k jeho odbornému a líderskému rastu.

Riadený proces
Talent manažment musí byť podľa konzultanta poradenskej spoločnosti AMROP HEVER Slovakia Michala Lukáča riadený proces. A to menej či viac nadviazaný na viaceré aktivity rozvoja ľudského kapitálu. Jeho cieľom je zabezpečiť a udržať si najlepších ľudí na správnych miestach. Zo strany organizácie predstavuje dlhodobú investíciu. S rozvojom talentov súvisí aj plánovanie kariéry ako ďalší z nástrojov už spomínaného talent manažmentu.

Ak prijímete do kolektívu mladého schopného človeka, mali by ste vedieť, akými úlohami ho spočiatku poveriť. Dôležité je uvedomiť si, že napriek svojim nadštandardným schopnostiam vzhľadom na vek je len taký istý člen tímu ako všetci ostatní. Aj on v podstate musí rásť s jednotlivými úlohami. "Potrebné je mu prideliť skúsenejšieho člena tímu, ktorý bude dozerať na jeho vývoj. Dokonca tu v nejednom prípade hrozí riziko, že sa stane medzi ostatnými členmi skupiny neobľúbený. Preto ho zbytočne nevyzdvihujte a nedávajte mu priveľmi najavo, že je niečo viac", pokračuje Michal Lukáč.

V nejednom prípade sa okolo týchto ľudí začína postupne formovať výkonný tím ľudí. A všetko závisí od schopnosti jednotlivých manažérov ako ho vyskladajú. "V tejto súvislosti by mal každý manažér vedieť, akými schopnosťami disponuje každý jednotlivec. Rozdeliť úlohy podľa toho je zárukou fungovania každého kolektívu vrátane talentovaného začínajúceho človeka", hovorí Vladimír Sedláček.

Najčastejšími chybami v práci tímov s mimoriadnym talentom je práve situácia, kedy takéhoto človeka zbytočne vyzdvihujete nad ostatných. Logicky dochádza k demotivácii a aj odchodu druhých a tým rozpadu toho, čo ste dlhodobo budovali. Recept na fungovanie je jednoduchý. Musíte brať všetkých ako rovnocenných a pravidelne s nimi komunikovať.

Podeliť sa o skúsenosti
Veľkou výhodou je, ak sú starší a skúsenejší ochotní podeliť sa so svojimi skúsenosťami, a pritom nemajú strach z konkurenčného ohrozenia. "Z mojich osobných skúseností viem, že príklady rozhodovania sa alebo pracovné postupy a skúsenosti sa nedajú teoreticky naučiť. Možnosť získať tieto vedomosti od skúsenejších spolupracovníkov je veľká devíza a skutočne talentovaní ľudia to vedia oceniť. Organizácia takéhoto odovzdávania skúseností tiež nie je jednoduchá. Schopný manažment však dokáže aj tento proces nastaviť a riadiť tak, aby bol súčasťou každodenných úloh zúčastnených pracovníkov a aj súčasťou ich hodnotenia. Talenty si ale musia uvedomovať, že za všetky tieto možnosti a podporu manažment očakáva aj ich lojalitu," dodáva Vladimír Sedláček.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 21:50