Koniec daňových licencií. Podniky sú pre daňové licencie povinné každý rok štátu zaplatiť konkrétnu sumu podľa obratu, aj keď sú v strate. Cieľom týchto licencií bolo zbaviť trh ekonomicky neaktívnych firiem. Súčasný kabinet daňové licencie zrušil, naposledy ich zaplatia v roku 2018. Vláda zároveň zvýšila paušálne výdavky pre živnostníkov zo 40 na 60 percent s limitom až 20-tisíc eur. 2 880 eur je suma, ktorú musí za rok zaplatiť daňovému úradu firma v strate, ak má tržby vyše 500-tisíc eur.HN/ Pavol Funtál
StoryEditor

Čo je nové v účtovníctve firiem a živnostníkov? Nájdete v dnešnej prílohe HN

03.02.2020, 10:04
Zmeny v podmienkach pre audit, úprava v odpisoch elektromobilov ako aj ďalšie novinky pre firemnú agendu nájdete v pondelkovej špeciálnej prílohe HN ÚČTOVNÍCTVO.

Viete, ktorých firiem sa po novom týka povinný audit? Ako sa zmenili jeho veľkostné kritériá?

„Povinný audit je novinkou pre komanditné a verejné obchodné spoločnosti. Tie doteraz nemuseli dávať overovať svoju účtovnú závierku audítorovi. Ak spĺňajú veľkostné kritériá, musia povinne absolvovať audit aj tieto podniky. Ak to zhrniem, povinnosť auditu už platí pre všetky obchodné spoločnosti, ktoré spĺňajú veľkostné kritériá,“ vysvetľuje Silvia Hallová, daňová partnerka poradenskej firmy Grant Thornton.

A aké sú po novom veľkostné kritériá? Zmena je v prípade obratu a majetku firmy – ak objem firemného majetku presiahne dva milióny eur (po starom len jeden milión) a ak čistý obrat firmy prekročí štyri milióny eur (po starom len dva) je audit pre podnik povinný.

Nezmenila sa jedine podmienka priemerného počtu zamestnancov – 30. Znamená to, že len čo firma prekročí uvedený počet tridsať, vzniká jej – popri splnení ostatných kritérií – povinnosť auditu.

Ďalšie podrobnosti okolo auditov, zostavovaní účtovných závierok, ale napríklad aj zmien v daňových zákonoch a tlačivách vám prinášame v dnešnej špeciálnej prílohe HN – ÚČTOVNÍCTVO – vloženej do denníka. Sumarizujeme v nej aj podstatné termíny a informácie, na ktoré nesmiete zabudnúť, ak ste mali za vlaňajšok zdaniteľné príjmy.

Medzi najdôležitejšie daňové termíny roka patrí utorok 31. marca, keď je posledný deň na podanie daňového priznania k dani z príjmu za predchádzajúci rok. Túto povinnosť si netreba odkladať až na posledný možný termín – Finančná správa aj tento rok odporúča, aby ste priznanie podali radšej skôr. 

Pri akýchkoľvek problémoch s daňou je však najlepšie posunúť si termín na jej priznanie o tri mesiace neskôr. Daniarom to stačí len oznámiť na predpísanom tlačive. Posledný deň na odložené podanie je v tomto prípade 30. jún.

Jedine ak máte aj príjmy zo zahraničia, môžete si priznanie odložiť až do 30. septembra. Všetky formuláre, papierové aj elektronické, sú dostupné na portále Finančnej správy.

Daňové tlačivá priznaní zaznamenali aj tento rok zmeny. Nové riadky či iné úpravy nastali v tlačive fyzickej osoby typ B (DPFO B), teda pre živnostníkov, a taktiež v tlačive pre právnické osoby (DPPO). Naopak, v tlačive pre fyzické osoby typ A (DPFO A), teda napríklad pre zamestnancov, zmeny nie sú.

01 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-11 08:30:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty sa doslova vracajú do stredoveku. Súd rozhodol, že Arizona môže vymáhať 160 rokov starý zákaz potratov 04 - Modified: 2024-04-10 11:11:16 - Feat.: - Title: NIE znamená NIE. Česi schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov 05 - Modified: 2024-04-02 09:30:00 - Feat.: - Title: Autorka Harryho Pottera môže ísť do väzenia. Teším sa na zatknutie, reaguje na svoje vyjadrenia o transrodových osobách
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 10:16