StoryEditor

Ropa je už za 140 dolárov

30.06.2008, 00:00

Ďalšie katastrofálne výkony akciových trhov držia popularitu komodít stále na výslní. Kým hlavné akciové indexy sa prepadávajú nadol, viaceré komodity pokračujú vo svojom raste na maximá. Aj počas uplynulého týždňa vystúpili na nové rekordné úrovne ceny ropy a kukurice, kakao bolo najdrahšie za viac ako 22 rokov. Slabý dolár navyše výrazne pomáha takmer všetkým komoditám pripisovať si plusové výsledky.
Ropa láme rekordy
Kam až môže porásť cena ropy? Táto otázka rezonuje na komoditných trhoch už niekoľko mesiacov a ďalej ju živia odhady rôznych analytikov z významných investičných bánk. Tieto prognózy hovoria o cene ropy nachádzajúcej sa na úrovniach 150, prípadne 200 dolárov za barel a niektorí špekulujú až o cene ropy dosahujúcej 250 dolárov za barel (159 litrov). V poslednom týždni sa do týchto diskusií zapojil aj prezident kartelu OPEC. Naznačil, že cena čierneho zlata by sa v najbližších mesiacoch mohla vyšplhať na 170 -- 180 dolárov za barel. Tieto slová prezidenta inštitúcie, ktorá by de facto mala brániť cenám ropy v takýchto pohyboch, zarezonovali na trhu.
Obchodníci boli opätovne posmelení do nových nákupov a tie tlačili cenu tejto komodity smerom nahor. Spomínané prognózy však neboli jediným faktorom na trhu, ktorý dodal odvahu "býkom". Najprv americké ministerstvo pre energetiku informovalo len o veľmi miernom zvýšení zásob ropy v Spojených štátoch, ktoré sa tak nachádzajú stále veľmi nízko pod dlhodobými priemermi.
Keďže je hlavná motoristická sezóna v plnom prúde, nízke zásoby ropy a benzínu v USA nedávajú veľa optimizmu pre tých, ktorí dúfajú v nižšie ceny. Olej do ohňa v priebehu týždňa pridalo aj vyhlásenie Líbye, ktorá sa vyhráža znižovaním produkcie, ak USA neprestanú so svojím tlakom na jednotlivých členov kartelu OPEC. Hrozba nižšej ťažby u niektorých členov kartelu by pri súčasnom nízkom stave zásob mohla byť definitívnym spúšťacím mechanizmom pre ďalší prudký rast ceny. Keď sa okrem toho nedarilo ani doláru, nikoho nemôže prekvapiť, že cena ropy skončila uplynulý týždeň vytvorením nového historického maxima a uzatvorila tesne nad úrovňou 140 dolárov.
Rastie aj zlato
Podobne úspešný týždeň má za sebou aj zlato. Žltý kov sa dostal na najvyššie úrovne za posledný mesiac a pripísal si týždenný zisk tri percentá. Pozornosť obchodníkov bola zameraná hlavne na dva faktory -- slabý dolár a silnú ropu. Prudký rast cien energií tlačí nahor aj infláciu, a tým pomáha výrazne aj drahému kovu. Zlato je tradične vnímané práve ako forma zabezpečovania sa proti rastúcej inflácii, keďže drží svoju hodnotu aj v časoch rastúcej cenovej hladiny. Cena ropy v nových rekordných úrovniach je určite zdrojom obáv pre ekonómov, ale pre obchodníkov kupujúcich zlato je vynikajúcou správou, ktorá im prináša zisky.
Okrem toho cenu zlata tlačil nahor aj slabnúci dolár. Americká centrálna banka Fed podľa očakávania ponechala kľúčové úrokové sadzby na nezmenených úrovniach, čím doláru veľmi nepomohla. Očakáva sa totiž, že Európska centrálna banka na svojom júlovom zasadnutí zvýši úrokové sadzby s cieľom bojovať proti inflácii v eurozóne, a tým narastie úrokový diferenciál medzi dolárom a eurom ešte viac v neprospech americkej meny.
Kraľovalo kakao
Viaceré ďalšie komodity zažili úspešný týždeň, ale spomedzi nich kraľovalo kakao. Jeho cena vystúpila na najvyššie úrovne od roku 1986. Obchodníci sa obávajú hlavne kvality a veľkosti tohtoročnej úrody. Tradične je pozornosť analytikov zameraná na Pobrežie Slonoviny. Táto africká krajina je totiž najväčším producentom tejto pochúťky na svete, keď zodpovedá takmer za polovicu celkovej úrody. Na trhu sa špekuluje, že tamojšia úroda by mohla byť poškodená suchom, a teda mať aj oveľa nižšiu kvalitu. Podobné problémy s úrodou majú i ďalší hlavní pestovatelia, hlavne Indonézia.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 17:02