StoryEditor

Spotrebiče, ktoré ochraňujú životné prostredie

24.06.2003, 14:57

Skutočná kvalita každého elektrospotrebiča sa skrýva v maličkostiach. Pri každej inovácii by sa mala venovať pozornosť dôležitým parametrom ako je odolnosť, kvalita, jednoduché ovládanie, úspora energie a bezpečnosť. Ocenia to najmä ľudia s náročným zamestnaním, ako aj rodiny s malými deťmi, ktorým ide hlavne o šetrenie času ako i zaručenú bezpečnosť. S čím, samozrejme, súvisí aj ochrana životného prostredia.

V súčasnej dobe sa nároky spotrebiteľa pri výbere elektrospotrebičov čoraz viac znásobujú. Akceptujú to napríklad aj viacerí výrobcovia elektrospotrebičov, ktorí pri modernizácii jednotlivých elektrospotrebičov uplatnili početné zlepšovacie návrhy. Z hľadiska trendu vyrábať elektrospotrebiče, ktoré nepoškodzujú životné prostredie, sa mnohokrát volí cesta čo najúspornejšieho prevedenia výrobkov. Ide hlavne o neustále zdokonaľovanie v oblasti šetrenia vodou, energiou, ako i vlastného spotrebiča - nové materiály a technológie znižujú opotrebovanie výrobkov a predlžujú jeho životnosť. Z hľadiska úspory energie sú zaujímavé napríklad sklokeramické sporáky, ktoré vďaka dvom alebo trom vyhrievacím telesám spotrebujú len toľko energie, koľko je nevyhnutné.

Zároveň vďaka mnohým zlepšovacím návrhom umožnili jednoduché ovládanie aj tej najprogresívnejšej funkcie. Takže niektoré sporáky majú ovládanie na dotyk, prípadne je ovládací panel zabudovaný tak, že sa nemusíte zohýňať. Sortiment sporákov navyše ponúka niekoľko variácií a používateľ si môže podľa potreby vybrať plynový alebo elektrický sporák. K prednostiam takýchto sporákov patrí napríklad sklokeramická elektrická varná plocha a sklokeramická plocha s plynovými horákmi, ktoré zároveň ponúkajú veľmi jednoduché čistenie. Sporák so sklokeramickou plochou a plynovými horákmi má navyše mimoriadne elegantný vzhľad. Plyn a elektrika sa v prípade varných platní dá kombinovať rôznymi spôsobmi, ale vždy treba prihliadať na potreby domácnosti. To znamená, ako často a v akom množstve sa varí, prípadne, do akej miery sú prípravy jedla náročné.

Aj napriek nepopierateľným výhodám sklokeramickej varnej zóny niektorí spotrebitelia uprednostňujú osobitné plynové horáky. Patrí medzi nich aj plynový horák Wok, ktorý poskytuje väčšiu intenzitu a umožňuje zohrievanie nádoby zo všetkých strán. Jedlo môžete na ňom pripraviť za niekoľko minút, čím sa zachová viac výživných látok ako pri ktoromkoľvek inom spôsobe varenia. Čistenie nových plynových horákov je skutočná maličkosť, lebo ich môžete jednoducho zložiť a rozložiť na tri časti. Horáky sú chránené a tekutiny či tuky nemôžu vniknúť do ich vitálnych častí. Tým nevznikajú problémy s čistením, keď vám jedlo napríklad prekypí.

Klásť dôraz na princíp nízkej spotreby elektrickej energie treba aj pri výbere chladničky. Z tohto hľadiska sú pravdepodobne najvýhodnejšie chladničky energetickej triedy A. Toto začlenenie si vyslúžili vďaka vysokoúčinným kompresorom, ktoré predstavujú vitálnu časť chladničiek. Mrazničky a chladničky, ktorých výška neraz dosahuje okolo 185 cm, vďaka tejto technológii spotrebujú len naozaj nevyhnutnú energiu. Pri kúpe novej chladničky by sme však nemali prizerať len na jej veľkosť, prijateľný dizajn a celkový vzhľad. Veľmi dôležité je oboznámiť sa s každým jednotlivým technickým komponentom a taktiež s praktickou stránkou vnútorného vybavenia chladničky. Jedným výrazným krokom k dosiahnutiu tohto cieľa je zavedenie elektroniky v dvojkompresorových kombinovaných chladničkách s mrazničkou, čím sa dosiahla neustála kontrola teploty, ako i zabezpečenie jej stálosti bez ohľadu na teplotné zmeny prostredia. Vďaka dobre priliehajúcim dverám, a to aj pri ich častom otváraní, majú uschované potraviny zaručenú konštantnú teplotu. Za nepopierateľnú výhodu to budú považovať najmä tí, ktorí neradi často nakupujú a robia si radšej veľké zásoby. Už sa netreba obávať pokazených potravín, pretože pri regulácii teploty sa doba úschovy a trvácnosti predlžuje.

V čase leta prichádza nielen obdobie dovoleniek, ale i úrody novej zeleniny a ovocia. Ak si na nich chceme pochutiť aj v zime, využívame zaváranie a obľúbené mrazenie. Aj v tomto smere ponúkajú moderné chladničky a mrazničky dôležitú funkciu - rýchle zmrazovanie, ktoré sa týka, samozrejme, všetkých druhov potravín. Využíva sa teda vtedy, ak chcete veľmi rýchlo zmraziť väčšie množstvo potravín a tak v nich zachovať vitamíny a iné výživné látky. Štvorhviezdičkové chladničky a jednokompresorové kombinované chladničky s mrazničkou majú gombík pre rýchle zmazovanie vo vnútornej časti spotrebiča, modely s dvoma kompresormi a mrazničky majú tento gombík na ovládacom paneli. V širokej palete chladiacich a mraziacich spotrebičov nájdete spotrebiče s rôznym počtom hviezdičiek. Čo hviezdičky znamenajú?
* Pre krátkodobé (týždeň) skladovanie mrazených potravín (- 6 C)
** Pre krátkodobé skladovanie mrazených potravín (- 12 C)
*** Pre dlhodobé skladovanie mrazených potravín (- 18 C)
**** Pre zmrazovanie čerstvých potravín a úschovu pri nízkych teplotách zmrazených potravín (pod - 18 C, možné do - 32 C)

 

Foto: Gorenje Slovakia

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. máj 2024 22:04