Ako sa s koronavírusom, odborne známym pod názvom COVID-19, vyrovnať na pracovisku? Čo by mali robiť zamestnanci a čo zamestnávatelia? Všetko o tom, ako sa koronavírus môže odraziť na pracovnoprávnych vzťahoch, vysvetlí Marek Bugan, advokátsky koncipient z advokátskej kancelárie Stentors publikujúci na portále biznisklub.sk.
Prevencia je základ
Riziko nákazy by mal každý zamestnávateľ na pracovisku minimalizovať. Zanedbanie krokov nielenže ohrozuje zdravotný stav zamestnancov, ale môže vyvolať i dodatočné náklady.
Základným a najjednoduchším preventívnym opatrením je vzdelávať a informovať zamestnancov o nástrahách koronavírusu.
Zamestnávateľ môže napríklad:
– sprostredkovať zamestnancom informácie, ktoré publikuje Úrad verejného zdravotníctva alebo WHO;
– vyzvať zamestnancov k zvýšenej hygiene: na pracovisku je to najmä častejšie umývanie rúk mydlom, kýchanie do vreckovky alebo rukáva, predchádzanie blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky; v domácom prostredí je to napríklad riadne preváranie mäsa či vajíčok;
– sprostredkovať zamestnancom informácie o rizikových krajinách;
– vyzvať zamestnancov, aby v prípade príznakov, ako horúčky, únavy, kašľa, sťaženého dýchania, bolesti svalov či hlavy, vyhľadali lekársku pomoc a ostali doma;
– zabezpečiť dodatočné ochranné prostriedky, napríklad nosenie rúšok alebo respirátorov;...
Zostáva vám 85% na dočítanie.