StoryEditor

Jedňáky

03.09.2007, 00:00
Autor:
kulkul

Havlova hra smeruje do SND
Bratislava, Praha -- Bývalý prezident Václav Havel sa vracia na divadelné dosky. A to novou hrou Odchádzení, ktorá je príbehom odchádzajúceho kancelára a jeho milenky. Stále však nie je isté, ktoré divadlo bude hru inscenovať. Havel si totiž stanovil podmienku, že hlavnú úlohu v hre by mala stvárniť jeho manželka Dagmar. Práve na tom podľa českých médií už stroskotala premiéra hry na scéne pražského Národného divadla, hoci v týchto dňoch Národné divadlo uvažuje o obnovení rokovania a o možnosti uviesť Odcházení v Stavovskom divadle. O hru sa uchádza aj divadlo na Vinohradoch. Havel si tiež želá, aby ďalšiu z hlavných úloch stvárnil jeho priateľ Jan Tříska. O Havlovu hru je však záujem aj za hranicami Česka. O licenčných zmluvách sa už rokuje v Nemecku aj Taliansku. O britskú premiéru majú záujem dve scény, vrátane Royal Shakespeare Company v Stratforde. V USA, kde hra vznikla, sa o ňu uchádzajú tri scény. Do hry nedávno vstúpilo aj Slovenské národné divadlo, Havel už vraj požiadal Milana Lasicu, aby hru preložil do slovenčiny. To, či sa premiéra hry napokon odohrá na Slovensku, však zatiaľ nie je isté. "O najnovšej hre Václava Havla dramaturgia súboru uvažuje rovnako ako o ďalších hrách na nasledujúcu sezónu," povedala hovorkyňa SND Zuzana Golianová. Dodala, že činohra SND má dramaturgický plán na aktuálnu sezónu už uzavretý.
ČTK, kul

Lodenica zavŕšila festivalové leto
Piešťany -- Nočný koncert skupiny Čechomor uzavrel v sobotu v noci deviaty ročník festivalu Country Lodenica v Piešťanoch. K jeho tohtoročným hviezdam patrili česká speváčka Naďa Urbánková, Pavel Žalman Lohonka, Samson a jeho parta, AG Flek, Alan Mikušek, Kamelot, Szidi Tobias, Jednofázové kvasenie a ďalší. Spirituál Kvintet zožal po svojom vystúpení veľké ovácie a bratia František a Honza Nedvědovci vystúpili na Slovensku po niekoľkoročnej odmlke spolu vôbec prvý raz. Organizátori nezabudli ani na sprievodné akcie ako plážový volejbal, ryžovanie zlata, lezeckú stenu a školu country tancov. Na festivale, ktorý uzavrel tohtoročnú festivalovú sezónu, sa každý deň zišlo vyše 10-tisíc ľudí.
TASR

Zomrel básnik Vladimír Reisel
Bratislava -- Slovenská literárna scéna je chudobnejšia o ďalšieho autora. V sobotu 1. septembra zomrel vo veku 88 rokov básnik a prekladateľ Vladimír Reisel. Narodil sa 19. januára 1919 v Brodzanoch. Študoval slovenčinu a francúzštinu, pôsobil ako tlačový atašé na československom veľvyslanectve v Paríži. Neskôr pracoval vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ a v časopise Slovenské pohľady. Ako básnik debutoval v roku 1939 zbierkou Vidím všetky dni a noci. V 30. a 40. rokoch bol jedným z predstaviteľov nadrealizmu. Okrem básnickej tvorby sa venoval tiež literárnokritickej a publicistickej činnosti, taktiež prekladal najmä z francúzskej literatúry. Spolupracoval i s rozhlasom, televíziou, divadlom a filmom.
TASR

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 05:55