StoryEditor

Stredoeurópske meny sa posilnia. Na jeseň.

02.06.2009, 00:00

Meny okolitých štátov majú najhoršie obdobie výkyvov pravdepodobne už za sebou. Naopak, do konca roka majú dokonca šancu posilňovať sa. Závisieť však bude od toho, kedy sa svetová ekonomika začne dostávať z najhoršieho. Riziko oslabenia však sále trvá.

Až po lete
Analytici veria, že meny v stredoeurópskom regióne čaká obdobie stability. Najbližšie mesiace však stále nemajú vyhraté. Oveľa viac ako na domáce správy totiž reagujú na informácie, ktoré hovoria o konci krízy a mohli by opäť zvýšiť toleranciu investorov k vyššiemu riziku. "Predpokladáme, že meny okolitých krajín by sa mohli v najbližšom období aspoň trocha stabilizovať," hovorí analytik UniCredit Bank Ľubomír Korňák. Výraznejšie posilnenie však zatiaľ neočakáva.

Analytik Tatra banky Juraj Valachy očakáva, že sa meny v najbližšom čase budú pohybovať v okolí súčasných hodnôt. "Až na jeseň počítame, že začne ich postupné posilňovanie oproti euru," dodáva Valachy. Ich vývoj však bude závisieť od toho, ako sa bude vyvíjať celková nálada na trhoch. Ak sa potvrdia známky oživenia svetovej ekonomiky, stredoeurópske meny by sa v druhom polroku mohli začať mierne posilňovať spolu s tým, ako sa investori budú postupne vracať na tieto trhy," hovorí analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Napríklad pohyb českej koruny odhaduje Mušák na najbližšie obdobie medzi 26 až 27 korún za euro. Na konci roka by sa však kurz už mohol pohybovať pri hodnote 25,30 koruny za euro.

Riziko ostáva
Analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo však varuje pred veľkým optimizmom. V druhej polovici mája sme sa znova presvedčili, že tak na strane posilnenia, ale aj oslabenia, stredoeurópske meny nasledujú optimizmus burziánov na svetových kapitálových trhoch," hovorí analytik. Takáto závislosť podľa neho nedovoľuje trvácnejší optimizmus voči ich najbližším vyhliadkam. "Riziko návratu turbulencií na svetové kapitálové trhy pripomína, že aj napriek krátkym korekciám ostávajú kurzy stredoeurópskych mien naďalej zraniteľné skôr na strane oslabenia," dodáva.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 07:24