StoryEditor

Aké riziká sa skrývajú v studniach

18.03.2020, 23:00
Zatiaľ sa na prípadoch s koronavírusom nepotvrdilo, žeby bola faktorom prenosu infekcie voda. Hygienici, zdravotníci, ale aj advokáti napriek tomu zdôrazňujú, že môžu nastať rizikové situácie, a radia, ako v nich postupovať.

Odpovedá Úrad verejného zdravotníctva a Národné referenčné centrum pre pitnú vodu
1. Povolenie na studňu
Potrebujeme pre studňu vždy povolenie? Aké odbery vody zo studní sú už spoplatnené?
Aj domová studňa, ktorá je vybudovaná pre potreby jednej domácnosti, je podľa zákona o vodách vodnou stavbou, ktorá musí byť povolená. Povolenie na jej vybudovanie vydávajú spolu s povolením na odber podzemných vôd na základe žiadosti orgány štátnej vodnej správy – odbor starostlivosti o životné prostredie na okresnom úrade. V praxi často dochádza tiež k situácii, že povolenia vydávajú obce v prenesenom výkone pôsobnosti na úseku štátnej vodnej správy. Studne nesmú slúžiť na podnikateľské účely ani obmedziť a ovplyvniť rovnaké využívanie vôd inými osobami, napríklad vlastníkom studne na susednom pozemku. Spoplatnené sú odbery nad 15-tisíc kubíkov za rok alebo 1 250 kubíkov za mesiac. Odber takéhoto množstva je však v prípade bežného využívania vody zo studne pre domácnosť nepravdepodobný. Povolenie príslušného úradu je potrebné aj na zmenu a odstránenie studne. Povolenie na vybudovanie studne a odber podzemných vôd nepotrebujú iba studne, ktoré majú jednoduché zariadenie na odber vody – voda z nich sa čerpá ručne.

2. Ručné čerpanie vody
Je nejaký rozdiel v tom, keď čerpám vodu ručne, alebo je v studni zabudované čerpadlo?
Keď čerpáte vodu ručne, nie je v zmysle vodného zákona považovaná za vodnú stavbu a na jej vybudovanie postačuje podľa stavebného zákona, tak ako pre iné drobné stavby, ohlásenie stavebnému úradu príslušnej obce. Ak je už v studni zabudované čerpadlo na elektrický pohon, má automatickú vodárničku, ohlásenie obci je nedostatočné.


3. Hroziace riziká
Pokiaľ ide o kvalitu vody v studniach, aké sú možné riziká? Hrozia napríklad nejaké aj v súvislosti so šírením koronavírusu?
Aj napriek nepriaznivému vývoju epidemiologickej situácie vo výskyte ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom SARS-CoV-2 nebol doteraz potvrdený žiadny prípad ochorenia, v ktorom by za faktor prenosu bola označená pitná voda. Pitná voda nesmie obsahovať patogénne a podmienene patogénne mikroorganizmy. Voda zo studne s nevyhovujúcou mikrobiologickou a biologickou kvalitou môže spôsobiť predovšetkým črevné a hnačkové ochorenia – gastroenteritídu, bak...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:47 - Feat.: - Title: Máte záujem mať vlastnú studňu? Musíte dodržať tieto náležitosti 05 - Modified: 2024-04-02 13:30:00 - Feat.: - Title: Kde sa má stavať studňa a ako skontrolujete kvalitu vody? (prehľad)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:36