StoryEditor

Genetika dostane zelenú

09.12.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Únia bude musieť zrušiť zákaz dovozu geneticky modifikovaných potravín do 11. januára 2008. Prikázala jej to Svetová obchodná organizácia (WTO), ktorá Európe zhovievavo posunula termín splnenia verdiktu z konca tohto novembra. Obchodná organizácia už pred rokom s konečnou platnosťou rozhodla, že únia blokovaním dovozov geneticky upravených plodín a produktov porušuje medzinárodné obchodné pravidlá. WTO sa tak postavila na stranu USA, Kanady a Argentíny, ktoré sa sťažovali.
Organizácia zistila, že únia praktizovala faktický zákaz dovozu biotechnologicky vyvinutých plodín šesť rokov, teda od roku 1998, keďže žiadne nové plodiny v priebehu tohto obdobia neschvaľovala. Moratórium bolo podľa verdiktu WTO nelegálne, lebo sa neopieralo o vedecké zdôvodnenia. Organizácia navyše konštatovala, že protiprávne postupujú aj Francúzsko, Nemecko, Grécko, Taliansko, Rakúsko a Luxembursko, pretože uplatňujú vlastný zákaz rôznych geneticky upravených plodín, ktoré pritom už Európska komisia schválila.
Práve kvôli zákazom jednotlivých krajín má Brusel s plnením rozhodnutí WTO problémy. Minulý mesiac sa únia nedohodla, či má nariadiť Rakúsku, aby zrušilo zákaz dovozu dvoch typov geneticky upravenej kukurice od nemeckej spoločnosti Bayer a americkej Monsanto.
Európska komisia začala schvaľovať dovozy jednotlivých modifikovaných plodín po roku 2004. Po rozhodnutí WTO dala najavo, že mieni pri schvaľovaní jednotlivých produktov postupovať vlastným tempom. Pokiaľ ide o pestovanie geneticky modifikovaných plodín, únia povoľuje zatiaľ len jeden typ kukurice, ktorý sa na čoraz väčších rozlohách pestuje už v siedmich krajinách Európy vrátane Česka a Slovenska.
V Európe -- na rozdiel od ostatného sveta -- vládne voči potravinám zasiahnutým genetickou manipuláciou medzi spotrebiteľmi značná nedôvera. Je to dôsledok tlaku kampane zelených. Kompetentní európskej a medzinárodnej inštitúcie pritom označujú biotechnologické plodiny za bezpečné.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 11:05