StoryEditor

Milujem volatilitu. Vy nie?

21.04.2020, 17:03
Investovanie pripomína skôr maratón ako šprint. Ak rozumne využijete volatilitu, môžete svoje ciele naplniť oveľa skôr.

Investovanie je o neustálom prehodnocovaní, či sa viac oplatia dlhopisy alebo akcie. Tretie aktívum, považované spolu s akciami a dlhopismi za tradičné investície, je cash – teda krátkodobé dlhopisy so splatnosťou do jedného roka. Práve cash je suverénne najbezpečnejším aktívom, jeho nevýhodou však je, že po započítaní inflácie máte garantovanú stratu.

Dlhodobým investorom tak zostávajú len dve možnosti. Namiešať správny mix akcií a dlhopisov je však ťažšia úloha, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ako najlepšia dlhodobá stratégia vyzerá investovanie do akcií.

Práve obdobia zvýšenej volatility prinášajú príležitosti, ktoré sa naskytnú iba raz za niekoľko rokov. Tí investori, ktorí počas medvedieho trhu zachovajú chladnú hlavu, spravia si domácu úlohu a investujú do akcií firiem vtedy, keď sú valuácie najpriaznivejšie za dlhý čas, majú vyhrané.

Dlhoročný proces

Keď dvaja robia to isté, nie je to to isté. Investovanie je o kupovaní a predávaní cenných papierov obchodovaných na burze. Kľúčom je časový horizont. Ak kupujete cenné papiere a po niekoľkých hodinách či najviac dňoch ich predávate, v skutočnosti neinvestujete. V niektorých prípadoch dokážete na krátkodobých obchodoch urobiť zisk, realita však býva často opačná. Akciové trhy sú známe tým, že je takmer nemožné predvídať ich krátkodobé nálady. Krátkodobý trading tak pripomína skôr hazard ako rozumné zhodnocovanie majetku.

Skutočné investovanie je dlhoročný proces. To, či akcie v danom roku zarobia alebo prerobia, je dielom náhody. Čím dlhší však máte časový horizont, tým väčšia je pravdepodobnosť zárobku. Potvrdzuje to aj jeden z najslávnejších investorov Warren Buffett. Jeho stratégia posledných šesťdesiat rokov je kupovať kvalitné spoločnosti, ktoré dlhodobo generujú zisky, za prijateľné ceny a držať ich.

Ako sám hovorí, ideálny časový horizont je navždy. Kúpili by ste akcie spoločnosti, ak by ste ju nemohli predať ďalších desať alebo dvadsať rokov? Položiť si práve túto otázku radí Warren Buffett investorom pred každou kúpou akcií.

„Ak kupujete firmu, a to akcie sú – firmy, ľuďom by sa darilo viac, ak by povedali, kúpil som dnes firmu, namiesto dnes som kúpil akcie. Akcie, ktoré ste kúpili, vidíte potom s inou perspektívou. Ak kupujete byt, farmu alebo spoločnosť, chcete ich vlastniť na dvadsať, tridsať rokov a viac,“ uviedol Warren Buffett na CNBC pri príležitosti vydania každoročného listu akcionárom jeho firmy Berkshire Hathaway. „Keď firmy držíte na takéto dlhé obdobie, vynára sa skutočná otázka: Zmenil sa desať- alebo dvadsaťročný výhľad pre americké firmy za posledných 24 alebo 48 hodín? Nekupujete si firmy na základe dnešných titulkov v novinách.“ Ak by sa viac investorov držalo tejto rady, svet by bol dnes oveľa bohatší.

Nie až taká katastrofa

Jedna z najhorších ekonomických pohrôm nastala v rokoch 2007 a 2008 počas veľkej finančnej krízy. Akcie v tom čase klesli o vyše 50 percent z vrcholu na dno.

Ak sa na tieto čísla pozrieme po jednotlivých rokoch, vidíme, že akcie vrátane dividend v roku 2007 zarobili 5,5 percenta a v roku 2008 prerobili 36,5 percenta. Ak by ste na trh prišli 1. 1. 2008 a všetky peniaze by ste mali v akciách, trhu by trvalo iba tri a pol roka, kým by ste sa vrátili na pôvodné úrovne. Najagresívnejšia a najrizikovejšia alokácia spojená s najhoršou krízou od veľkej depresie v 30. rokoch.

Napriek tomu sa akcie uzdravili za necelé štyri roky! Úžasný rast, ktorý nasledoval, však investori, ktorí akcie koncom roka 2008 alebo v roku 2009 predali, nezažili. Svoje straty, ktoré utrpeli počas krízy, tak „realizovali“ a zabetónovali. Tí, ktorí na akciách, naopak, zostali, boli odmenení takmer desaťročným nepretržitým rastom. Ten sa však s príchodom koronakrízy, a ňou vyvolaným medvedím trhom, skončil.

Ak ste však akcie v roku 2008 predali a uchýlili ste sa do bezpečných dlhopisov alebo dokonca do cashu, prakticky ste zruinovali svoje dlhodobé výnosy. Ak ste v prvom krízovom roku investovali rovnakých 10-tisíc do akcií a do dlhopisov, akcie by vám k dnešnému dňu zarobili dvojnásobok zisku z bezpečných aktív. A to vrátane vyše 50-percentného prepadu počas veľkej finančnej krízy. Ako sú akcie volatilné v krátkodobom horizonte, z dlhodobej perspektívy sú stávkou na istotu.

Medzi medveďmi a býkmi

Medvedí trh. Slovo, ktorého sa investori boja a okolo ktorého je viac mýtov ako triezveho a logického prístupu. Prepad o viac ako 20 percent sa nazýva medvedí trh a prichádza najmä ako predzvesť recesie.

Akciové indexy sa začiatkom marca tohto roku ocitli v medveďom trhu v dôsledku pandémie koronavírusu. Akcie však odvtedy už výrazne narástli. Ak investori predávali akcie na dne, keď akcie padli o vyše 35 percent, uštedrili svojmu dlhodobému majetku zásadný úder. Akcie sa už stihli po intervencii centrálnych bánk a vlád po celom svete odraziť od dna a veľkú časť strát vymazali.

Odvážni investori uvažujú presne opačným smerom. Dobrý čas na investovanie je práve vtedy, keď cena akcií padla a volatilita je na maximách. Z dlhodobého hľadiska môže byť takéto uvažovanie krok správnym smerom. Ako sa budú trhy vyvíjať v krátko- a strednodobom horizonte, však môžeme len hádať. Momentálne má polovica asset manažérov a investičných bánk presne opačný názor na to, či trhy už dosiahli dno, ako tá druhá polovica.

Polovica príbehu

Cena akcií oproti februárovým vrcholom výrazne klesla. Ibaže to je iba polovica celého príbehu. Okrem cien akcií totiž klesli aj odhadované budúce zisky firiem.

Podľa pomeru ceny akcie a očakávaného zisku sú akcie po prudkom náraste v posledných týždňoch po odraze od dna späť na valuáciách, na ktorých boli pred pádom. Inými slovami, ceny akcií padli približne rovnako ako očakávaný zisk firiem tvoriacich index S&P 500.

Či sme v marci dosiahli dno tejto krízy, alebo nás nové, oveľa hlbšie dno ešte len čaká, nevie s istotou povedať nikto. Jedno je však isté. Ak ste posledných niekoľko dekád investovali do akcií a reinvestovali dividendy, hospodársky pokrok vás enormne odmenil. Nevidíme dôvod, prečo by sa táto rovnica mala v najbližšom čase zmeniť.

Krátky slovník investora:

Alternatívne investície – Sú opakom tradičných investícií. Obsahujú množstvo nevýhod, najmä nižšiu likviditu. Typickým príkladom sú reality, hedžové fondy, komodity či private equity.

Akcie – podiel na hospodárskom výsledku verejne obchodovaných firiem. Kvôli svojej vysokej volatilite nie sú vhodné na krátkodobé investovanie,.

Alokácia – rozloženie aktív a rizika naprieč investíciami. Najtypickejšia alokácia je v pomere 60/40 medzi akcie a dlhopisy.

Asset management – firmy, ktoré za poplatok spravujú investície pre klientov. Najväčšími hráčmi sú BlackRock, Vanguard a State Street.

Býčí trh – Ak akcie narástli od predchádzajúcich miním aspoň o 20 percent, hovoríme o býčom trhu.

Cash – Krátkodobé dlhové cenné papiere so splatnosťou do jedného roka. Najbezpečnejšia forma likvidnej investície. Základná tradičná investícia.

Celkový výnos – zisk aktíva po započítaní pohybu v cene a výnosu z dividendy či kupónu. Anglicky „total return“.

Dividenda – podiel na zisku vyplácaný firmami.

Dlhopisy – Tradičné aktívum. Predstavuje záväzok dlžníka splatiť istinu spolu s úrokmi.

Inflácia – Všeobecný rast cien. Alternatívne strata kúpnej ceny jednotky meny, teda znehodnotenie meny.

Investičná banka – Asistuje pri fúziách a akvizíciách a zabezpečuje, že každý kto chce predať nájde na burze kupujúceho.

Korekcia – pokles akciového indexu o viac ako 10 percent z predchádzajúcich maxím.

Kupón – Pravidelná výplata z dlhopisu. Vypláca sa priebežne, najčastejšie dvakrát za rok.

Medvedí trh – Ak akcie poklesli od predchádzajúcich maxím aspoň o 20 percent, hovoríme o medveďom trhu na akciách.

Private equity – alternatívna investícia do firiem, ktoré nie sú verejne obchodované na burze. Problémom je nižšia likvidita.

Realizovaná/nerealizovaná strata – Stratu alebo zisk „realizujete“ až keď aktívum predáte. Ak predáte akcie po ich prudkom páde, neparticipujete na nerealizovaných ziskoch neskôr.

Recesia – Pokles HDP ekonomiky v aspoň dvoch po sebe nasledujúcich kvartáloch.

S&P 500 – najsledovanejší akciový index na svete. Združuje 500 najväčších firiem z USA.

Tradičné investície – Základný kameň každého portfólia. Tvoria ich cash, dlhopisy a akcie.

Valuácie  - vnútorná hodnota cenného papiera. Najčastejšie sa vyjadruje porovnaním ceny s parametrom ako je zisk, obrat, celkové aktíva či cash flow.

Volatilita – Vyjadruje mieru rizika. Čím vyššia volatilita, tým väčšie krátkodobé pohyby v cene aktíva musia investori očakávať. Príkladom minimálnej volatility sú investície do cashu, naopak akcie patria medzi silne volatilné aktíva.

01 - Modified: 2024-04-10 06:47:23 - Feat.: - Title: Najprv tlačenica, teraz exodus. Prečo firmy opúšťajú Čínu najmasovejšie za dekády? 02 - Modified: 2024-03-31 08:35:57 - Feat.: - Title: Retail parky sa stávajú čoraz atraktívnejšie pre investorov aj nájomcov. Bolo ich skolaudovaných 19 03 - Modified: 2024-02-25 11:08:05 - Feat.: - Title: Investori by si mali pri daňovom priznaní dávať pozor aj na dividendy, upozorňuje platforma Portu 04 - Modified: 2024-02-19 11:51:28 - Feat.: - Title: Čína vlani zaznamenala najslabší prílev zahraničných investícií za posledných vyše 20 rokov 05 - Modified: 2024-02-09 14:35:21 - Feat.: - Title: Éra lacných peňazí skončila. Drobní investori sa už takmer rok sťahujú z európskych realitných fondov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 09:36