StoryEditor

Burzy sa v minulom týždni niesli v znamení strát

11.11.2007, 23:00

Americké akciové trhy si pripísali počas minulého týždňa výrazné straty, ktorými za päť obchodných dní stratili približne polovicu svojho nárastu za tento rok, pričom index malých spoločností Russell 2000 sa už dokonca dostal do negatívneho teritória. Kým v predchádzajúcich týždňoch motorom rastu trhov boli najmä kroky americkej centrálnej banky Fed, ktorá dvakrát znížila úrokové sadzby, počas posledných dní boli spúšťačom prudkých predajov najmä správy finančných inštitúcií, ktoré oznámili výrazné straty z hypotekárnych cenných papierov alebo pred nimi varovali. Trhom podporu neposkytol ani šéf Fedu Bernanke, ktorý vo štvrtok vystúpil s prejavom, v ktorom zdôraznil zvýšené riziko poklesu americkej ekonomiky. Trhy sa začali obávať veľmi negatívnej kombinácie poklesu ekonomiky spolu s rastom inflácie, keďže dolár na rekordných minimách oproti euru spôsobuje prudký nárast ceny komodít, najmä ropy a zlata, čo má zasa vplyv na rast spotrebiteľských cien, teda inflácie. Varovania niekoľkých väčších firiem v súvislosti s ich očakávanými výsledkami v roku 2008 spôsobili, že hlavné akciové indexy si za týždeň odpísali od 3,7 do 6,5 percenta.
Ani európskym trhom sa nedarilo lepšie ako americkým, aj keď nemecká burza preukázala svoju silu a pripísala si iba mierny pokles. Spočiatku sa zdalo, že trhy by mohli rásť, pretože prezident ECB Jean-Claude Trichet povedal, že aj napriek tlaku na rast inflácie by ďalším krokom centrálnej banky malo byť zníženie sadzieb. Túto informáciu privítali exportéri, ktorým silné euro spôsobovalo problémy. Neskôr však prevládli obavy, že ak je centrálna banka ochotná znížiť sadzby aj napriek riziku inflácie, tak európska ekonomika musí čeliť silnému riziku poklesu. Vo štvrtok však Európska centrálna banka aj Bank of England na svojich zasadnutiach ponechali aktuálne úrokové sadzby nezmenené. Európska komisia zverejnila nové odhady vývoja ekonomiky na roky 2008 a 2009, v ktorých predpokladá výrazné spomalenie rastu a udržanie sa inflácie na vysokých úrovniach. Trhy si tak pripísali za týždeň výrazné straty, proti ktorým sa dokázal brániť iba nemecký trh, keďže viacero nemeckých spoločností reportovalo vynikajúce hospodárske výsledky za tretí kvartál 2007.
Japonský indikátor budúceho vývoja ekonomiky sa dostal na hodnotu 0, čo znamená absolútne zastavenie rastu ekonomiky počas najbližších 3 až 6 mesiacov. Akciové trhy na to zareagovali výrazným prepadom, keď za týždeň stratili viac ako päť a pol percenta. Bank of Japan by mala na svojom utorkovom zasadnutí ponechať úrokové sadzby nezmenené, pretože už aj Japonsko čelí problémom v realitnom sektore, a dokonca aj poklesu miezd, čo spôsobuje spomalenie spotrebiteľského dopytu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 13:02