StoryEditor

Európa chráni vklady

07.10.2008, 00:00

Európsky bankový sektor sa nemôže vymaniť spod tlaku finančnej krízy. Nepomohla ani úľava spoza Atlantiku po schválení záchranného balíka za 700 miliárd dolárov, ani víkendové stretnutie hláv štyroch najsilnejších štátov Európskej únie. Vlády európskych štátov sa snažia navrátiť dôveru vkladateľov voči bankám. Zvyšujú garancie ochrany vkladov alebo dokonca vyhlasujú ich absolútnu štátnu záruku. "Cieľom opatrení je zabrániť panickému výberu vkladov," vysvetľuje analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Na Slovensku sa zatiaľ o rozšírenej ochrane vkladov neuvažuje. Podľa vlády aj Národnej banky Slovenska úspory občanov nie sú ohrozené.
Zákon možno zmeniť
Vlna poskytovania štátnych záruk, v súčasnosti populárna na západ od nás, na Slovensko nedorazila. "Na základe všetkých dostupných informácií vychádza slovenská vláda z toho, že domáci bankový sektor nebude finančnou krízou v USA a Európskej únii tak postihnutý, aby to negatívne v akejkoľvek miere ohrozilo úspory občanov," informovala hovorkyňa vlády Silvia Glendová. "Slovenský bankový a finančný sektor je bezpečný a Národná banka Slovenska ubezpečuje verejnosť a klientov bánk, ktoré pôsobia na Slovensku, že ich vklady sú bezpečné a nie sú žiadnym spôsobom ohrozené," doplnila hovorkyňa centrálnej banky Jana Kováčová. "Bankový sektor na Slovensku je stabilný," povedal včera na tlačovom brífingu premiér Robert Fico.
Slovenský Fond ochrany vkladov garantuje 90 percent vkladu neprevyšujúceho 20-tisíc eur. "Priemerná hodnota vkladu je nižšia ako výška, do ktorej je vklad chránený a na prevažnú väčšinu vkladov sa vzťahuje zákon o ochrane vkladov. Pokiaľ by si to situácia vyžadovala, vláda je pripravená reagovať aj zmenou zákona," povedala Kováčová. Hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál pre HN potvrdil, že o možnom zvýšení horného limitu ochrany sa "v súčasnosti diskutuje".
Najväčší v Európe
K štátnym zárukám sa pridala aj najväčšia krajina eurozóny Nemecko. Bude ručiť za 500 miliárd eur vo vkladoch. "Je to dôležitý signál na upokojenie situácie a predídenie prehnanej reakcii, ktorá by mohla sťažiť súčasné riešenie krízy a naše preventívne úsilie," povedal minister financií krajiny Peer Steinbrűck. Rakúsko bude musieť urobiť podobný krok, aby zabránilo odlivu peňazí k susedom. Nemecko pritom kritizovalo Írsko, ktoré sa za vklady zaručilo ako prvá krajina v Európe.
Veľká Británia tiež neprivítala rozhodnutie Írska s nadšením, keďže to chce ochrániť bez obmedzenia vklady obyvateľov aj podnikov vo výške 400 miliárd eur. Je to veľké lákadlo pre Britov preniesť si svoju hotovosť do írskych bánk. Výhrady voči tomuto roku predstavila aj Európska centrálna banka. "V čase, keď sa zhoršuje rozpočtová pozícia krajiny a môže vzniknúť riziko prekročenia referenčnej hodnoty pre deficit verejných financií, ktorý je tri percentá HDP, môže to byť zdrojom obáv."
Námestníčka ministra financií Veľkej Británie Yvette Cooperová pripustila, že Británia musí na situáciu reagovať. "Nemôžeme ponechať v týchto podmienkach obyčajných ľudí a obyčajných sporiteľov bez ochrany. Počkáme však na vysvetlenie Nemecka," povedala pre rádio BBC.
Ručia na severe aj juhu
Ďalším spôsobom na upokojenie vkladateľov je zvýšenie limitu garancie vkladu. Prikročila k nemu švédska vláda. Ministerstvo financií včera oznámilo, že zdvojnásobuje ochranu vkladov na 52-tisíc eur. "Situáciu ťažko posúdiť. Vláda je pripravená ísť ďalej, ak vývoj bude vyžadovať ďalšie opatrenie," konštatovalo ministerstvo v stanovisku. O zvýšení limitu ochrany nad súčasných 20-tisíc eur uvažuje aj Španielsko.
Aj dánska vláda sa dohodla so svojím bankovým sektorom na garantovaní vkladov mimo záruk dánskeho fondu na ochranu vkladov. V Česku sa zatiaľ na podobný krok nechystajú. Nie je dôvod, aby sa česká vláda zaručila za vklady v súkromných bankách, povedal pre Hospodářské noviny minister financií Miroslav Kalousek.

Náhrada za chránený nedostupný vklad
v bankách (vrátane stavebných sporiteľní) predstavuje 90 percent nominálnej hodnoty vkladov jedného vkladateľa v jednej banke, maximálne vo výške 20 000 eur.
Zdroj: FOV

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 20:22