StoryEditor

Vydediť niekoho nie je ľahké

04.06.2008, 00:00

Ak by ste sa rozhodli svojich dedičov vydediť, tak vedzte, že to nie je také jednoduché ako sa to často prezentuje. Aby ste to mohli urobiť, musíte totiž splniť viacero podmienok. Zákon tak chráni dedičov, ktorých by chceli ich príbuzní vydediť napríklad v afekte. Ide najmä o takzvaných neopomenuteľných dedičov, ktorí majú právo dediť, hoci s tým poručiteľ nemusí súhlasiť.
Prezident Notárskej komory Miroslav Ďuriš hovorí, že zistiť, ku koľkým vydedeniam dôjde počas jedného roka, nie je možné. Komora si takúto štatistiku nevedie. "Vzhľadom na jeho následky však nie je veľmi používaným inštitútom," hovorí Ďuriš. Podľa neho dochádza k vydedeniu, len ak sa veľmi vážne narušia rodinné vzťahy medzi poručiteľom a jeho potomkami. Vydediť svoje potomstvo, teda neopomenuteľných dedičov, môžete len za určitých, zákonom presne vymedzených okolností. Ďuriš menuje štyri rôzne dôvody. Vydediť môžete potomka, ktorý sa o vás nepostaral v chorobe, v starobe alebo v podobných závažných prípadoch. Podobne môžete odmietnuť zanechať svoj majetok tomu, kto o vás trvalo neprejavoval záujem. Zákon ako dôvod uznáva aj prípad, kedy dedič vedie neusporiadaný život, a teda by bolo riziko, že váš majetok minie napríklad na hazard či drogy. Posledným legálnym odôvodneným vydedením je, ak bol váš potenciálny dedič odsúdený za úmyselný trestný čin, za ktorý si vo väzení odsedel prinajmenšom jeden rok.
Dôvod, prečo ste svojho potomka vydedili, musí byť presne uvedený (v paragrafovom znení) vo vašom závete alebo v listine o vydedení, hovorí Ďuriš. Dôvod musíte vyjadriť čo najkonkrétnejšie, aby bolo dokázateľné, že boli splnené všetky zákonné podmienky potrebné na vydedenie. V listine o vydedení môžete určiť aj to, či sa vydedenie týka aj potomkov potomka, ktorého ste sa rozhodli vydediť alebo ho iba "preskočíte" a vaše vnúčatá už dediť môžu. Rozhodnutie o vydedení môže poručiteľ kedykoľvek zmeniť. Jedným zo spôsobov jeho zrušenia je napríklad aj zničenie listiny.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 01:59