StoryEditor

Znalci potrebujú aj špeciálne vzdelanie

06.09.2007, 00:00

Súdy, policajný zbor aj podnikatelia často potrebujú znalecké posudky. Tie však nemôže vypracovať hocikto, dokonca ani uznávaný odborník, pokiaľ sa k jeho menu neviaže prívlastok znalec. Kto sa u nás môže stať znalcom?
Znalcom sa môže stať každý, kto splní podmienky podľa zákona o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch a kto o to požiada Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky. Znaleckú činnosť pre súd však môže podľa zákona vykonať aj uznávaný odborník, ktorý nie je znalcom, ale ktorý je pre tento prípad ustanovený súdom. Tento inštitút sa však využíva len v ojedinelých prípadoch.

Aké sú to podmienky?
-- Medzi podmienky podľa zákona okrem iného patrí vzdelanie príslušného znaleckého zamerania, prax v danom odbore a zloženie odbornej skúšky, odborného minima, prípadne špecializovaného vzdelávania, ak je pre daný odbor predpísané zákonom.

Platia rovnaké podmienky pre znalcov aj tlmočníkov a prekladateľov?
-- Pre znalcov, tlmočníkov a prekladateľov platia spoločné predpisy. Odborné skúšky sú však iného zamerania.

Kde môže záujemca získať ich zoznam?
-- Zoznam znalcov, tlmočníkov a prekladateľov vedie Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky a je ho možné získať na jeho webovej stránke (www.justice.gov.sk).

Aké vzdelanie na to potrebuje?
-- Znalecké vzdelávanie poskytujú znalecké ústavy poverené Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky. Tieto poskytujú odborné minimum, špecializované vzdelávanie (pre odbory cestná doprava, ekonómia a manažment, elektronické komunikácie, elektrotechnika, lesníctvo, ekonomika a riadenie podnikov, poľnohospodárstvo, stavebníctvo, strojárstvo) a odbornú skúšku (pre znalcov, tlmočníkov a prekladateľov).

Aké predchádzajúce skúsenosti alebo vzdelanie z daného odboru sú potrebné?
-- Potrebné je získať vzdelanie v odbore, ktorý je predmetom písomnej žiadosti o zápis, a vykonávať prax v odbore, ktorý je predmetom činnosti znalca, v trvaní najmenej sedem rokov. No a, samozrejme, znalecké vzdelávanie, ktoré sme už spomínali.

Existuje veková hranica na prihlásenie sa na toto štúdium?
-- Veková hranica neexistuje, prihlásiť sa môže ktokoľvek, dokonca aj ten, kto znalcom nechce byť, ale potrebuje takéto vzdelávanie pre svoju činnosť alebo prácu. Mávame aj takéto prípady.

Aký certifikát absolvent získa?
-- Absolvent získa osvedčenie o absolvovaní odborného minima, osvedčenie o absolvovaní špecializovaného vzdelávania, osvedčenie o absolvovaní odbornej skúšky. Tieto osvedčenia predkladá potom Ministerstvu spravodlivosti Slovenskej republiky.

Platí sa za štúdium a získanie certifikátu?
-- Za absolvovanie štúdia sa platí podľa cenníka, ktorý je stanovený podľa počtu absolvovaných hodín.

Čo je obsahom odborného minima?
-- Rozsah odborného minima je najmenej 30 hodín a jeho obsahom sú najmä základy právnych predpisov týkajúcich sa výkonu znaleckej, tlmočníckej a prekladateľskej činnosti, metodika výkonu činnosti, vedenie denníka, ako aj forma a obsah znaleckého, tlmočníckeho alebo prekladateľského úkonu. Študijný program odborného minima schvaľuje znaleckému ústavu ministerstvo.

Je štúdium ukončené skúškou?
-- Odborné minimum sa ukončuje vykonaním písomnej a ústnej skúšky, o výsledku ktorej znalecký alebo tlmočnícky ústav vydá žiadateľovi písomný doklad o jej úspešnom absolvovaní.

Ako dlho trvá špecializované vzdelávanie na znaleckých ústavoch?
-- Špecializované vzdelávanie pre znalcov zabezpečujú znalecké ústavy na základe poverenia ministerstvom. Rozsah odborného minima je najmenej 300 hodín a jeho obsahom je aplikácia teoretických znalostí v danom odbore (doprava cestná, ekonómia a manažment, elektronické komunikácie, elektrotechnika, lesníctvo, ekonomika a riadenie podnikov, poľnohospodárstvo, stavebníctvo, strojárstvo). Špecializované vzdelávanie sa ukončuje písomnou a ústnou skúškou.

Môže záujemca požiadať len o odbornú skúšku?
-- Áno. Odbornú skúšku pre znalcov, tlmočníkov a prekladateľov zabezpečujú znalecké a tlmočnícke ústavy alebo iné právnické osoby na základe poverenia ministerstvom. Cieľom odbornej skúšky je zistiť, či žiadateľ má potrebné vedomosti a je dostatočne pripravený na výkon znaleckej, tlmočníckej alebo prekladateľskej činnosti. Žiadateľ dostane písomný doklad o absolvovaní skúšky. O absolvovanie odbornej skúšky treba požiadať ministerstvo spravodlivosti. Ak sa chce zapísať do zoznamu, musí však spĺňať aj ostatné podmienky.

Kto môže vykonávať znaleckú činnosť?
-- Znalcom je osoba zapísaná v zozname znalcov vedenom ministerstvom spravodlivosti, ktorou môže byť fyzická osoba, znalecká organizácia alebo znalecký ústav


Aké sú podmienky zápisu znalca do tohto zoznamu?
-- Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky zapíše do zoznamu znalcov osobu, ktorá je spôsobilá na právne úkony v plnom rozsahu, je bezúhonná, získala vzdelanie v odbore, ktorý je predmetom písomnej žiadosti o zápis, skončila osobitné vzdelávanie o spôsobe výkonu činnosti podľa tohto zákona (odborné minimum), vykonáva prax v odbore, ktorý je predmetom činnosti, v trvaní najmenej sedem rokov, zložila skúšku z odboru alebo odvetvia, ktoré je predmetom žiadosti o zápis a ktorou preukazuje svoju odbornú spôsobilosť (odborná skúška ), úspešne skončila špecializované vzdelávanie, ak ide o zapísanie do zoznamu pre odbor alebo odvetvie, v ktorom je takéto vzdelávanie ustanovené vykonávacím predpisom a má materiálne vybavenie postačujúce na výkon činnosti v odbore alebo odvetví. Podmienkou je aj to, že žiadateľ nebol v posledných troch rokoch právoplatne vyčiarknutý zo zoznamu alebo mu nebol uložený zákaz výkonu činnosti a musí zložiť sľub.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 07:01