StoryEditor

Svetové akciové trhy

27.08.2007, 00:00

Minulý týždeň priniesol na vynervované akciové trhy USA aspoň mierne upokojenie, následkom čoho bol pomerne výrazný rast všetkých indexov. Obchodníci ocenili snahu americkej centrálnej banky Fed o stabilizáciu situácie na trhoch aj zníženie diskontnej sadzby, keď štyri najväčšie americké komerčné banky oznámili, že vo veľkej miere využili možnosť požičať si od Fed-u za lepšie podmienky. Obchodníci špekulujú, že centrálna banka na svojom zasadnutí v septembri zníži aj hlavnú úrokovú sadzbu, čo dodalo akciám nové nákupné impulzy. Stále nové správy o problémoch v realitnom sektore už nedokázali preniesť obavy aj do ďalších sektorov ekonomiky, najmä po tom, ako boli zverejnené prekvapujúco dobré makroekonomické údaje týkajúce sa predaja domov aj počtu nových objednávok. Ten dáva nádej na oživenie priemyselnej aktivity, ktorá bola utlmená nedávnymi turbulenciami na finančných trhoch, čo je pozitívne pre ekonomiku, pretože už viacerí analytici hovorili o rastúcom riziku, že americké hospodárstvo by mohlo vkĺznuť do recesie. Snaha centrálnej banky, vývoj inflácie aj makroekonomické dáta však zatiaľ nenaznačujú, že by aktuálne problémy mali mať na najdôležitejšiu ekonomiku sveta z dlhodobejšieho hľadiska výraznejší vplyv.
Európske akcie si pripísali najvýraznejší rast za niekoľko posledných mesiacov, keď stabilizácia na amerických trhoch priniesla upokojenie aj v Európe. Európska centrálna banka (ECB) pokračovala v poskytovaní likvidity na finančných trhoch, čím podporila nákupný záujem. Bank of England však požičala financie za najvyšší sankčný úrok a dokonca mimo pravidelných aukcií, čo naznačuje, že problémy z realitného sektora sa mohli preniesť už aj na britskú pôdu. Investorská dôvera v Nemecku poklesla pod vplyvom turbulencií na trhoch na osemmesačné minimum, čo by inokedy vyvolalo ďalší pokles cien akcií, obchodníci však špekulujú, že ECB aj napriek slovám J.-C. Tricheta ponechá v septembri úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. Nemecký index DAX si tak pripísal 1,75 percenta, londýnskemu FTSE sa darilo prekvapujúco lepšie, keď narástol o viac ako 2 a pol percenta.
Obchodovanie v Japonsku bolo ovplyvnené množstvom faktorov, ktoré však mali na ceny akcií pozitívny vplyv. Bank of Japan ponechala v súlade s očakávaním na svojom zasadnutí úrokové sadzby na nezmenenej úrovni 0,5 percenta, hurikánová sezóna sa zatiaľ nepodpísala na poklese produkcie ropy, a tak jej cena počas minulého týždňa klesala, a aj návrat dôvery investorov v akciové trhy mal vplyv na opätovné oslabenie jenu, čo podporilo exportérov. Negatívne na vývoj v regióne sa nepodpísala ani správa Bank of China, ktorá oznámila, že má veľké pozície v problémových hypotekárnych cenných papieroch. Po prudkom poklese počas predchádzajúceho týždňa sa ceny akcií dokázali spamätať a nárastom o takmer 6 a pol percenta vymazali väčšinu svojich predchádzajúcich strát.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. september 2024 04:50