StoryEditor

Benzín dražie, ceny by sa mali upokojiť

24.06.2009, 00:00

Napriek tomu, že cena ropy na svetových trhoch v posledných dňoch klesá, benzín a nafta na slovenských čerpacích staniciach by sa dnes opäť mali zvýšiť. Tentoraz si motoristi za liter nafty budú musieť priplatiť o dva centy viac. Prudké zmeny cien palív by nás však v najbližších týždňoch už čakať nemali.

Palivá dobiehajú svet
Oddnes by sa podľa Tomáša Novotného zo servera natankuj.sme.sk mala priemerná cena benzínu dostať na 1,175 eura a nafta bude stáť 1,13 eura za liter. Od konca marca tak benzín dražie už desiatykrát. Celkovo ceny stúpli o 0,165 eura. Cena jedného litra nafty sa odvtedy menila šesťkrát, zdražela približne o osem centov. Palivá sa zdražujú aj napriek tomu, že ceny ropy, ale aj pohonných látok na svetových trhoch v posledných dňoch klesajú. Cena americkej ľahkej ropy WTI klesla zo 72 dolárov za barel na súčasných 68 dolárov.

"V minulých týždňoch rástli ceny pohonných látok na Slovensku miernejšie ako na svetových trhoch. A aktuálny pád cien v Rotterdame nie je dosť prudký, aby znemožnil zdraženie v našej krajine,“ vysvetľuje Novotný.

Stabilnejšie ceny
Trh s palivami by sa mohol v najbližšom čase stabilizovať, dlhodobé odhady sa však robia veľmi ťažko. "Povzbudzujúcou správou pre motoristov je, že po pondelkovom zverejnení prognózy Svetovej banky, ktorá zhoršila oproti svojej predchádzajúcej prognóze očakávaný vývoj svetovej ekonomiky v tomto roku, je pravdepodobné, že budúci týždeň sa ceny na pumpách meniť nebudú. Existuje aj malá nádej, že ak tieto prognózy budú mať na svetový trh s ropou a ropnými produktmi dlhodobejší vplyv, tak dokonca sa v ďalších týždňoch môžeme tešiť aj na zlacnenie palív,“ píše server tankovanie.sk. To, že sa ceny aspoň týždeň nepohnú, pripúšťa aj Tomáš Novotný, nemyslí si však, že by sa ceny vydali smerom nadol. "Ceny benzínu a nafty by mohol nadol potiahnuť iba výraznejší pokles ceny ropy, napríklad k 60-dolárovej hranici,“ konštatuje. Dodáva však, že s motoristickou sezónou rastie aj dopyt po palivách a pokles cien je teda málo pravdepodobný. "Keby sa nič zásadné neudialo, benzín by mohol ešte mierne zdražieť. Žiadne prudké zdražovanie alebo zlacňovanie nás však nečaká,“ dodáva Novotný. No dlhodobé odhady sa podľa neho robia v súčasnosti ťažko.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 08:03