StoryEditor

V Španielsku je chov býkov životným poslaním

14.09.2004, 00:00
Autor:
AFPAFPČTKČTK

Vyznávači rýchlo zarobených peňazí a červených košieľ obklopujú arény. V Španielsku, kde korida zostáva umením silných emócií, sa chov býkov považuje za vášeň, napísala agentúra AFP. Korida je srdcom pyrenejského kultúrneho dedičstva, povedia vám "aficionados", milovníci býčích zápasov tam, kde túto zábavu ochrancovia zvierat považujú za kruté a spiatočnícke predstavenie.
"Býky, to je môj život," vysvetľuje jednoducho Victoriano Del Rio, šesťdesiatštyriročný chovateľ býkov v Sierra de Madrid.
U Del Riovcov z Guadalixu de la Sierra, asi 50 kilometrov od španielskej metropoly, sa chov býkov dedí z otca na syna od roku 1778. "Môžete to nazvať rodinná vášeň," hovorí drsným hlasom, kým sa sedemdesiat kusov jeho stáda pasie a v letnej horúčave nepokojne zazerá okolo seba. "Chov býkov z vás neurobí boháča. Býk prvej triedy sa predáva za 18-tisíc eur. Ale ostatní často len za štvrtinu tejto ceny. Musíte mať teda aj iné zdroje príjmov a obrábať pôdu," vysvetľuje Del Rio. "Motivuje nás však korida. Tí, ktorí chovajú ,toros`, sú, samozrejme, milovníkmi koridy," dodáva.
Sierra v okolí Madridu a v Andalúzii na samom juhu krajiny sú kraje vyvolené na tento ušľachtilý chov. A ak bol vzdialeným potomkom Minotaura vštiepený urputný duch súťaživosti, nepovažujú sa ich chovatelia za rivalov.
"Často udržiavame priateľské vzťahy. Ak má niektorí z nás dobrého býka, sme radi, keď o tom vieme, aby sme mohli zmiešať tú najlepšiu krv," vysvetľuje. "Býk určený na koridu, ,toro bravo`, nesmie byť zbabelý. Musí spĺňať zvláštne fyzické kritériá," hovorí chovateľ a ukazuje na jedného zo svojich obľúbencov, impozantného býka s čiernosivým rúnom, ktorý bol kvôli svojej udatnosti uchránený na jednej koride v aréne juhofrancúzskeho Nîmes.
"Každý má svoju zvláštnu krásu. Poslať býka do arény, to je tak trochu ako vybrať si tanečnicu. Musí mať vynikajúcu fyzickú kondíciu, to je naša práca." Del Rio a jeho kolegovia dbajú predovšetkým na to, aby na koridu posielali mimoriadne agresívne zvieratá, ktoré udržia divákov v napätí až do konca.
"Do arény nemožno poslať vystrašeného býka, ktorý sa vyhýba boju. Požiadavky verejnosti, toreadorov a vplyv televízie, ktorá prenáša všetky veľké koridy, nás zaväzuje dodávať býkov prvej triedy a v čo najväčšom počte," pokračuje Del Rio. "Pred koridou si musíme byť istí, že býky, ktoré sme vybrali, budú naháňať strach a zaručia neobyčajné predstavenie," hovorí. Minulý rok mesto Barcelona vydalo nariadenie (ktoré však nemalo žiadnu právnu platnosť), že sa rušia býčie zápasy, ktoré označilo za bezcitné.
"Býk sa narodil preto, aby zomrel v aréne," hnevá sa Del Rio pri tejto spomienke. "A všetky tie deti v Afrike a Indii, ktoré umierajú od hladu či predávkovanie kokaínom? To nie je ukrutné?"
Del Rio spí s pokojným svedomím tých, ktorí si splnili svoje sny. A keď niekedy predsa len nemôže zaspať, ráta býky, nie ovečky: "Snívam o nádherných býkoch. Myslím na ne asi tak, ako vy myslíte na svoje deti."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 00:37