StoryEditor

VÚC nepreberajú nemocnice bez dlhov

20.02.2003, 23:00
Na stretnutí predsedov samosprávnych krajov v Banskej Bystrici 29. januára sa schválením stanov konštituovalo občianske združenie Konferencia predsedov samosprávnych krajov (KPSK). KPSK z titulu prechodu zriaďovateľskej funkcie k nemocniciam II. typu a niektorým poliklinikám žiada NR SR a vládu, aby zabezpečili spravodlivé prerozdeľovanie finančných prostriedkov do zdravotníctva v rámci SR a aj v rámci jednotlivých krajov. Zároveň žiadajú finančné krytie reštrukturalizácie a ozdravenia hospodárenia zdravotníckych zariadení v pôsobnosti VÚC. Podľa zákona by štát mal vyrovnať dlhy nemocníc a polikliník, ktoré prechádzajú do ich kompetencie, no, ako upozornili predsedovia, nedá sa predpokladať, že budú hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Podľa predsedu Prešovského samosprávneho kraja Petra Chudíka nemocnice nepreberajú VÚC bez dlhov, pretože ešte v týchto dňoch prichádzajú faktúry za vlaňajšok. Len za 4 nemocnice a 5 polikliník v Prešovskom kraji je to približne 30 mil. Sk. Ďalším závažným problémom je spôsob financovania zdravotnými poisťovňami, ktoré v plnej miere nevykrývajú výkony týchto zdravotníckych zariadení. "V našom kraji je predpoklad, že v zariadeniach, ktoré sme prebrali, budú dlhy ročne predstavovať 300 až 350 mil. Sk. Na to však samosprávne kraje nemajú žiadne zdroje a bez pomoci centrálnych orgánov sa s týmto problémom nevyrovnáme," konštatoval. Preto budú o týchto problémoch ešte diskutovať, medziiným aj na pôde pracovnej skupiny, ktorú vedie vládny splnomocnenec Viktor Nižňanský.
Proces prechodu nemocníc druhého typu pod správu vyšších územných celkov bol zle pripravený, problémová je aj legislatíva v oblasti zdravotníctva. Uviedol to predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica. Podľa neho ďalšie problémy spôsobí pripravované oddlžovanie nemocníc i plánovaný prechod polikliník pod správu krajov. Pod správu VÚC prešli nemocnice druhého typu, decentralizácia financií však bude možná až od 1. januára 2005. Zákony neumožňujú nemocniciam nakladať s dubióznym majetkom a využívať ho podľa vlastného uváženia, majú však povinnosť sa oň starať. Na zabezpečenie chodu nemocníc pod správou vyšších územných celkov je podľa Belicu potrebná zmena zákonodarstva, upravujúca vzťah nemocníc so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Dôvodom je fakt, že táto poisťovňa nemá rovnaký prístup ku všetkým nemocniciam a oceňovanie odvedených výkonov nie je rovnaké pre všetky nemocnice.
Problémy očakáva samospráva i v prípade oddlžovania nemocníc. Malo by sa realizovať od 1. apríla tohto roku a mal by to byť jednorazový proces. Doterajší systém fungovanie nemocníc nie je možné okamžite zmeniť, ešte nejaký čas budú nemocnice napriek opatreniam pokračovať v zabehanom režime. Znamená to, že aj po oddlžení nebudú nemocnice schopné vyrovnane hospodáriť a netvoriť stratu," tvrdí M. Belica. Preto je presvedčený, že oddlžovanie nemocníc bude potrebné po určitom čase minimálne v jednej ďalšej fáze zopakovať. Druhé oddlžovanie by však už nemalo byť rovnaké pre všetky nemocnice, malo by sa v ňom zohľadniť úsilie racionalizovať a zefektívniť prevádzky.
Predseda NSK kritizuje i to, že samosprávne kraje prakticky do poslednej chvíle nevedeli, ktoré nemocnice prejdú pod ich správu, a teda nemali čas na prípravu. Rovnaký postup očakávajú v prípade presunu kompetencií polikliník. Nejasné sú zatiaľ i právne vzťahy, pretože sa začala privatizácia niektorých polikliník. Nie je nám jasné, koho majetkom budú sprivatizované polikliniky, či miest a obcí, alebo samosprávnych krajov." V Nitrianskom kraji sa to vzťahuje na polikliniky v Štúrove a Topoľčanoch.
VÚC žiadajú
-- oddlženie nemocníc od 1. apríla
-- finančné krytie reštrukturalizácie zdravotníckych zariadení v ich pôsobnosti
-- zmeniť spôsob financovania zdravotnými poisťovňami nevykrývajúci výkony
-- zmeniť zákony, ktoré neumožňujú nemocniciam nakladať s dubióznym majetkom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 19:29