StoryEditor

Likvidácia firmy je dnes drahšia

20.11.2020, 06:00
Novinky v Obchodnom zákonníku začali platiť v októbri tohto roka. Ktoré firmy sa po novom v registri vymažú a ako zlikvidovať spoločnosť, ak už nechcete podnikať, vysvetľujú odborníci.

Odpovedá Adam Keseg, právnik, advokátska kancelária Prosman a Pavlovič

1. Šesť dôvodov
Na jeseň tohto roka začali platiť novinky v obchodnom zákonníku. Medzi nimi je aj čistenie obchodného registra. Aké spoločnosti budú po novom vymazané z obchodného registra?
Nový Obchodný zákonník upravuje šesť základných dôvod, pre ktoré môže súd rozhodnúť o zrušení spoločnosti.

2. Počet spoločníkov
V minulosti si syn a otec založili postupne za sebou dve obchodné spoločnosti. Medzičasom však otec zomrel a prvá firma ostala synovi. Dostala sa pred novelou Obchodného zákonníka, ktorá začala platiť v októbri tohto roka, druhá spoločnosť do rozporu so zákonom?
Obchodný zákonník upravuje maximálny a minimálny počet osôb vo firme. Pri spoločnostiach s ručením obmedzeným je známa požiadavka zákona, aby právnická osoba ako zakladateľ alebo spoločník inej firmy nemala len jediného spoločníka. Ak otec a syn ako konatelia jednej spoločnosti založili následne ďalšiu firmu a po tejto udalosti otec skonal, celý obchodný podiel prvej spoločnosti ostal synovi. Táto firma je zároveň jediným spoločníkom firmy, ktorá bola založená ako druhá, čím došlo k porušeniu predpísaných predpokladov na vznik spoločnosti.


3. Tri mesiace
Bude spoločnosť, ktorej orgány nie sú ustanovené viac ako tri mesiace, podľa novej platnej legislatívy vymazaná z obchodného registra? Ktorých spoločností konkrétne sa to dotkne?
Po novom sa zákon snaží predovšetkým o zachovanie štruktúry a počtu členov jednotlivých rozhodujúcich alebo kontrolných orgánov spoločnosti. Nimi môžu byť konatelia, členovia dozornej rady či členovia predstavenstva, tak ako to upravuje nielen zákon, ale aj spoločenská či zakladateľská zmluva, zakladateľská listina alebo stanovy tej-ktorej spoločnosti. V praxi pôjde o časté situácie, ktoré súvisia s úmrtím niektorého člena, prípadne sú spojené so vzdaním sa funkcie člena orgánu takejto spoločnosti.

4. Rezervný fond
Medzi základné povinnosti jednotlivých spoločností patrí tvorba vlastných zdrojov. Aké pravidlá musia v tejto veci firmy splniť, aby ostali v obchodnom registri?
Pokiaľ zákon vyslovene neurčuje povinnosť vytvoriť rezervný fond už pri vzniku, prvá povinnosť spojená...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-07-23 09:06:40 - Feat.: - Title: Vláda si posvieti na fiktívnych živnostníkov, firmám hrozia pokuty 02 - Modified: 2024-07-22 12:20:30 - Feat.: - Title: Rast nezamestnaných prekvapil, firmám stále chýba pracovná sila, tvrdia analytici 03 - Modified: 2024-07-12 06:10:34 - Feat.: - Title: Firma Borisa Kollára má voči štátu dlh. Neregistrujem to, nepodnikám, som len vlastník – tvrdí politik 04 - Modified: 2024-07-10 12:00:00 - Feat.: - Title: Poruchy i chyby pri používaní klimatizácie v aute. Mnohí k chladeniu pristupujú stále zle 05 - Modified: 2024-07-06 09:00:00 - Feat.: - Title: Malá ostrovná krajina v priebehu mesiacov poskočila z chudoby k multimiliónovým tržbám. Anguilla teraz vládne svetu AI
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. júl 2024 02:31