StoryEditor

Chcete mať nižšie účty? Tu je 50 tipov, ako doma ušetriť na energiách

05.01.2021, 08:37
Pozreli ste si účty za energie a chcete byť šetrnejší? Tu sú tipy odborníkov, ako vás i drobné úpravy v byte, dome či v správaní rodiny môžu priviesť k úsporám.

1. Šetrenie vďaka prestavbe domu

Renovácia či prestavba vášho starého bývania je ideálnou príležitosťou, ako znížiť svoje životné náklady vďaka úsporám na energiách. Staré domy či byty sú často zle navrhnuté, nezateplené a straty nastávajú aj kvôli starým elektrickým rozvodom. Na čo by ste nemali zabudnúť v prípade, ak sa chystáte na prerábku? Najdôležitejší faktor, ktorý si pri prestavbe musíte uvedomiť, je eliminácia tepelných strát. Cez okná, steny, podlahy či cez strechu.

2. Zateplenie príbytku

Investícia do plastových dvojskiel, trojskiel či eurookien sa určite vyplatí, keďže tým znížite tepelné straty. Na druhej strane si treba uvedomiť, že dôkladným izolovaním uzatvoríte priestor, čo môže mať za následok zvýšenie vlhkosti a tvorbu plesní. Samozrejmosťou je preto pravidelné a intenzívne vetranie, ktorým síce vymeníte vzduch, ale steny ostanú nahriate.

3. Efektívne rozdelenie priestoru

Ak ste sa už rozhodli ísť do rozsiahlejšej rekonštrukcie, rozhodne zvážte, ako čo najefektívnejšie rozdeliť priestor. Keď je to možné, oddeľte dennú a nočnú časť domu, aby ste v každej mohli udržiavať inú teplotu. Izby na spanie totiž nepotrebujete vykurovať na takú vysokú teplotu ako tie na trávenie dňa. Dennú časť orientujte na sever a nočnú na juh. Omnoho efektívnejšie tým využijete zimné slnko.

4. Rozumná elektroinštalácia

Pre výmenu elektroinštalácie sa určite väčšina ľudí rozhodne pre protipožiarnu bezpečnosť. Určite je to najvýznamnejší dôvod na tento krok. Nová elektroinštalácia však môže oproti starej ešte aj znížiť straty a pomôcť ušetriť. Navyše efektívnym rozmiestnením a počtom zásuviek na miestach, kde ich potrebujete, znížite straty elektrickej energie, ktoré sa vytvárajú pri zbytočnom využívaní predlžovačiek.

5. Nové zariadenia

Pri rozsiahlejšej investícii zvážte aj to, či nenakúpiť i šetrnejšie zariadenia vo vyššej energetickej triede. Či už ide o spotrebiče na dennú potrebu, ako chladničku či práčku, alebo o systémové zariadenia, ako je kondenzačný kotol na vykurovanie, tepelné čerpadlo či solárne systémy. Očakávania, ktoré máte od nového bývania, však môžu často prekročiť únosnú finančnú hranicu návratnosti. Na stole je preto otázka, či sa vám viac nevyplatí starý dom za niekoľko tisíc eur zbúrať a postaviť na jeho mieste nový, nízkoenergetický.

6. Alternatívne stavebné materiály

Takýto druh materiálov sa dostáva v modernom stavebníctve čoraz viac do popredia. Nielen pre pozitívny vplyv na životné prostredie, ale aj pre dostupnú cenu a v neposlednom rade pre vynikajúce izolačné vlastnosti. Medzi najrozšírenejšie patrí drevo, slama, hlina či ovčia vlna.

7. Konopné stavby

Konopné stavby sú známe ako domy s pozitívnou uhlíkovou stopou. Konope sa využívalo v stavebníctve už pred stáročiami. Uplatnenie si našlo hlavne pre svoje dobré izolačné vlastnosti a pevnosť. Existuje niekoľko spôsobov jeho využitia. Konopné vlákna sa používajú ako izolácie malých rozmerov, napríklad vodovodných alebo plynových rúr. Vhodné sú však aj na zatepľovanie vo väčších rozmeroch. Z podobného materiálu, ako sa vyrábajú konopné izolačné dosky, dokážete postaviť aj steny úplne nového domu. Ten bude vďaka vynikajúcim izolačným vlastnostiam konope spĺňať požiadavky nízkoenergetickej stavby, je odolný proti vlhkosti, ohňu, plesniam, hubám, hlodavcom a je aj vynikajúco odhlučnený.

8. Výmena halogénových žiaroviek za LED-ky

Halogény spotrebujú približne päťkrát viac energie ako LED žiarovky. Okrem toho LED žiarovky majú niekoľkonásobne dlhšiu životnosť. Aj pri vyššej nákupnej cene tak možno v konečnom dôsledku ušetriť. Kým halogénová žiarovka vydrží približne 2-tisíc hodín, čo pri využití približne tri hodiny denne vychádza približne na dva roky, LED svieti až 25-tisíc hodín, teda aj viac ako 20 rokov. Navyše ceny LED žiaroviek za posledné roky klesli. EÚ predpokladá, že každá LED žiarovka ušetrí spotrebiteľom počas svojho života približne 115 eur, a teda zabezpečí návratnosť za cenu nákupu menej než rok.

9. Úsporná sprchovacia hlavica

Výberom vhodnej úspornej sprchovej hlavice sa dá výrazne ušetriť. Investícia sa vráti pri tých najlacnejších už za necelý rok. Úspora vody v domácnosti sa netýka len obmedzenia samotnej spotreby, ale aj energie potrebnej na jej ohrev. V prípade úspornej hlavice môže byť ročná úspora pri priemernej dobe sprchovania 15 minút denne v trojčlennej rodine od 19 do 42 eur ročne, pričom cena novej štartuje už pri sume 25 eur. Ak má navyše aj zabudovaný obmedzovač prietoku alebo tlačidlo Eco, dá sa znížiť spotreba vody pri sprchovaní až o 40 percent. Všetko však závisí od intenzity a dĺžky sprchovania. Voda vo vodovodnej sieti bez obmedzovača prietoku má prietok až 16 litrov za minútu. Šetriaca sprcha má prietok úsporných iba 5,7 litra za minútu, priemer sa pohybuje okolo siedmich litrov. Trojčlenná rodina ušetrí najmenej, ak používa ako hlavný zdroj na prípravu teplej vody tuhé palivo z verejného vodovodu. Pri priemernom čase sprchovania 15 minút a prietoku sprchovacej hlavice...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 03 - Modified: 2024-04-01 13:31:00 - Feat.: - Title: Nemci budú platiť viac za kúrenie plynom, keďže DPH sa vracia na 19 percent 04 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia 05 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa!
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 05:51