StoryEditor

Anketa HN

30.08.2007, 00:00
Autor:
(SOV)(SOV)

1. Aký vzdelávací program ste naposledy absolvovali a čo vám v konečnom dôsledku priniesol?
2. Majú podľa vás vzdelávacie programy význam, alebo ide o neefektívne vynaložené finančné prostriedky?

ANNA HUDÁKOVÁ, výkonná viceprezidentka Slovak Telecomu
1. Veľmi dobrým vzdelávacím programom pre mňa sú napríklad odborné konferencie a v tomto roku som sa zúčastnila niekoľkých -- jednak ako prednášajúca, ale tiež ako účastníčka na Európskej HR konferencii v Budapešti. Obohatili ma veľmi vystúpenia Lyndy Gratton, ktorá sa zaoberá otázkami HR stratégií, ako súčasti celopodnikových stratégií a ich prínosu pre ďalší rozvoj firiem v modernom čase. Ďalším úžasným zážitkom bolo aj vystúpenie švédskych autorov knihy Funky business, ktorí sú veľmi inšpiratívni svojím veľmi netradičným pohľadom na nové výzvy v biznise. Okrem konferencií sú to aj odborné a vzdelávacie semináre a tréningy. Naposledy to bolo na konci minulého roka Strategické rozhodovanie na London Business School, na ktorom sme počas celého týždňa rozoberali jednak techniky, na základe ktorých sa dajú robiť strategické rozhodnutia, zároveň aj okolnosti, ktoré na to vplývajú a ktoré treba brať do úvahy ako možné premenné, ale aj ako získavať pre svoje rozhodnutia spolutvorcov a spojencov pre implementáciu týchto rozhodnutí.

2. Pokiaľ je vzdelávací program kvalitný a zodpovedá potrebám a záujmom toho, pre koho je určený a nasleduje za ním fáza, v ktorej sa nadobudnuté poznatky a vedomosti môžu uplatniť, určite ide o veľmi efektívne vynaložené prostriedky. Ja som zástancom názoru, že človek by sa mal vzdelávať a rozvíjať celý život. Som smutná, keď sa stretnem s názorom niekedy aj vysokopostavených manažérov, že oni už sotva niečo získajú ďalším rozvojom. Toto je podľa mňa začiatok stagnácie a sebauspokojenia. V dnešnom dynamickom období sa asi všetko okolo nás vyvíja veľmi rýchlo a ja som presvedčená, že tak vedomostne, ako aj osobnostne by sme sa mali aj my neustále rozvíjať a pracovať na sebe čo najviac.

MICHAL HORÁK, riaditeľ spoločností Peikko Slovakia a Deltabeam Slovakia
1. Naša spoločnosť je koncern s celoeurópskou pôsobnosťou, takže i náš lokálny manažment je zložený z pracovníkov z iných častí Európy. V rámci nášho veľkého slovenského projektu sme narazili na niektoré kultúrne a spoločenské bariéry, a preto sme spoločnosť Excellent Training požiadali o prípravu vzdelávacieho cyklu nazvaného Slovenský zamestnanec a špecifiká slovenského pracovného trhu. V spolupráci s lektormi a ďalšími odborníkmi sme sa pokúsili definovať slovenské pracovné prostredie a jeho odlišnosti v rámci regiónu. Súčasťou tréningu bol jednak rozbor spoločnosti samotnej a rovnako aj porovnanie slovenského pracovníka so zamestnancom v iných stredoeurópskych krajinách.

2. Na spomínanom školení sa zúčastnili členovia vrcholného manažmentu aj pracovníci stredného a nižšieho manažmentu. S odstupom času hodnotíme tréningový cyklus ako veľmi vydarený a prínosný. Výstupy zo seminárov sme využili pri tvorbe našej personálnej stratégie a politiky a takto získané poznatky ďalej aktívne využívame na úrovni celého koncernu Peikko Group.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 17:14