StoryEditor

Vaškovič: Nezamestnanosť sa vlani podarilo udržať v rozumných medziach

26.02.2021, 08:56
Pri hodnotení pomoci vlády počas pandémie 39 percent bolo spokojných a 61 percent bolo nespokojných. K takému výsledku dospel exkluzívny prieskum Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory medzi členmi.

Pri hodnotení pomoci vlády počas pandémie 39 percent bolo spokojných a 61 percent bolo nespokojných. K takému výsledku dospel exkluzívny prieskum Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory medzi členmi. Konal sa vlani v októbri a novembri.

Výsledky prieskumu spolu s vlastnou makro ekonomickou prognózou na tento rok predstavila SOPK pred niekoľkými dňami. Ide podľa predsedu Ekonomického výboru SOPK Ladislava Vaškoviča o reprezentatívny prieskum vzhľadom na jeho periodicitu, ako aj fakt, že sa na ňom zúčastňujú rovnomerne malé, stredné aj veľké spoločnosti. Zúčastnilo sa ho 197 spoločností, z toho 84 podnikajúcich v priemysle, stavebníctve a pôdohospodárstve a 113 podnikajúcich v doprave, obchode a službách.

Päť okruhov
Prieskum pokrýva celé Slovensko a rozdelený je do piatich okruhov. Respondenti sa vyjadrili k očakávaným vlastným výsledkom, hodnotili podnikateľské prostredie, Európsku úniu a podnikanie na Slovensku. Prieskum sa dotkol aj pracovnej sily a najnovšie sa hodnotili aj opatrenia na zabránenie šírenia pandémie.

„V sledovanom období na konci roka sa pozerali na svoje hospodárske výsledky pesimisticky. Pri porovnaní s prieskumom z roku 2019 vždy tesne pred koncom roka predpokladali lepšie výsledky ako v roku 2020,“ priblížil Vaškovič počas online vystúpenia na konferencii SOPK Očakávaný vývoj slovenskej ekonomiky v roku 2021.

Pri porovnaní očakávania vlastných hospodárskych výsledkov za posledných 12 rokov sa ukázalo, že tohtoročné očakávania respondentov sú rovnaké ako v roku 2009. „Vrátili sme sa k pesimizmu, ktorý tu bol v čase finančnej a ekonomickej krízy v roku 2009,“ skonštatoval Vaškovič.
Podmienky na podnikanie v roku 2020 približne viac ako 10-násobok respondentov hodnotil negatívne. Tohtoročné očakávania sú optimistické. „Viac ako 17 percent respondentov očakáva pozitívne podnikateľské prostredie, čo je príjemným prekvapením,“ zhodnotil Vaškovič. Podstatne aj klesol počet tých, ktorí očakávajú, že bude negatívne.

Počas posledných desiatich rokov sa pozitívne hodnotenie podnikateľského prostredia pohybovalo na pomerne nízkej úrovni, vždy pod 10 percentami, až na určité výnimky. „Prakticky to bolo vždy jednociferné číslo.“

Mierne zlepšenie

Hospodársku politiku vlády v rokoch 2009 až 2020 hodnotilo kladne veľmi nízke percento, len vlani sa pomer mierne zlepšil v prospech pozitívneho hodnotenia. „Hospodárska politika vlády ostáva aj naďalej relatívne zle hodnotená, aj keď došlo k miernemu zlepšeniu.“

Pri otázke, či podnikatelia považujú proces získavania zdrojov z eurofondov za transparentný, minulý rok o niečo stúpol počet pozitívnych odpovedí.

Dobrý krok

Napriek tomu podľa Vaškoviča sú čísla smutné, keďže aj naďalej až 30 percent respondentov považuje proces za netransparentný. Vstup Slovenska do Európskej únie vlani až 88 považovalo za dobrý krok. Mierne stúpol aj počet tých, ktorí sa domnievajú, že by mohol stúpnuť vplyv Európskej únie.

Až tri štvrtiny respondentov nemá žiadne skúsenosti s využívaním zahraničnej pracovnej sily.

Takmer štvrtina nebola dotknutá v prvom polroku minulého roku pandémiou. U polovice poklesol obrat o viac ako desať percent.

V prvom polroku 69 percent uviedlo, že neprepustili ani jedného zamestnanca, osem percent prepustilo viac ako 20 percent zamestnancov.

„Relatívne sa podarilo udržať za celý minulý rok nezamestnanosť v rozumných medziach.“
Pri hodnotení pomoci vlády počas pandémie 39 percent bolo spokojných a 61 percent bolo nespokojných.

---------------------------------------------------

Sumár: Čo hovoria niektoré závery prieskumu SOPK

Pri hodnotení formy a intenzity pomoci vlády počas pandémie odpovedalo 61 percent respondentov, že nie sú spokojní, 39 percent vyjadrilo spokojnosť.

Takmer polovica účastníkov prieskumu zaznamenala v prvom polroku 2020 v dôsledku pandémie pokles výnosov viac ako 10 percent v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019.

Vyššie výnosy, prípadne výsledky na rovnakej úrovni zaznamenalo 22 percent.

V prípade predpokladaných výnosov spoločností v druhom polroku 2020 v porovnaní s prvým polrokom 2020 sú očakávania mierne optimistickejšie.

Pokles výnosov viac ako 10 percent predpokladá 43 percent respondentov a dosiahnutie vyšších alebo rovnakých 26 percent.

Kvalita podnikateľského prostredia bola v roku 2020 podľa šiestich percent respondentov priaznivá, stagnovala podľa 24 percent a ako nepriaznivú ju hodnotilo 70 percent, čo je od roku 2010 najvyšší percentuálny podiel nepriaznivých hodnotení. Razantné zvýšenie podielu negatívnych hodnotení je možné pripísať dôsledkom pandémie a aj hodnoteniu opatrení na jej zmiernenie.

Za najväčšie riziko pre podnikanie bolo aj v roku 2020 považované vysoké daňové a odvodové zaťaženie, ako druhé pokles zahraničného dopytu nasledovaný nízkou vymáhateľnosťou práva.

Na prieskume sa v roku 2020 zúčastnilo 197 spoločností, z toho 84 (43 percent) výrobných (priemysel, stavebníctvo a pôdohospodárstvo) a 113 (57 percent) spoločností podnikajúcich v doprave, obchode a službách.

01 - Modified: 2024-04-06 22:25:29 - Feat.: - Title: Výsledky druhého kola prezidentských volieb 2024: Víťazom sa stal Peter Pellegrini 02 - Modified: 2024-03-25 10:10:00 - Feat.: - Title: Má ešte španielsky Seat budúcnosť? Minulý rok bol najlepší v histórii, toto sú jeho plány 03 - Modified: 2024-03-10 20:39:28 - Feat.: - Title: Voľby v Portugalsku podľa odhadov po odchode od urien vyhrá jeden z favoritov 04 - Modified: 2024-03-05 18:25:29 - Feat.: - Title: Licenčná politika začína potápať slovenských exportérov, upozorňuje združenie 05 - Modified: 2024-02-20 18:30:00 - Feat.: - Title: Pred slovenskými firmami stojí viacero „strašiakov“. Prekonať ich pomáha aj jedna kľúčová vec
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 20:37