StoryEditor

Investori sú na rázcestí

28.11.2007, 23:00

Americké a európske akcie tento rok investorov netešia. Od začiatku roka americké celkovo nepriniesli žiadny zisk, západoeurópske sú dokonca stratové. Mierne plusy zaznamenávajú akcie strednej Európy.

Globálna finančná kríza
Svetové akciové indexy zažili tento rok viac pádov ako vzostupov. Začiatkom roka ich "kosili" dva krachy čínskych trhov, ktoré sa preniesli do sveta. Z nich sa ešte akcie relatívne rýchlo zotavili. Avšak prišiel silnejší protivník: hypotekárna kríza v USA, ktorá sa v lete rozrástla do globálnej finančnej krízy. Po jesennom upokojení, ktorému pomohlo zníženie úrokových sadzieb v USA, prišli v novembri nové Jóbove zvesti pre akciové trhy, keď finančné inštitúcie začali predstavovať výsledky za tretí štvrťrok. Straty zo zlých úverov boli často vyššie, ako sa očakávalo, čo až do dnešných dní spôsobuje odlev investorov a pokles hodnoty akcií. Vyjadrenia amerických centrálnych bankárov o spomalení americkej ekonomiky má ďalší negatívny dosah.
"Momentálne na akciových trhoch panuje nervozita súvisiaca s neurčitosťou budúceho vývoja. Spoločnosti na jednej strane deklarujú solídne hospodárske výsledky, odhady budúceho zisku neklesajú, na druhej strane obavy súvisiace s krízou na kreditných trhoch a možných problémoch s likviditou nenechávajú investorov pokojne spať," hodnotí Alojz Šimičák, portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne.
Stredná Európa je čiastočne mimo vplyvu globálneho trhu, avšak aj tu sú investori nervózni. Minulý týždeň si vzali na mušku developerské spoločnosti, ktoré výrazne stratili po húfnom predaji ich akcií. "Takéto stádovité správanie nie je namieste, keďže Česko nie je absolútne zasiahnuté krízou stavebného trhu v USA," hovorí ekonóm spoločnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Nejasná budúcnosť
Akciové trhy čakajú, čo bude ďalej. "Z makroekonomického hľadiska sa bude upriamovať pozornosť na možnú recesiu v USA spojenú so znížením výdavkov domácností na spotrebu. Prípadné spomalenie rastu americkej ekonomiky môže brzdiť rast zvyšku sveta, avšak z dlhodobého hľadiska by uvedený scenár pomohol riešiť štrukturálne problémy americkej ekonomiky," myslí si Šimičák. Podľa portfóliovej manažérky Investičnej a Dôchodkovej sú obavy investorov opodstatnené. "Najväčšou nádejou investorov teraz zostáva americká centrálna banka Fed, ktorá by mohla finančným inštitúciám aj trhu nehnuteľností pomôcť opätovným znižovaním úrokových sadzieb. Fed sa však na druhej strane nachádza pod tlakom slabnúceho dolára a rastúcej ceny ropy, ktorá významne prispieva k zvyšovaniu inflačných tlakov," upozorňuje Antoničová. Ďalšie zníženie sadzieb by preto mohlo infláciu posunúť nad udržateľnú hranicu. Otázka, čo prinesie budúcnosť, teda v tejto chvíli nemá jasnú odpoveď.
Podľa člena Predstavenstva ČSOB Asset Managementu Vladimíra Šošovičku je v polročnom horizonte najpravdepodobnejšie, že americká a európska ekonomika sa oživia, pokles cien ropy a stabilizovanie cien komodít by potom mohol podporiť rast akcií. Nevylučuje však ani stagfláciu či prípadnú recesiu ekonomiky.
Vedúca oddelenia komunikácie Tatra banky Eva Šinková upriamuje pozornosť na kladnú stránku v súčasnosti lacných akcií: "Samotné ocenenie akcií a súčasný zdravý stav podnikového sektora spolu s akvizičnými aktivitami dávajú akciám priestor na rast, zároveň dnes môžu byť dobrou investičnou príležitosťou."
Alternatívou pre akciových investorov môžu byť čínske akcie, ktoré si tento rok pripísali vyše 40 percent, alebo turecké 20 percent. Takisto sa môžu pozrieť na plusové akcie balkánskych krajín alebo Ruska a bývalých krajín Sovietskeho zväzu.

Niektorí sú ziskoví
O vývoji akcií vypovedajú indexy sledujúce širšie spektrum firiem z určitého teritória. Ak index Eurostoxx 50 oproti začiatku roka klesol o 4 percentá, neznamená to, že jednotlivé tituly nemohli stúpnuť či klesnúť oveľa viac. V prípade akciových fondov je na ich manažéroch, ktoré spoločnosti si vyberú do portfólia, ktoré prípadne predajú. Medzi najúspešnejšie fondy európskych akcií, ktoré sú k dispozícii na Slovensku, patrí Pioneer Funds Euroland Equity s korunovou ročnou výkonnosťou 1,7 percenta. Pri tomto type investícií totiž nesmieme zabúdať na výkonnosť v eurách, ktorú znižuje posilňujúca sa koruna. Na opačnej strane barikády stojí ABN AMRO -- Europe Equity Revival Fund, ktorý v ročnom korunovom vyjadrení stratil 23 percent.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:38