StoryEditor

Odborná literatúra

05.09.2008, 00:00

Eva Maliti-Fraňová
Tabuizovaná prekladateľka Zora Jesenská
Veda
Tabuizované témy vždy vzbudzujú pozornosť, umožňujú spoznávať to, čo je neznáme a záhadné. Takou neznámou bytosťou, pokiaľ ide o dlhoročné zatajovanie jej mena, bola aj prekladateľka Zora Jesenská, ktorá už roky vzbudzuje intenzívny bádateľský záujem autorky knihy Evy Maliti Fraňovej. Monografia približuje tvorivú osobnosť Jesenskej azda cez všetky jej základné preklady. Jednotlivé kapitoly sa dotýkajú ich rôznych aspektov, ktoré mohli vplývať nielen na prekladateľské riešenia, ale aj recepciu konkrétnych diel. Vzniká tak celistvý obraz života a práce Zory Jesenskej, tejto rozporuplnej ženy, slovenskej intelektuálky, ako aj sugestívna mozaika jej "vyznaní a šarvátok".

Priya Hemenwayová
Moudrost východu
Slovart
Táto kniha vás zavedie do sveta východnej múdrosti, ktorá inšpiruje množstvo ľudí. Stretnete sa s majstrami a mystikmi súfizmu, ktorí kážu o praktickej múdrosti založenej na zákonoch prírody a zenu a ktorí upozorňujú na bezprostrednosť súčasného okamihu. Príbehy a učenia opísané v tejto knihe sa zakladajú na skúsenostiach mužov a žien, ktorí sa vydali na cestu do svojho vnútra.
Kniha Moudrost východu je súčasťou novej edície Evergreen, ktorá vychádza v spolupráci s vydavateľstvom TASCHEN. Ponúka témy, ktoré boli po stáročia zdrojom záujmu ľudí a ktoré nám dávajú odpovede na základné duchovné a náboženské otázky. Venujú sa hlavným témam východného a západného náboženstva, predstavujú najdôležitejších predstaviteľov a sprístupňujú dôležité fakty.

Katarína Chovancová:
Medzinárodná obchodná arbitráž vo vybraných štátoch Európy
Veda
Autorka sa sústredila na inštitucionálnu arbitráž, t. j. medzinárodnú obchodnú arbitráž uskutočňovanú podľa pravidiel a pod záštitou uznávanej medzinárodnej rozhodcovskej inštitúcie, ako aj na podrobnú analýzu právnej úpravy takejto arbitráže, na domácu úpravu rozhodcovského konania v uvedených štátoch a priblíženie prehľadu medzinárodných rozhodcovských pravidiel uznávaných rozhodcovských inštitúcií. Za najlepší spôsob "presunu" čitateľa z teórie do praxe autorka zvolila uvedenie rozboru tých najčastejšie citovaných prípadov z medzinárodnej arbitrážnej praxe, o ktorých sa čitateľ možno dozvedel len v zahraničnom spravodajstve. Na záver zaradila rozhodcovské pravidlá uvedených štátov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 01:51