StoryEditor

Letectvo mám v krvi

28.06.2007, 00:00

Ste šéfom nizkonákladového leteckého prepravcu, využívate však aj služby iných "low-cost" aeroliniek?
-- Áno, letel som už s viac ako dvadsiatimi nízkonákladovými spoločnosťami po celom svete.
Čo pre vás znamená lietanie -- beriete to ako nevyhnutnosť, nutné zlo, alebo je to už relax, či dokonca koníček?
-- Lietanie pre mňa znamená spôsob cestovania, ktorý šetrí čas a pomáha mi zefektívňovať život. Lietanie dnes umožňuje ľuďom objavovať rôzne časti sveta bez toho, aby museli obetovať drahocenný čas. Veď je to práve lietanie, vďaka ktorému si môžeme užívať víkendy napríklad v Taliansku alebo Španielsku.
Mali ste niekedy v lietadle strach?
-- Strach som mal len raz. Bolo to pri mojom druhom sólo lete počas pilotného výcviku, keď sa mi vznietil motor, nalietaných som v tom čase mal len zopár hodín. Podarilo sa mi však bezpečne pristáť a všetko dopadlo dobre.
Prečo ste sa rozhodli práve pre kariéru v leteckých spoločnostiach?
-- Dá sa povedať, že to mám v krvi. Moja mama pôsobila v leteckom priemysle od päťdesiatych rokov. Ešte počas štúdií na univerzite sa moja práca zameraná na leteckú dopravu dostala do rúk zamestnanca Finnairu a krátko nato som dostal ponuku pracovať pre nich. Takto som sa bez predchádzajúcich plánov odrazu dostal do brandže, hoci musím povedať, že to vždy bola moja túžba.
S akou víziou teraz prichádzate na čelo slovenskej dcéry SkyEurope?
-- Mať jednoduchý obchodný model založený na nízkonákladovom princípe a zároveň ponúknuť výhodný a vysokokvalitný produkt pre našich zákazníkov.
Hospodárenie spoločnosti však bolo v strate, ako chcete dosiahnut otočenie tohto stavu?
-- Chystáme sa zjednodušiť spôsob, ktorým robíme biznis, zlepšiť naše produkty v zmysle zjednodušenia letových poriadkov, zavedenia konzistentných letových časov a pridania frekvencií na linkách.
Cítite sa v tomto smere pod väčším tlakom aj v súvislosti so vstupom firmy na burzu?
-- Ja to vnímam ako príležitosť na mnohé zlepšenia. V spoločnosti robíme veľa vecí dobre, máme skvelý tím. Napriek tomu vidím obrovský potenciál na zmenu a kľúčové úpravy na ceste k zjednodušniu nášho komplexného biznisového modelu. Podarí sa nám tak znížiť nákladovú bázu a zvýšiť tržby, aby sme dosiahli profitabilitu.
Predstavenstvo slovenskej pobočky spoločnosti je zložené výlučne zo zahraničných manažérov, prečo sa medzi nimi neobjavil žiaden Slovák? Chýbajú u nás odborníci?
-- Zostavovali sme predstavenstvo zo skúsených členov prichádzajúcich z low-costového priemyslu. Toho času sa žiaľ nenašiel žiadny lokálny človek s relevantnými skúsenosťami. Avšak v SkyEurope Airlines máme množstvo veľmi dobrých manažérov zo Slovenska, ktorí sa postupným získavaním skúseností stávajú budúcnosťou firmy. Máme tiež špičkových manažérov našich letových operácií a technických oddelení, ktorí vedomosťami a pracovným nasadením predstavujú svetovú toptriedu.
Plánujete sa trvalejšie usadiť v Bratislave alebo vnímate svoje pôsobenie u nás len ako jednu zo zastávok na svojej kariérnej ceste?
-- Bývanie v Bratislave mám veľmi rád a začínam sa učiť aj jazyk. Moja žena je napoly Slovenka a už prešiel nejaký čas, čo na Slovensku žijeme. Je skvelé pozorovať neustály rozvoj denného života v Bratislave a vidieť, že veci sa zo dňa na deň zlepšujú. Sme spokojní s dobrou kvalitou života a neplánujeme sa nikam sťahovať.
Keďže ste pôsobili aj ako pedagóg na univerzite, neuvažovali ste o tom, že by ste sa v tejto oblasti angažovali aj na niektorej tunajšej vysokej škole?
-- Učenie som mal vždy rád a veľmi by som chcel niekedy opäť učiť. Žiaľ, môj čas je teraz veľmi limitovaný.

Kto je Jason Bitter
Jason Bitter celý svoj profesijný život strávil v leteckom priemysle. Má skúsenosti z pôsobenia v leteckých spoločnostiach, medzi ktoré patria SpiceJet Limited a V Bird Airlines Netherlands. Angažoval sa ako konzultant pre London International Airport, Finnair a KLM, bol aj zamestnancom pilotnej výcvikovej spoločnosti Active Aerospace v Kanade. Študoval v Yorku, kde istý čas pôsobil aj ako externý profesor, a následne na University of Toronto. V SkyEurope Airlines pracuje od roku 2005, od júna sa stal generálnym riaditeľom jej dcérskej spoločnosti na Slovensku.

Napriek tomu, že šéfuje leteckej spoločnosti, mal už v lietadle aj strach. To vtedy, keď sa mu pri pilotnom výcviku vznietil motor a musel núdzovo pristáť. V lietadle však trávi mnoho času, keďže pri svojom pracovnom tempe mu výrazne šetrí čas. Podľa vlastných slov má letectvo v krvi, jeho mama pracovala od päťdesiatych rokov v leteckom priemysle a on sám už vystriedal viacero spoločností pôsobiacich v tejto oblasti. Pôsobil aj ako pedagóg na univerzite, učenie má veľmi rád, no slovenskí študenti sa ho za katedrou asi nedočkajú. Patrí medzi množstvo zahraničných manažérov žijúcich v Bratislave, v našom hlavnom meste sa mu však páči a začína sa učiť po slovensky. Nový generálny riaditeľ SkyEurope Airlines na Slovensku Jason Bitter v seriáli profilov HN.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. máj 2024 13:56