StoryEditor

Obavy z vojny stabilizujú cenu ropy

04.12.2002, 23:00
Na ropných trhoch sa neustále prejavuje nervozita. Na jednej strane štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nedodržiavajú svoju ťažobnú kvótu 21,7 mil. barelov ropy denne, pričom ju výrazne prekračujú, avšak nízke zásoby v najvýznamnejších spotrebiteľských štátoch a rastúci zimný dopyt dokážu pokryť zvýšenú ponuku.

Cena surovej ropy sa preto udržuje na relatívne vysokej úrovni. Dôvodom je aj obava z vojnového konfliktu v Iraku. Podľa denníka Handelsblatt bola minulý týždeň cena ropného koša 7 referenčných druhov ropy tesne nad 25 USD za barel, čo je v rámci cenového limitu stanového krajinami OPEC.
Budúci týždeň v stredu sa stretnú vo Viedni ropní ministri členský štátov OPEC, aby sa poradili o novej dohode o ťažobných kvótach. Generálny sekretár OPEC, Alvaro Silva, nedávno vo svojich vyhláseniach pripomenul, že svetové trhy s ropou sú už presýtené. Ak bude svetová spotreba naďalej rásť len veľmi malým tempom, krajiny OPEC sa budú musieť vzdať svojich vlastných trhových podielov, aby cena ropy nevybočila s cenového rozpätia 22 až 28 USD. Nemecký odborník na energetiku, profesor Dieter Schmitt, si myslí, že cena ropy sa bude pohybovať okolo 20 USD za barel, avšak pokiaľ nenastanú žiadne výpadky v dodávkach z Blízkeho východu. Aj napriek tomu, že sa mnohé krajiny snažia zbaviť závislosti od OPEC, v dohľadnom čase bude celý svet závislý od ťažby v Perzskom zálive.
Štátny úrad energetických informácií amerického ministerstva energetiky uvádza vo svojej správe Annual Energy Outlook 2003, že výrazný globálne rastúci dopyt by mohol zvýšiť ťažbu surovej ropy krajín OPEC z 28,3 mil. barelov denne z roku 2001 na 60,1 mil. barelov denne v roku 2025. Rast nečlenských krajín OPEC by mal byť obmedzený v rovnakom období na úroveň 30 % a mal by sa zvýšiť zo 45,5 mil. barelov denne na 58,8 mil. barelov denne. Z krátkodobého hľadiska však tento optimistický výhľad OPEC nepomôže. Dôležité partnerské štáty OPEC ako Rusko, Nórsko a Mexiko totiž pristúpia k zníženiu ťažby len v prípade, že cena ropy klesne pod úroveň 20 USD za barel. Ak by riziková prirážka za obavy z vojnového konfliktu v Iraku klesla v tomto roku z 8 eur na nulu, členské krajiny OPEC budú môcť udržať cenovú hladinu v cenovom rozpätí len v tom prípade, ak budú striktne dodržiavať ťažobnú kvótu 21,7 mil. barelov za deň a krátkodobo odstránia nadbytočnú ťažbu 3 mil. barelov denne. Rizikom pre OPEC môže byť podľa Handelsblattu aj Saddám Husajn, ktorý by v prípade úspešnej misie OSN pri kontrole zbraní mohol vystúpiť z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 05:04