StoryEditor

Ako sa zdaní príjem z predaja bytu

03.03.2009, 23:00
Autor:
(pod)(pod)

Predaj bytu
Chcel by som predať byt, neviem však, kedy je príjem z jeho predaja oslobodený od dane?
Podľa § 9 ods. 1 písm. a) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov je od dane oslobodený príjem z predaja bytu, ak v ňom mal predávajúci trvalý pobyt najmenej počas dvoch rokov bezprostredne pred predajom. Ak na príjem z predaja bytu sa podľa § 9 ods. 1 písm. b) zákona o dani z príjmov nevzťahuje oslobodenie podľa písmena a) zákona o dani z príjmov, takýto príjem môže byť oslobodený od dane, a to po uplynutí piatich rokov odo dňa nadobudnutia bytu ako aj ostatných nehnuteľností alebo ich vyradenia z obchodného majetku, ak boli tieto nehnuteľnosti zahrnuté do obchodného majetku, okrem príjmov, ktoré plynú daňovníkovi podľa zmluvy o budúcom predaji nehnuteľnosti, uzavretej do piatich rokov od jej nadobudnutia alebo od jej vyradenia z obchodného majetku, aj keď kúpna zmluva bude uzatvorená až po piatich rokoch od jej nadobudnutia alebo vyradenia z obchodného majetku.

Ak mal v byte predávajúci trvalý pobyt najmenej počas dvoch rokov bezprostredne pred predajom, alebo uplynulo aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia bytu preukázateľne do vlastníctva daňovníka a byt nebol zahrnutý do obchodného majetku daňovníka, dosiahnutý príjem z jeho predaja je od dane z príjmov oslobodený.

Oslobodenie príjmov z predaja sa posudzuje podľa dňa prijatia prvej platby alebo preddavku alebo podľa dňa uzavretia zmluvy o prevode, a to podľa toho, ktorý deň nastal skôr, bez ohľadu na to, v ktorom zdaňovacom období kupujúci alebo nadobúdateľ nadobudol vlastnícke právo k nehnuteľnosti.

Ak predávajúci nemal v byte trvalý pobyt, mal trvalý pobyt kratšie ako dva roky, alebo mal trvalý pobyt ale nie bezprostredne pred predajom, alebo neuplynulo aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva, príjem z predaja nie je oslobodený od dane z príjmov. Oslobodenie od dane sa nevzťahuje tiež na byt zahrnutý do obchodného majetku, kde sa pri posudzovaní oslobodenia príjmu z predaja bytu uplatňuje podmienka uplynutia piatich rokov od vyradenia bytu z obchodného majetku.

Zdedený dom
Po otcovi som zdedila v decembri dom. Tento rok ho chcem predať. Je príjem z predaja tejto nehnuteľnosti oslobodený od dane?
Podľa § 9 ods. 1 písm. c) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov je od dane oslobodený príjem z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (poručiteľov) alebo vyradenia z obchodného majetku, ak bola táto nehnuteľnosť zahrnutá do obchodného majetku, okrem príjmov, ktoré plynú daňovníkovi podľa zmluvy o budúcom predaji nehnuteľnosti uzavretej do piatich rokov od jej nadobudnutia alebo vyradenia z obchodného majetku, aj keď kúpna zmluva bude uzatvorená až po piatich rokoch od jej nadobudnutia alebo vyradenia z obchodného majetku.

Ak ide o nehnuteľnosť nadobudnutú dedením v priamom rade, príjem z jej predaja je oslobodený po piatich rokoch od dátumu nadobudnutia nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva poručiteľa. V prípade, ak daňovník predá nehnuteľnosť nadobudnutú dedením v priamom rade, do lehoty vlastníctva sa započítava aj lehota, počas ktorej mal nehnuteľnosť vo vlastníctve alebo spoluvlastníctve poručiteľ, teda váš otec.

Auto na lízing
Ako živnostník na podnikanie používam auto. Auto je na lízing a vlastníkom je lízingovka. Držiteľ som ja. Mesačne najazdím 4 000 kilometrov. Miniem mesačne okolo 10 000 korún na pohonné látky (PHL). Môžem si uplatňovať paušálne náklady alebo len cenu nafty za mesiac? Čo hovorí zákon? Platím cestnú daň.
Daňovník, ktorý na podnikanie používa automobil prenajatý formou finančného prenájmu, pri uplatňovaní výdavkov na spotrebované pohonné látky postupuje podľa § 19 ods. 2 písm. l) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov. Výdavky na spotrebované PHL daňovník uplatní podľa cien platných v čase ich nákupu, prepočítané podľa spotreby uvedenej v technickom preukaze. Keďže nejde o vlastné motorové vozidlo, základnú náhradu za každý jeden kilometer jazdy (tzv. kilometrovné) nie je možné uplatniť.

Ostatná novela zákona č. 595/2003 Z. z. o dani príjmov, ktorá platí od 1. marca, upravuje v § 19 ods. 2 písm. l) daňovo uznané výdavky (náklady) na spotrebované pohonné látky.

Daňovník si môže vybrať uplatňovanie paušálnych výdavkov na spotrebované pohonné látky do výšky 80 % z celkového preukázateľného nákupu pohonných látok za príslušné zdaňovacie obdobie primeraného počtu najazdených kilometrov podľa stavu tachometra na začiatku a na konci príslušného zdaňovacieho obdobia pre každé motorové vozidlo samostatne.

Zo znenia zákona vyplýva, že daňovník v evidencii o daňových výdavkov, pre každé vozidlo samostatne, musí zaznamenať stav tachometra na začiatku zdaňovacieho obdobia a stav tachometra na konci zdaňovacieho obdobia. Nákup pohonných látok po prepočítaní spotreby musí byť primeraný počtu najazdených kilometrov podľa tachometra. Zákon o dani z príjmov bližšie neuvádza, čo sa myslelo pod primeranosťou počtu najazdených kilometrov podľa tachometra. Dá sa len nepriamo usúdiť, že daňový úrad pri posudzovaní daňovo uznaných výdavkov na spotrebované pohonné látky bude skúmať, či vozidlo najazdilo taký počet kilometrov, ktoré po prepočte zodpovedá spotrebe pohonných látok. Nesplnenie tejto povinnosti bude len ojedinelý prípad. Určite rozhodujúce bude preukázať doklady o nákupe pohonných látok. U daňovníka, ktorý vedie účtovníctvo, sa bude vychádzať z dokladov zaúčtovaných za nákup pohonných látok. Pričom za daňovo uznaný výdavok sa bude považovať len 80 % z celkového nákupu pohonných látok v prepočte na jedno vozidlo. Napríklad daňovník, ktorý má len jedno vozidlo, v daňovom priznaní uvedie 20 % z celkovej sumu nakúpených pohonných látok ako pripočítateľnú položku k základu dane z príjmov.

Príkazná zmluva
Ako je to s príjmami vyplatenými na základe príkaznej zmluvy, ktorú som mala v roku 2008 uzavretú s občianskym združením za vedenie účtovníctva. OZ nie je založené na podnikaní. Mám si žiadať potvrdenie o príjmoch zo závislej činnosti od OZ (ide o príjmy podľa § 8 ostatné) a potom priložiť k daňovému priznaniu, v ktorom si priznám príjmy zo závislej činnosti od svojho zamestnávateľa? Ako je to so zúčtovaním, mala som vyplatené 5-tisíc korún. Nejde o príjmy zdanené zrážkovou daňou. A ako si uplatní zamestnanec, ktorý mal vyplatené 20-tisíc, tiež príkaznou zmluvou.
Daňový úrad pri uplatňovaní daňových predpisov v daňovom konaní berie do úvahy vždy skutočný obsah právneho úkonu alebo inej skutočnosti rozhodujúcej na určenie alebo vybratie dane. Ak predmetom príkaznej zmluvy je činnosť, ktorá je predmetom podnikania tohto podnikateľa, ide o príjem podľa § 6 ods. 1 písm. b) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov a spoločnosť vypláca podnikateľovi odmenu bez zdanenia (podnikateľ si ju zahrnie do príjmov). Ak predmetom príkaznej zmluvy je závislá činnosť (nie je vykonávaná na základe živnosti), odmena je príjmom zo závislej činnosti, ktorá sa zdaní zrážkovou daňou (ak je vyplácaná vo výške do 5 000 Sk za kalendárny mesiac a daňovník neuplatňuje nezdaniteľnú časť základu dane a daňový bonus), ktorú je povinný zraziť zamestnávateľ pri jej vyplatení, t. j. ak je dohodnutá ročná odmena a vyplácaná je v čiastočných sumách, zrážková daň sa zrazí pri každej takejto úhrade.

Dvojpercentná daň
Zmenilo sa niečo na poskytovaní 2 % zaplatenej dane na osobitné účely v roku 2009?

Daňovník -- fyzická osoba alebo právnická osoba sú oprávnené uviesť v daňovom priznaní alebo v osobitnom vyhlásení, že podiel zaplatenej dane do výšky 2 % sa má poukázať nimi určenej právnickej osobe. Daňovník -- fyzická osoba, ktorý podáva daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2008, je oprávnený uviesť priamo v daňovom priznaní (typ A VIII. Oddiel priznania, typ B XII. Oddiel priznania), v lehote na podanie daňového priznania, že podiel zaplatenej dane do výšky 2 % sa má poukázať ním určenému prijímateľovi. Daňovník -- fyzická osoba (zamestnanec), ktorému zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, vykonal ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov fyzických osôb zo závislej činnosti za rok 2008, je oprávnený predložiť daňovému úradu vyhlásenie, v ktorom uvedie, že suma do výšky 2 % sa má poukázať ním určenému prijímateľovi vo vyhlásení, ktoré je osobitným tlačivom; ak tento daňovník uplatňuje postup podľa § 33 (daňový bonus), za zaplatenú daň sa považuje zaplatená daň znížená o daňový bonus. Vyhlásenie sa predkladá miestne príslušnému daňovému úradu podľa trvalého pobytu daňovníka do 30. apríla 2009. Peňažné údaje vo vyhlásení daňovník uvedie v slovenských korunách. Prílohou vyhlásenia je potvrdenie od zamestnávateľa o tom, že daň za zdaňovacie obdobie, za ktoré sa ročné zúčtovanie vykonalo, bola zrazená alebo daňovník nedoplatok na dani vyplývajúci z ročného zúčtovania vysporiada v správnej výške do lehoty na podanie vyhlásenia (30. 4. 2009). Údaje v potvrdení za rok 2008 zamestnávateľ uvedie v slovenských korunách a sumy v riadkoch 04 a 05 uvedie informatívne v eurách. Ak je daňovníkom fyzická osoba, podiel zaplatenej dane určenému prijímateľovi je po zaokrúhlení na celé koruny nadol najmenej 100 Sk (3,32 eura). Daňovník môže určiť len jedného prijímateľa s uvedením príslušnej sumy. Daňovník -- právnická osoba, ktorý podáva daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby za rok 2008, je oprávnený uviesť priamo v daňovom priznaní (IV. časť priznania), v lehote na podanie daňového priznania, že podiel zaplatenej dane do výšky 2 % sa má poukázať ním určenému prijímateľovi, alebo viacerým prijímateľom. Ak je daňovníkom právnická osoba, podiel zaplatenej dane určenému prijímateľovi je po zaokrúhlení na celé koruny nadol najmenej 250 Sk (8,30 eura) pre jedného prijímateľa. Daňovník môže určiť jedného alebo viacerých prijímateľov s uvedením príslušných súm, každému však najmenej 250 Sk (8,30 eura). Daňovník -- fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorý využije inštitút o použití podielu zaplatenej dane na osobitné účely, nemôže mať do lehoty na podanie daňového priznania nedoplatok na dani, pričom daň za zdaňovacie obdobie roka 2008 zaplatí v lehote na podanie daňového priznania, ak podáva daňové priznanie, nemôže mať ani povolený odklad platenia dane a ani povolenie platenia dane v splátkach. Daňový úrad sumu podielu zaplatenej dane poukáže prijímateľovi po prepočítaní konverzným kurzom 30,1260 v eurách.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 02:03