Mladí vodiči ešte poriadne nevedia ani zaradiť rýchlosť, a už majú v jednej ruke telefón, v druhej plechovku, medzi tým točia volantom, či fajčia. Netvrdíme, že sa to všetko nedá stíhať, hoci zákon vraví jasne. Vodič sa má venovať vedeniu vozidla a v prípade telefonovania je na mieste aj mastná pokuta. Každopádne, najprv je potrebné naučiť sa poriadne a plnohodnotne šoférovať.Pexels (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Pokuta je už za mobil v ruke

25.05.2021, 00:00
Šoféri zažívajú na cestách rôzne zložité situácie. Ako vytvoriť záchranársku uličku, kedy vám hrozí pokuta za telefón a ktoré ďalšie pravidlá musíte dodržať, vysvetľujú odborníci.

1. Tvorenie priechodu

Kolóny vozidiel v cestnej premávke patria ku každodennému životu vodičov, a to najmä vo väčších mestách. Nezriedka sa nám stáva, že vodiči stoja v kolóne vozidiel a zrazu počujú zvuk výstražného zariadenia, ktorý používajú vozidlá s právom prednostnej jazdy. Ako treba v takej chvíli postupovať?

Posádky takýchto vozidiel sa spravidla ponáhľajú k rôznym situáciám, v ktorých sa nachádzajú osoby ohrozené na živote alebo na zdraví. Snažíme sa čo najefektívnejšie presunúť vozidlo, aby sme umožnili prejazd vozidlu s právom prednostnej jazdy.

2. Reakcia v predstihu

Mnohí z vodičov na cestách sa stretnú s takými prípadmi, keď nebolo možné plynulo pokračovať v jazde z toho dôvodu, že vodič pred nimi nevedel na situáciu v predstihu zareagovať. Aký postup udáva legislatíva?

Povinnosť vytvoriť záchranársku uličku a postupy pre vodičov v takejto situácii boli zapracované až v novele zákona o cestnej premávke s účinnosťou od 1. apríla 2020.

3. Povinnosti zo zákona

Aké povinnosti má vodič v súvislosti s umožnením prejazdu vozidla s právom prednostnej jazdy?

Príslušné ustanovenie zákona o cestnej premávke hovorí o tom, že pri hustote cestnej premávky, ktorá vyvolá vznik kolóny stojacich vozidiel na diaľnici alebo na smerovo rozdelenej ceste mimo obce s najmenej dvomi jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy, je vodič vozidla povinný pri súbežnej jazde vykonať taký jazdný úkon, ktorý umožní vytvorenie záchranárskej uličky v strede medzi dvoma jazdnými pruhmi a v úsekoch s viac ako dvomi jazdnými pruhmi medzi ľavým jazdným pruhom a k nemu priliehajúcim jazdným pruhom.

4. Potrebný čas

Pri vytváraní záchranárskej uličky je vodič v nevyhnutne potrebnom čase oprávnený vojsť aj na miesta, kde je to inak zakázané, ak tým neohrozí iného účastníka cestnej premávky. O čo ide?

Aplikovanie uvedeného ustanovenia v praxi znamená, že záchranársku uličku je vodič povinný vytvárať už pri spomaľovaní, respektíve pri zastavovaní vozidla za vozidlami, ktoré pred ním spomaľujú, prípadne zastavujú z dôvodu vzniku kolóny. Tým sa v podstate už v predstihu pripravia na umožnenie prejaz...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 05 - Modified: 2024-03-22 13:10:00 - Feat.: - Title: Prezúvanie zvládnete aj sami. Ako predĺžite životnosť pneumatík a kedy ich už vyhodiť?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:12