StoryEditor

Eurozákon dostal zelenú

28.11.2007, 23:00

Plynulý a bezproblémový prechod zo slovenskej koruny na spoločnú európsku menu euro má zabezpečiť zákon o zavedení eura, tzv. generálny zákon. Poslanci ho včera definitívne schválili. Reálnosť prijatia eura sa však v nasledujúcich dňoch pravdepodobne opäť bude skloňovať v súvislosti s koaličnou krízou.
Nový zákon vysvetľuje viaceré základné pojmy, ktoré sa budú používať aj v iných právnych normách. Jeho ustanovenia sa týkajú duálneho obehu, duálneho oceňovania, pravidiel zaokrúhľovania cien pri prepočte z korún na eurá či pravidiel výmeny pôvodnej korunovej hotovosti po zániku slovenskej meny. Ustanovuje tiež kontinuitu právnych vzťahov ako jeden z dôležitých princípov pri zavedení eura. Pripomeňme si, že najmä podnikatelia vyčítali vláde pomalú prípravu a legislatívny proces k eurozákonu. Táto právna norma je totiž pre nich odrazovým mostíkom k spusteniu príprav súvisiacich napríklad so zmenou informačných systémov na euro.
Prostredníctvom pozmeňovacích návrhov poslanci pôvodné znenie generálneho zákona mierne upravili. Zapracovali napríklad úpravu, podľa ktorej budú banky povinné duálne zobrazovať nielen počiatočný a konečný stav na účte, ale aj sumu všetkých poplatkov, ktoré účtujú klientovi. Zapracovaných bolo tiež niekoľko pripomienok Európskej komisie a Európskej centrálnej banky (ECB).
Prostredníctvom generálneho zákona sa novelizujú aj ďalšie zákony. Najdôležitejšia je pritom zmena zákona o Národnej banke Slovenska. Novelou sa totiž prenášajú kompetencie v oblasti meny a emisie bankoviek a mincí z Národnej banky Slovenska na Európsku centrálnu banku.
V porovnaní s inými zákonmi je generálny zákon špecifický v určení časových termínov jeho účinnosti. Dôvodom je skutočnosť, že účinnosť viacerých ustanovení je viazaná na rozhodnutia európskych inštitúcií, najmä Rady Európskej únie a Európskej centrálnej banky, ktoré sa ešte dnes nedajú presne určiť. Ide hlavne o rozhodnutie o stanovení konverzného kurzu či o určení termínu, kedy sa SR pripojí k eurozóne.
Prvé ustanovenia generálneho zákona by mali byť účinné po podpísaní prezidentom SR od 1. januára 2008. Ďalšie budú platiť až odo dňa stanovenia konverzného kurzu pravdepodobne v lete budúceho roka. Väčšina ďalších ustanovení bude potom platiť od zavedenia eura, ktoré je naplánované na 1. januára 2009.
Zákon sa nezaoberá plnením tzv. maastrichtských kritérií, ktoré musí splniť Slovensko, ak chce vstúpiť do eurozóny.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:35