StoryEditor

Preklikajte si firmu k euru

22.11.2007, 23:00
Prijatie jednotnej európskej meny na Slovensku sa podľa slov odborníkov aj politikov stáva čoraz reálnejším. Ak by nás do eurozóny prijali, o rok aj necelých 50 dní by sme mali začať používať euro ako domácu menu.

Prieskumy však hovoria, že asi polovica podnikateľov ešte s prípravami informačných systémov nezačala.
Najvyšší čas
Rozhodujúcim prvkom a najvyššou nákladovou položkou pre firmu pri prechode na euro bude zmena informačného systému. "Podniky by už dnes mali mať pripravené plány prechodu na euro vrátane IT riešení," hovorí Štefan Dobák z IT asociácie Slovenska. Upozorňuje aj na organizácie verejnej správy, ktoré sú do určitej miery obmedzované lehotami verejného obstarávania a možným tlakom na znižovanie svojich výdavkov.
Podľa odborníkov je najvyšší čas sa zaoberať zmenou systému, dohodnúť si časové plány s dodávateľmi IT riešení a hardvéru. "Systémoví integrátori a firmy, ktoré aktualizujú systémy v slovenských podnikoch, začínajú pociťovať zvýšený dopyt po službách softvérových špecialistov. Odporúčame klientom rezervovať si čas softvérového špecialistu už dnes," upozorňuje riaditeľ divízie Microsoft Dynamics Peter Dovhun.
Softvérové firmy neberú prechod na euro na ľahkú váhu a svoju pozornosť venujú klientom aj partnerom. "Spoločnosť IBM už dlhší čas podporuje svojich zákazníkov z rôznych odvetví v súvislosti s prechodom na euro formou odborných konzultácií a riešení," hovorí Carmen Čapkovič z oddelenia komunikácie IBM Slovensko.
Najďalej v príprave sú veľké podniky, a najmä banky. "V súčasnosti sme dokončili analýzu, podľa ktorej sme zadefinovali potreby súvisiace s prechodom na európsku menu a pripravujeme plán implementácie zmien," približuje Richard Fides zo spoločnosti Orange.
Slovinské skúsenosti
Čerstvým zdrojom skúseností je pre nás Slovinsko, ktoré prijalo euro na začiatku tohto roka. V porovnaní s ostatnými krajinami eurozóny totiž prešlo na európsku menu systémom "veľký tresk". Znamená to, že pár týždňov fungujú paralelne národná a európska mena a po tomto krátkom čase sa prejde iba na euro. Ostatné pôvodné členské krajiny eurozóny takýto rýchly prechod nezažili. Určitým rozdielom oproti Slovinsku je však skutočnosť, že táto krajina používala euro popri národnej mene v oveľa vyššej miere, ako sa používa euro na Slovensku.
Aké budú náklady
Náklady na euro si každý podnikateľ hradí z "vlastného vrecka". Člen Bankovej rady Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor odhaduje celkové náklady na necelých 0,3 percenta hrubého domáceho produktu.
Podľa prieskumov 60 percent z celkových nákladov možno očakávať práve v IT oblasti. Zvyšná časť nákladov pripadá na marketing, public relations a vzdelávanie zamestnancov. "Výška IT nákladov však v značnej miere závisí
od veľkosti podniku, od druhu používaného softvéru a od toho, či sa k softvéru využívajú aj servisné služby od dodávateľa softvérovej aplikácie a podobne," konštatuje Odbor výskumu NBS. Operátor Orange odhaduje, že prechod na euro ho bude stáť desiatky miliónov korún. Spoločnosť US Steel Košice o sume nechce hovoriť. "Náklady na projekty nezvykneme zverejňovať. Sme si však istí, že úlohy súvisiace s prípravou na euro ukončíme včas," konštatuje hovorca spoločnosti Ján Bača. Aj v Slovenskej sporiteľni sú v súvislosti s nákladmi opatrní: "O nákladoch budeme hovoriť až po zavedení eura," odkazuje hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Miriam Fuňová.
Podľa Dobáka skúsenosti zo Slovinska hovoria o priemerných nákladoch malého a stredného podniku 10 000 eur.
Účtovníci bez dovolenky
Najväčší pracovný nápor na prelome rokov 2008 a 2009 si užijú účtovníci. "Dnes ešte nie je vyriešených množstvo otázok z oblasti účtovníctva a výkazníctva," hovorí Ľubomír Repko z medzinárodnej účtovníckej spoločnosti TMF. Preto sa oči účtovníkov upierajú k ministerstvu financií, od ktorého čakajú vykonávacie predpisy. V tejto oblasti sa aj v Slovinsku vynorili niektoré zaujímavé prípady, ak sa napríklad časť faktúry bude realizovať v decembri 2008 v korunách a zvyšok v nasledujúcom roku v eurách. Riešiť sa bude musieť aj sledovanie histórie odpisov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 15:26