StoryEditor

Obchodný deficit USA klesol

12.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Schodok zahraničného obchodu Spojených štátov sa v auguste nečakane znížil aj napriek rekordne drahej rope na sedemmesačné minimum 57,6 miliardy dolárov z júlových 59 miliárd dolárov. Americký vývoz sa pritom vďaka prepadu kurzu dolára a silnému hospodárskemu rastu v zahraniční dostal na nový rekord. Informovalo o tom ministerstvo obchodu USA. Export tovaru a služieb rástol už šiesty mesiac a vystúpil na nové maximum 138,3 miliardy dolárov. Rekordný bol vývoz spotrebných tovarov, potravín aj priemyselných dodávok. Dovoz do USA z júlového rekordu mierne klesol na 195,9 miliardy dolárov, a to aj napriek tomu, že priemerná cena dovážanej ropy sa dostala na nové maximum 68,09 dolára za barel.
Analytici z Wall Street v priemere odhadovali, že americký deficit zostane na 59 miliardách dolárov. Bez započítania obchodov s ropou bol zvyšný schodok 40,2 miliardy dolárov a bol, naopak, najvyšší od augusta minulého roka. Politicky citlivý deficit s Čínou sa oproti júlu znížil o 5,3 percenta na 22,5 miliardy dolárov.
Vzostup vývozu pomáha americkej ekonomike vyrovnať sa s nepriaznivými vplyvmi problémov na realitných a úverových trhoch. Zahraničný dopyt po americkom tovare podporuje slabý dolár, ktorého kurz v poslednom čase klesá na nové minimá k euru aj ku košu mien. Slabšia americká mena zlacňuje americké produkty na zahraničných trhoch.
Počas prvých ôsmich mesiacov tohto roka bol americký obchodný deficit v celoročnom prepočte 708 miliárd dolárov. Je to asi o sedem percent menej ako minuloročný rekordný deficit 758,5 miliardy dolárov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:39