StoryEditor

Pyramídové hry majú ďalšie obete

28.01.2009, 23:00

Po škandále s pyramídovou hrou finančníka Bernarda Madoffa, ktorý prepukol v decembri, na verejnosť vyplávali ďalšie podobné podvody. Ich jednotným menovateľom je vyplácanie výnosov prvých investorov z peňazí následných vkladateľov. Najnovší prípad z USA má na svedomí Nicholas Cosmo, šéf a zakladateľ spoločnosti Agape World. Ten od dôverčivých vkladateľov získal 370 miliónov dolárov. Polícia ho zatkla tento týždeň v New Yorku.

Prípady pyramídových hier, nazývaných aj Ponziho schémami, prišli s prudkým poklesom hodnoty majetku na kapitálovom trhu a nedostatkom hotovosti v domácnostiach aj podnikoch. Vkladatelia sa potrebovali dostať k svojim peniazom a preto si začali vklady vyberať. Prílev nových investorov nedokázal "uspokojiť" vyplácanie pôvodných.

Začiatkom januára záhadne zmizol aj manažér hedgeového fondu floridskej spoločnosti Scoop Management Arthur Nadel. Objavil sa až po dvoch týždňoch, pričom čelí obvineniu z podvodu s cennými papiermi. Jeho spoločnosť spravovala šesť hedgeových fondov, ktoré hodnotila na 300 miliónov dolárov. Podľa FBI však skutočná hodnota bola menej ako milión dolárov.

Na pojednávaní v meste Tampa 76-ročný Nadel odpovedal iba "Áno", na otázku, či rozumie obvineniam. Nadel utiekol pred dvoma týždňami, keď mu jeho firemný partner navrhol, aby ich účtovníctvo skontroloval nezávislý účtovník. Súd rozhodol, že finančník zostane vo väzbe až do piatkového pojednávania o kaucii. "Nie je to násilník. Prišiel sem v dobrej viere, pričom trpí citovými problémami," snažil sa obmäkčiť sudcu právnik Barry Cohen.

"Som rád, že zostane vo väzbe, aspoň sa ukáže, či išlo o pyramídovú hru alebo peniaze iba stratil," potešil sa investor Larry Collier, ktorý do Nadelovej firmy vložil 670-tisíc dolárov.

Doteraz najväčší prípad podvodu s fondmi má na svedomí investičný manažér Madoff, ktorého fondy mali stratiť 50 miliárd dolárov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 22:33