StoryEditor

Recesia skončí už tento rok, tvrdia Francúzi

08.02.2009, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Silný hospodársky útlm, ktorý sužuje mnohé krajiny sveta, by sa mohol podľa guvernéra francúzskej centrálnej banky Christiana Noyera skončiť už v tomto roku. Nádeje podľa neho dáva pokles inflácie a súbory opatrení na oživenie ekonomiky, ktoré prijali vlády niekoľkých krajín.

I keď posledné tri mesiace minulého roka boli obzvlášť bolestivé, nižšie ceny energií a komodít sú podľa Noyera dôvodom na optimizmus, pretože inflácia začala klesať práve vďaka nim.

"Stimulačné plány sú jedným z dôvodov, prečo dúfame, že hospodárska kríza sa môže skončiť pomerne rýchlo," povedal guvernér.

Už koncom tohto roka by tak podľa Noyera mohla ekonomika opäť začať pomaly rásť. Nižšia inflácia podľa neho môže podporiť spotrebu a rovnako sa prejavia menové kroky centrálnych bánk, hlavne pokles úrokových sadzieb. Vplyv uvoľňovania menovej politiky má na reálnu ekonomiku vplyv už teraz.

Podmienky financovania a stav realitného trhu vo Francúzsku sú podľa Noyera dobré. Druhá najväčšia ekonomika eurozóny by tak podľa neho mohla súčasné hospodárske problémy prečkať relatívne bez väčších škôd. Krajina za to údajne vďačí konzervatívnejšiemu prístupu pri poskytovaní úveru ľuďom, ktorí si chcú zabezpečiť bývanie.

Francúzsko v decembri predložilo plán na podporu vlastnej ekonomiky v objeme asi 26 miliárd eur. Noyer dúfa, že súbor podporných opatrení bude na ekonomiku pôsobiť rýchlo, pretože plán sa zameriava na podporu projektov, ktoré sú pripravené na realizáciu. "Z nášho pohľadu je to stimulačný plán, ktorý by mal mať pomerne silný vplyv na rast výroby a v konečnom dôsledku aj na tvorbu pracovných miest," poznamenal šéf centrálnej banky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 19:30