StoryEditor

Už teraz myslite na očkovanie proti kliešťovej encefalitíde

06.04.2004, 00:00

Kliešťová encefalitída je akútne horúčkové ochorenie, ktoré postihuje centrálny nervový systém a ktoré môže zanechať vážne celoživotné následky, príp. spôsobiť smrť. Účinnou a bezpečnou ochranou je očkovanie, s ktorým je vhodné začať práve teraz v zimných mesiacoch. Pre deti je dostupná špeciálna detská vakcína. Zdrojom nákazy sú prevažne infikované kliešte, ktoré sa vyskytujú nielen v lese, ale aj v záhradách či v parkoch. Priniesť si ich možno tiež v odeve, kde sú schopné prežiť aj niekoľko dní.
Toto obdobie je najvhodnejšie na očkovanie proti kliešťovej encefalitíde, pretože vtedy je aktivita kliešťov nízka a organizmus má dostatok času vytvoriť si protilátky v adekvátnom množstve skôr, ako nastane obdobie masívneho výskytu kliešťov. Ďalším dôvodom je fakt, že kliešte nie sú jediným zdrojom tohto ochorenia. Nakaziť sa možno aj konzumáciou nedostatočne tepelne spracovaného kozieho alebo kravského mlieka bez priameho kontaktu s kliešťom.
Deti sa môžu pred encefalitídou chrániť očkovaním špeciálnou vakcínou, ktorá obsahuje iba polovičné množstvo inaktivovaných vírusov. Oproti vakcíne pre dospelých vyvoláva slabšiu reakciu detského organizmu na očkovanie.
Kliešťová encefalitída patrí v strednej Európe medzi najvýznamnejšie ochorenia, ktoré prenášajú kliešte. Ochorenie spôsobuje vírus kliešťovej encefalitídy, ktorý je geneticky veľmi stabilný a homogénny. Najčastejším prenášačom vírusu je kliešť, v našich geografických podmienkach hlavne druh Ixodes ricinus. Hostiteľmi pre tento vírus sú rôzne hlodavce i väčšie zvieratá (myši, ježe, veveričky, zajace, jazvece, vtáky, líšky, srnce, ovce, kozy, hovädzí dobytok, kone, psy, mačky).

Výskyt kliešťov je na Slovensku síce ohniskový (vyskytujú sa len v určitých ohraničených oblastiach), ale vzhľadom na počet lesnatých porastov možno konštatovať, že pokrýva takmer celé naše územie (od nížin až po podhorské pastviny v nadmorskej výške do 800 -- 1 000 m). Výskyt kliešťa bol potvrdený aj v mestských parkoch, trávnatých plochách a záhradkách, ktoré poskytujú kliešťom dostatok vhodných hostiteľov a vyhovujúce mikropodmienky.
Vírus kliešťovej encefalitídy prenáša aj šesťnohá larva a osemnohá nymfa kliešťa, ktoré sú okom ťažko viditeľné, a teda nakaziť sa možno bez vedomia zachytenia kliešťa na tele. V tomto prípade možno na postihnutom mieste pociťovať len svrbenie. Kliešťa si možno z prírody priniesť domov v odeve, v ktorom je schopný prežiť aj niekoľko dní a až potom zaútočiť.
Podľa údajov za roky 1991 až 2002 bolo na Slovensku spomedzi všetkých chorých na kliešťovú encefalitídu uvedené zaklieštenie u 64,5 % a len 6,6 % nainfikovaných uviedlo pobyt v prírode. Až 12,5 % chorých uviedlo konzumáciu neprevareného kozieho alebo kravského mlieka.
Kliešťová encefalitída sa stáva medzinárodným zdravotníckym problémom. Jej komplexná liečba je doteraz nejasná, liečia sa iba príznaky ochorenia. Vírusy kliešťovej encefalitídy môžu po masívnom rozmnožení preniknúť do centrálnej nervovej sústavy, kde poškodzujú nervové bunky. Pacient má silné bolesti hlavy, vracia, trpí vysokými horúčkami a poruchami vedomia. Mnohým pacientom pretrvávajú zdravotné problémy celé týždne až mesiace po odchode z nemocnice. U niektorých sú následky trvalé (bolesti hlavy, obrna, znížená výkonnosť, poruchy schopnosti sústrediť sa, depresie). Približne 1 až 2 % ochorení končia smrťou.
Kliešťová encefalitída nie je jediným ochorením, ktoré prenášajú kliešte. Je však jediným, proti ktorému sa môžeme preventívne chrániť očkovaním. Až do októbra tohto roka ponúka spoločnosť GlaxoSmithKline špeciálnu detskú vakcínu za zvýhodnenú cenu 499 Sk (za jednu dávku).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 17:39