StoryEditor

Drahé hypotéky? Urobte jedno opatrenie a vyhnete sa tlaku na rodinný rozpočet

30.03.2022, 16:30
Aj napriek tomu, že sa Európska centrálna banka rozhodla, že nebude ešte zvyšovať úrokové sadzby, slovenské banky tak urobili.

Čo spôsobuje rast úrokov? Ako podotkne Adrián Luterán, riaditeľ divízie Úvery, stavebné sporenie a leasing v spoločnosti Broker pool Finportal, je to spôsobené rastom nákladov, ktoré majú na získavanie nových zdrojov. Avšak aj napriek zvýšeniu patria úrokové sadzby na Slovensku medzi najnižšie v Eurozóne.

Väčšia stabilita rozpočtu

Do akej miery bude zvyšovanie úrokov pri hypotékach pokračovať a kam smeruje vývoj? „Vo všeobecnosti môžem povedať, že banky prostredníctvom svojich zástupcov komunikujú, že ani súčasné sadzby nie sú dlhodobo udržateľné. Takisto neistota na finančných trhoch je veľká. Preto je veľký predpoklad, že budú naďalej stúpať. Podľa vyjadrení niektorých analytikov sa za férové dajú považovať úrokové sadzby na úrovni dvoch percent,“ vysvetľuje Luterán s tým, že v súčasnosti dlhšia fixácia prináša do rodinného rozpočtu väčšiu istotu a stabilitu a takto uvažuje aj väčšina klientov.

„Táto istota však znamená akceptovať aj vyššiu úrokovú sadzbu v porovnaní s nižšími fixáciami. Čo sa týka ponuky bánk, tak tie sa v aktuálnych kampaniach taktiež zamerali na dlhšiu fixáciu, pričom klientom ponúkajú zaujímavé 10-, 15-, a dokonca aj 20-ročné fixácie. Avšak na otázku, kedy sa oplatí dlhšia a kedy kratšia fixácia, v aktuálnom období neexistuje jednoznačná odpoveď. Ani na to, či sa oplatí žiadať o zmenu fixácie pred jej uplynutím,“ hovorí Luterán.

Každý prípad je teda potrebné posudzovať individuálne. V prípade, ak klient premýšľa nad zmenou fixácie, odporúča, aby sa o tejto zmene poradil so svojím finančným sprostredkovateľom.

Dôležité faktory pri rozhodovaní

Životná situácia a očakávania každého klienta sú iné, a preto je potrebné podľa Luterána pri rozhodovaní brať do úvahy viacero faktorov, ako napríklad aktuálnu dĺžku fixácie a sadzbu, ktorú klient má – končí sa o rok alebo o päť?

Podobne myslite na to, či vaša banka ponúka retenciu alebo nie. Treba brať do úvahy aj aktuálnu splatnosť hypotéky – budete ešte splácať 10 rokov alebo 30 rokov?

„Sú tu aj ďalšie dôležité f...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 02 - Modified: 2024-04-14 14:56:13 - Feat.: - Title: Zmena pre úvery na bývanie aj spotrebu: úrokové sadzby budú vyššie na dlhší čas 03 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 16:37