StoryEditor

Priznanie treba podať do utorka

24.03.2009, 23:00
Na podanie daňového priznania fyzických a právnických osôb zostáva už len niekoľko dní. Podané musí byť najneskôr do 31. marca 2009, čo je budúci týždeň v utorok.

Po tomto termíne je už neskoro, daňovník môže podať už len dodatočné daňové priznanie. Tlačivá daňových priznaní pre fyzické aj právnické osoby sú k dispozícii na daňových úradoch alebo v niektorých papiernictvách predávajúcich kancelárske potreby. Tlačivo si však môžete stiahnuť aj zo stránky ministerstva financií, Daňového riaditeľstva, prípadne ho vyplniť priamo na internete.

Použiť pritom treba tlačivá, ktoré platili pre rok 2007 vydané ministerstvom financií, číslo 097165/2007 (typ A), Ministerstvo financií SR číslo 097167/2007 (typ B) a 097169/2007 (pre právnické osoby). K nim boli vydané nové poučenia. Daňové priznanie sa podáva v jednom exemplári a vypĺňa sa v slovenských korunách.

Osobne aj poštou
Daňovníci majú pritom viacero možností, ako priznanie podať. Prvý spôsob je doručiť ho osobne na príslušný daňový úrad. Treba však dodržať miestnu príslušnosť daňového úradu, alebo inak povedané, každý daňovník patrí pod určitý daňový úrad. Pre určenie príslušného daňového úradu je rozhodujúci stav v čase podania daňového priznania.

U fyzickej osoby sa riadi miestna príslušnosť trvalým pobytom, ak nemá osoba trvalý pobyt, tak podľa miesta, kde sa zvyčajne zdržuje prevažný čas, teda najviac dní v roku.

Právnické osoby podávajú priznanie podľa svojho sídla. V prípade, že právnická osoba nemá na území Slovenskej republiky sídlo, riadi sa jej miestna príslušnosť miestom, kde má stálu prevádzkareň, alebo miestom, v ktorom vykonáva hlavnú časť svojej činnosti, ktorej výsledky sú predmetom zdanenia, prípadne miestom, kde sa nachádza prevažná časť jej nehnuteľného majetku na území SR.
V prípade, že stále neviete, kde podať vaše priznanie, môžete si pomôcť internetovou stránkou Daňového riaditeľstva SR (www.drsr.sk). Vpravo na modrej ploche pod názvom Rýchle vyhľadávanie kliknite na položku Zistenie miestnej príslušnosti.
Ak nie je možné určiť miestnu príslušnosť podľa sídla alebo trvalého pobytu osoby, je miestne príslušný Daňový úrad Bratislava I.

S priznaním však netreba ísť na daňový úrad osobne, možno ho zaslať aj poštou. Dátum odoslania musí byť najneskôr 31. marca 2009 a je dobré poslať ho doporučene, aby mal daňovník doklad, že ho posielal.

Priznanie môžete tiež podať prostredníctvom elektronických prostriedkov - telegraficky, telefaxom, ďalekopisom alebo cez internet.

Priamo na webe
Stránka Daňového riaditeľstva SR umožňuje priznanie vyplniť priamo na stránke. Vpravo, v modrej ploche, nájdete položku Vyplnenie tlačív na internete, kde sa po kliknutí objaví ponuka na výber tlačiva, ktoré potrebujete vyplniť.

Medzi jednotlivým políčkami vo formulári je možné prechádzať prostredníctvom tabelátora (TAB). Po kliknutí na tabelátor sa automaticky hnedou farbou zvýrazní nasledovné políčko, ktoré treba vyplniť. Pri číselných políčkach sa po dvojkliknutí na hnedo zvýraznené políčko automaticky dosadí korektná hodnota.

Tlačivo treba potom vytlačiť a doručiť či zaslať na príslušný daňový úrad, prípadne uložiť do tlačového súboru a zaslať so zaručeným elektronickým podpisom na adresu elektronickej podateľne správcu dane. Ak je bez takéhoto podpisu, treba ho do piatich dní od jeho odoslania doručiť aj v písomnej forme.

Čo treba priložiť k priznaniu

K typu A:
- kópie potvrdení od všetkých platiteľov o príjmoch zo závislej činnosti plynúcich so zdrojov v SR i v zahraničí za rok 2008 (vrátane príjmov, z ktorých sa daň vyberá podľa § 43, pri ktorých sa daňovník rozhodol príjmy, z ktorých bola daň vybraná zrážkou, vysporiadať daň ako preddavok)
- kópia ročného zúčtovania preddavkov na daň za rok 2008, ak bolo vykonané
- ak si daňovník nárokuje v priznaní daňového bonusu, aj doklady oprávnenosti nároku (napr. kópia rodného listu, potvrdenie školy, že dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom)

K typu B:
- kópie všetkých potvrdení o príjmoch zo závislej činnosti (vrátane príjmov, z ktorých sa daň vyberá podľa § 43, pri ktorých sa daňovník rozhodol príjmy, z ktorých bola daň vybraná zrážkou, vysporiadať ako preddavok na daň), plynúcich zo zdrojov na území SR a zo zdrojov v zahraničí za rok 2008 (ak súčasťou zdaniteľných príjmov sú aj príjmy zo závislej činnosti)
- kópia ročného zúčtovania preddavkov na daň za rok 2008, ak bolo vykonané
- doklady preukazujúce nárok na uplatnenie daňového bonusu, ak si ho v priznaní nárokuje (napr. kópia rodného listu, alebo výpis z rodného listu, potvrdenie školy, že dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom).

Daňovník, ktorý účtoval v sústave jednoduchého účtovníctva (k typu B):
- Výkaz o príjmoch a výdavkoch
- Výkaz o majetku a záväzkoch
Daňovník, ktorý účtoval v sústave podvojného účtovníctva (k typu B):
- Súvahu
- Výkaz ziskov a strát
- Poznámky
Daňovník, ktorý uplatňoval výdavky percentom z príjmov (k typu B):
- bez účtovných výkazov.

Právnické osoby
- účtovná závierka podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve, ktorú tvorí výkaz ziskov a strát, súvaha a poznámky, alebo výkaz o príjmoch a výdavkoch a výkaz o majetku a záväzkoch.

S tlačivom aj peniaze
Ak vám v priznaní vyšla povinnosť zaplatiť daň, musíte tak urobiť v rovnakom termíne ako podať priznanie, teda do konca marca. Môžete tak urobiť bezhotovostným prevodom na príslušný účet daňového úradu - za deň platby sa pritom považuje deň, keď bola suma odpísaná z vášho účtu, alebo tiež v hotovosti poštovým poukazom - za deň platby sa považuje deň, keď banka alebo pošta hotovosť prijala.
Keďže priznanie sa vypĺňa ešte v slovenských korunách, vzniknutý nedoplatok treba prepočítať konverzným kurzom 30,126 na eurá. Suma sa zaokrúhli na dve desatinné miesta v prospech daňovníka nadol.
Číslo účtu, na ktorý treba nedoplatok zaplatiť, nájdete takisto na internetovej stránke Daňového riaditeľstva. Vpravo v modrej ploche pod Rýchlymi voľbami kliknite na Účty štátnych príjmov. Do prvej kolónky zadáte typ dane - daňovníci podávajúci priznanie pre fyzické osoby typu A alebo B zaplatia daň na číslo účtu s názvom Daň z príjmov fyzických osôb z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti. Do druhej daňový úrad, pod ktorý patríte a zistíte presné číslo účtu. Platbu treba označiť konštantným symbolom 1744.
Naopak, preplatok daňový úrad vráti (ak je väčší ako 3,31 eura) najskôr po uplynutí lehoty na podanie priznania, najneskôr však do 40 dní odo dňa vzniku preplatku. O vrátenie treba požiadať priamo v tlačive priznania. Môže sa však použiť aj na úhradu splatného preddavku na daň, alebo na úhradu daňového nedoplatku na inej dani.

Prečítajte si aj:
Preddavky platíte pri vyššej dani ako 1 659,70 eura

Ak musíte daňovému úradu zaplatiť daň vyššiu ako 1 659,70 eura (50 000 korún), nevyhnete sa plateniu daňových preddavkov. Vypočítate si ich zo základu dane uvedeného v daňovom priznaní za rok 2008 v slovenských korunách. Ten musíte prepočítať konverzným kurzom na eurá a zaokrúhliť na dve desatinné miesta nadol. Prepočítaný základ dane na eurá potom zníži o nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka. Tá sa od marca zvýšila, na rok 2009 si teda môžete odpočítať až 4 025,70 eura. Zo základu dane potom vypočíta daň v eurách. Potom ju zníži napríklad o zápočet dane zaplatenej v zahraničí, o daňový bonus za rok 2008 a o daň vybranú zrážkou, ktoré má uvedené v daňovom priznaní v slovenských korunách, ktoré prepočíta konverzným kurzom na eurá a zaokrúhli na dve desatinné miesta nahor. Z takto vypočítanej poslednej známej daňovej povinnosti v eurách bude platiť štvrťročné alebo mesačné preddavky na daň.

Celý článok >>

Návod: Ako dať stratu do priznania typu B

Ján Stratový je živnostník. Zo živnosti mal vlani príjmy 2 530 000 korún. Účtuje v jednoduchom účtovníctve a uplatňuje si skutočné výdavky 1 500 200 korún. Chce si uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka 98 496 korún. Až po výpočte základu dane však zistí, či si uplatní plnú sumu. Výpočet nezdaniteľnej sumy zapíše do oddielu XVI. Jeho manželka nemala vlastný príjem, stará sa doma o dvojročné dieťa. Dostáva rodičovský príspevok, ktorý sa do príjmu na posúdenie nároku na nezdaniteľnú sumu nepočíta. Okrem toho si Ján Stratový v roku 2008 zaplatil 15 000 korún poistné na životné poistenie. Môže si uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na životné poistenie 12 000 korún, lebo spĺňa zákonné podmienky a má potvrdenie od životnej poisťovne. Má jedno dvojročné dieťa, na ktoré si uplatní daňový bonus 6 822 korún, lebo spĺňa zákonný nárok.
Celý článok >>

Vypĺňame priznanie typu A pri zahraničných príjmoch

Ivan Kráľ pracuje už vyše roka v susednom Rakúsku. Zarobil tu 472 593 korún, na poistnom odviedol 109 568 korún. Keďže je občanom Slovenskej republiky a na Slovensku má aj rodinu, teda aj trvalý pobyt, je naším daňovým rezidentom. Rakúsko patrí medzi štáty, ktoré uplatňujú metódu vyňatia príjmov na elimináciou dvojitého zdanenia. Ivanovo daňové priznanie tak bude iba viac-menej formálnym priznaním príjmov, ktoré zarobil ako zamestnanec v Rakúsku.

Celý článok >>

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 16:35