StoryEditor

Keď sa z vašich kamarátov stanú podriadení

09.10.2008, 00:00

Priateľská pracovná atmosféra, raz za týždeň "výjazd“ na bowling a na drink a sem-tam tiché ohováranie šéfa. Tradičná atmosféra, ktorá panuje v dobre zohratých pracovných kolektívoch. A zrazu vás povýšia. Tešíte sa, že konečne vašu usilovnosť patrične ocenili. Je síce jasné, že vám pribudne veľa nových povinností a zodpovednosti, na to ste však pripravený.
Problém môže vzniknúť úplne niekde inde. Z vašich kolegov a kamarátov sa zrazu stanú vaši podriadení a vy neviete, ako v kamarátstve pokračovať. Vôbec vám nepomôže ani závisť, ktorá sa určite niekde objaví. "Niektorí z členov tímu môžu mať pocit, že povýšení mali byť oni, obzvlášť ak vo firme pracujú už dlhší čas než dotyčný,“ tvrdí špecialistka na ľudské zdroje spoločnosti PricewaterhouseCoopers Monika Rolková.

Pýtajte sa
Výber manažéra z interných zdrojov - teda priamo z pracovnej skupiny, je veľmi častou záležitosťou. "Ľudia sa v takom prípade cítia "bezpečne“, pretože svojho nadriadeného poznajú a minimálne vedia predvídať jeho správanie a reakcie v náročných situáciách,“ hovorí HR manažérka spoločnosti Johnson Controls Iveta Matysová.
Takúto situáciu vnímajú zvyčajne omnoho priaznivejšie a zodpovedajú tomu aj ich reakcie - sú spokojní, prejavujú podporu a poskytujú spoluprácu skôr, ako keby im mal šéfovať niekto z externého prostredia.
Nový manažér sa však musí vyvarovať určitých chýb, aby sa jeho povýšenie nestalo fiaskom. Pri nástupe do novej riadiacej úlohy by mal iniciovať diskusiu, pýtať sa na očakávania skupiny, určiť svoje ciele a očakávanie.

Zistite, na koho čo platí
Asi najťažšia úloha, ktorá stojí pred novovymenovaným manažérom, je vybudovať si dostatočnú autoritu. "Treba si ju budovať postupne, zo dňa na deň to určite nepôjde,“ radí Rolková.
Ako si ju však získať, aby sme to zase s našimi vodcovskými schopnosťami neprehnali ? "Dôležité je vybudovať si autoritu a rešpekt pomocou znalostí a vedomostí, a nie procesom nejakej zmeny. Určite netreba zásadne meniť svoje správanie ku kamarátom. To, čo však musíte z pozície nového šéfa zmeniť určite, je spôsob pracovnej komunikácie,“ hovorí manažérka ľudských zdrojov spoločnosti Ernst & Young Dana Hulková. V skratke to asi znamená, že ak ste doteraz chodili s kolegami raz za týždeň na bowling, nerušte to. Skôr naopak. Ďalej v tom bez váhania pokračujte. Dávajte si však pozor na to, čo im hovoríte v súvislosti s firmou. "Určité záležitosti už s kamarátmi nebudete môcť preberať, či už z toho titulu, že máte prístup k informáciám, o ktorých by podriadení nemali vedieť,“ dodáva Hulková. Ani vaši teraz už podriadení vám vlastne nebudú hovoriť všetko to, čo doteraz. Je prirodzené, že začnú svoje výroky filtrovať.
Manažér však môže využiť aj to, že svojich ľudí pozná a určite počas predchádzajúcej spolupráce zistil, na koho čo platí.

Nenechajte sa zneužívať
Ak ste mali v tíme kamarátov, povýšenie môže preveriť, či sú to skutočne priatelia. Môže sa pokojne stať, že niektorí budú očakávať špeciálne zaobchádzanie oproti ostatným, viac tolerancie pri chybách či absenciách. Tomu sa určite vyhnite a nenechajte sa zneužívať. "Je potrebne, aby si manažér dohodol so svojím tímom pravidlá a princípy, ktoré sa budú týkať ich pracovného života, a bol by garantom toho, že sa budú dodržiavať,“ vysvetľuje Matysová.
Doterajšie priateľstvá však nerušte. "Priateľské vzťahy môžu zostať medzi manažérom a kolegami zachované. Na neformálnych stretnutiach mimo práce však nemôže hovoriť niečo iné, než veci, ktoré hovorí nadriadený v práci. Manažérom je totiž nielen v práci, ale aj mimo nej. Spochybňovanie svojich vlastných rozhodnutí z práce pri neformálnych stretnutiach vedie k značnému narušeniu autority,“ hovorí Rolková.

Trochu závisti
V tíme sa určite nájdu aj takí, ktorí budú novému manažérovi jeho povýšenie závidieť. S nimi sa treba medzi štyrmi očami porozprávať o zmene situácie v tíme, vysvetliť im, že ako nadriadený ste zodpovedný za výsledky celej skupiny a očakávate od každého - aj od "rebela“, plnú spoluprácu vrátane rešpektovania pravidiel, ktoré sú nastavené.
Manažér sa určite často ocitne v situácii, keď musí presadzovať riešenie, o ktorého správnosti nie je úplne presvedčený. "Nemôže sa však postaviť pred ľudí a povedať - takto to rozhodli tí hore, mne sa to nepáči rovnako ako vám, ale musíme to urobiť. Jeho úlohou je zastávať svoju manažérsku rolu a viesť ju v súlade so stratégiou firmy,“ dopĺňa Rolková. Práve v takýchto situáciách si nový manažér bude musieť zvyknúť aj na výčitky typu - zmenil si sa, predtým si hovoril niečo iné, keď si bol jeden z nás a podobne. "Netreba ich brať veľmi osobne. Zmenila sa jeho sociálna rola a je logické, že musí reagovať inak na rôzne situácie, než reagoval predtým. Neznamená to, že je iný človek. Len zastáva inú sociálnu rolu.“

Prečítajte si aj:
Získať autoritu vám pomôže aj šéf

Manažérom ste sa stali už pred niekoľkými týždňami, úspešne zdolávate nové a čoraz náročnejšie úlohy, len s tými kolegami vám to akosi nejde. Stále sa nedokážete dopracovať k tomu, aby vás brali ako šéfa, keďže ešte pred časom ste boli na jednej úrovni. Ak už zlyhali všetky vaše metódy a schopnosti, ako sa k takémuto stavu dostať, skúste jednoducho požiadať o pomoc šéfa. „Tým že pozná vašu situáciu, pozná vás aj vašich kolegov, vie vám možno dať typy, ako to vyriešiť,“ hovorí manažérka ľudských zdrojov spoločnosti Ernst & Young Dana Hulková.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Ľuďom povedzte, čo ich čaká v novej firme

Nič pred svojimi ľuďmi nezatajujte, o plánovaných zmenách ich podrobne informujte a otvorene im povedzte, či a ako s nimi ďalej počítate. Len tak podľa odborníkov úspešne zvládnete obdobie, keď sa vaša firma rozrastá a vás čakajú radikálne zmeny. K nim môže pribudnúť nespokojnosť podriadených, ktorí už aj tak náročné obdobie ešte viac sťažia. „Povedzte každému jasne, čo sa chystá a nič pred zamestnancami nezatajujte,“ tvrdí manažérsky konzultant Vladimír Labáth.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Rozrastáte sa? Naučte sa delegovať

Zmeny pri rozrastaní spoločnosti so sebou prinášajú aj potrebu prijímania nových zamestnancov. Môže sa tak veľmi ľahko a rýchlo stať, že manažér má odrazu namiesto desiatich ľudí riadiť 30. Určite si to vyžaduje úplne iný systém riadenia, keďže platí – čím viac ľudí, tým viac názorov, nápadov, osobností, ale aj kritiky.

Celý článok >>
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 07:01