StoryEditor

Svetové akciové trhy

10.09.2007, 00:00

Obchodovanie bez jasného smeru pokračovalo na amerických akciových trhoch aj počas minulého, kvôli skrátenému týždňu. V utorok po návrate obchodníkov z predĺženého víkendu vzrástli ceny akcií pod vplyvom správy o podnikateľských podmienkach, ktoré sa síce zhoršili, ale stále poukazujú na ekonomický rast. Následný nákupný záujem pomohol indexom dostať sa na najvyššie hodnoty za posledný mesiac. V stredu a vo štvrtok sa trhy mierne korigovali, keď obavy prinášali nové dôkazy o pokračujúcom prepade v realitnom sektore. Prudšiemu prepadu bránili iba nádeje, že piatková správa o zamestnanosti ukáže, že americké hospodárstvo je dosť silné a stále vytvára dostatok nových pracovných miest. Všeobecne sa očakávalo, že za august by malo pribudnúť okolo 110 000 pracovných miest, a preto pokles o 4 000 bol pre trhy studenou sprchou, pričom ide o prvý pokles od roku 2003. Obchodníci na toto sklamanie zareagovali výpredajom, ktorý stlačil indexy nadol, a tak týždeň uzavreli s poklesom od 1,2 do 1,8 percenta. Nové známky spomaľovania americkej ekonomiky vytvárajú očakávania a tlak, aby centrálna banka Fed čím skôr znížila úrokovú sadzbu, aby tým podporila podnikateľskú aktivitu.
Úvod týždňa sa aj na európskych trhoch niesol v znamení pokračujúceho optimizmu, ktorý bol podporený vyjadrením predstaviteľov Európskej únie o tom, že hospodársky rast únie by mal bez problémov zvládnuť aktuálne turbulencie na finančných trhoch, a dokonca by mohol dosiahnuť rýchlejšie ako pôvodne plánované tempo. Ak by sa podarilo splniť cieľ 2,6 percenta ročne, Európa by tak po prvýkrát od roku 2001 rástla rýchlejšie ako Amerika. Európska centrálna banka aj Bank of England pokračovali v poskytovaní likvidity pre finančné trhy, no medzibankové úrokové sadzby však aj napriek tomu pod vplyvom obáv z USA rástli. Obe centrálne banky, ECB aj BoE, na štvrtkových zasadnutiach ponechali svoje hlavné úrokové sadzby nezmenené, aj keď počas augusta naznačovali pripravenosť na ich zvýšenie. Aktuálny vývoj na svetových trhoch však podnietil centrálne banky, aby nebrzdili ekonomický rast zvýšením úrokových sadzieb. Koncotýždňový pokles sa podpísal pod straty európskych indexov, ktoré si odpísali od 1,8 do 4 percenta.
Japonský akciový trh bol opäť cez kurz jenu zasiahnutý rýchlo sa meniacimi náladami obchodníkov na ostatných svetových trhoch. Dáta poukazujúce na spomalenie investičných výdavkov veľkých firiem spôsobili obavy, že ekonomika by mohla byť blízko konca rastu, ktorý patrí k najdlhším počas niekoľkých desaťročí. Útlm už aj v japonskom realitnom sektore spôsobil, že ceny akcií takmer celý týždeň klesali. Posilňovanie jenu nepôsobilo dobre na akcie exportérov ani na ceny komodít, ktorých cena v jenovom vyjadrení rýchlo rástla. Obchodníci očakávajú, že Bank of Japan by mala podľa vzoru európskych centrálnych bánk ponechať úrokové sadzby na nezmenenej hodnote 0,5 percenta, čo zabránilo prudšiemu poklesu. Aj napriek tomu si index Nikkei odpísal 2,7 percenta a za posledné obdobie dosahuje najhoršie výsledky spomedzi rozvinutých svetových trhov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 06:01