StoryEditor

Najviac "sype" vo Švajčiarsku

13.09.2007, 00:00

Handelsblatt /Juliane Lutzová

UBS, Nestlé alebo Roche? Manažéri, ktorí chcú zarábať viac, by sa mali vybrať do Švajčiarska. Podľa americkej poradenskej agentúry Hewitt Associates totiž špičkoví riadiaci pracovníci zarábajú najlepšie práve v "alpskej" republike.
Ročný platový priemer tam dosahuje 172 000 eur, čím Švajčiari o šesťtisíc eur predstihli Nemecko, ktoré je na druhom mieste. Životné náklady vo švajčiarskych metropolách, ako Ženeva či Zürich, nie sú síce najnižšie, ale túto nevýhodu zase bohato kompenzuje nižšie daňové zaťaženie. Drí sa aj Španielom, kde priemerná ročná odmena manažéra dosahuje 135 000 eur, čo je o päťtisíc eur viac ako napríklad odmena experta v Sydney či Melbourne v Austrálii. Manažéri v susednom Rakúsku sa musia uspokojiť so sumou 126 000 eur.

Veľká platová priepasť
"Novoty však prichádzajú zo strednej Európy," komentuje výsledky prieskumu vybraných 35 štátov Marco Reiners z nemeckej pobočky agentúry Hewitt. V Poľsku, Česku a Maďarsku odmeny riadiacich pracovníkov v poslednom období mimoriadne vzrástli, takže možno predpokladať, že rozdiely v porovnaní so západnou Európu v priebehu piatich až desiatich rokov celkom zaniknú. Kým, povedzme, vedúci marketingového oddelenia veľkej varšavskej firmy zarobí ročne asi 80 000 eur, v Prahe je to 58 000, v Budapešti 65 000, ale v Bulharsku, ako nováčikovi EÚ, už len 24 000 eur. Reiners však poukazuje na to, že za vysokými platmi manažérov v stredoeurópskych štátoch nasleduje obrovská priepasť a ostatní zamestnanci sa musia uspokojiť s priemernými príjmami.
Riadiť spoločnosti sa vyplatí aj v Ázii. Manažéri zarábajú najlepšie v čínskom Hongkongu, kde dostávajú v priemere 118 000 eur za rok. Za nimi nasleduje Singapur (109 000 eur) a Japonsko (104 000 eur). Zle si nežijú ani juhokórejskí riaditelia (85 000 eur), kým ich kolegovia v Indii a v Číne dostávajú oveľa skromnejšie odmeny, v Pekingu či Šanghaji napríklad 43 000 eur za rok. V Číne sa však situácia rýchlo mení, platy ľudí v riadiacich funkciách rastú ročne až o 8,5 percenta.
Štatistika spoločnosti Hewitt Associates uvádza 250 platov v danej krajine. Údaje sa každoročne aktualizujú, nezohľadňujú však dane, sociálne poistenie ani výšku životných nákladov.
Čo sa však podľa Reinersa nemení nikde, to sú odvetvia, v ktorých sa zarába najlepšie: farmaceutické spoločnosti, banky, poisťovne, počítačové a telekomunikačné firmy platia ľudí stále oveľa lepšie ako napríklad automobilky či obchodné reťazce. A je úplne jedno, v ktorom štáte.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 06:52