StoryEditor

Zlato sa blíži k tisícke

04.02.2008, 06:49
Znovu sa potvrdzuje, že ak Američania potrebujú urobiť smelé a odvážne rozhodnutie, tak neváhajú. V čase, keď sa ekonomika spomaľuje a investori na finančných trhoch začínajú panikáriť, je americká centrálna banka schopná zareagovať rozhodným spôsobom, aby trhy upokojila.

 Fed v priebehu dvoch týždňov znížil základnú úrokovú sadzbu až o 1,25 percenta a dokázal povzbudiť obchodníkov a zastaviť prepad akciových a komoditných trhov.

Dolár pomáha zlatu
Mierny nárast zaznamenalo zlato. To ťažilo z prudkého oslabovania dolára. Americkej mene neprospelo hlavne zníženie úrokových sadzieb zo strany Americkej centrálnej banky. Základná úroková sadzba v Spojených štátoch sa tak momentálne nachádza na úrovni 3,5 percenta, pokiaľ v eurozóne je na štyroch percentách. Tento úrokový diferenciál tak hrá v prospech eura a láka obchodníkov nakupovať viac úročenú menu, čiže euro, a predávať menu úročenú nižšie, čiže dolár. Silná korelácia medzi dolárom a žltým kovom sa tak následne prejavuje vo zvýšených nákupoch zlata investormi. Tí boli navyše posmelení priaznivým vývojom na akciových trhoch a táto zvýšená dôvera v kroky vlády a Fedu sa odrazila aj na náraste ceny zlata. Tomu sa tak podarilo vytvoriť aj nové historické maximum na úrovni 942,2 dolára za trojskú uncu a znovu sa tak priblížil k magickej úrovni tisíc dolárov.

Nedostatok pšenice
Ďalší silný nárast má za sebou aj pšenica. Tu tlačí nahor hlavne silný dopyt, nižšia ponuka a stále nízke celosvetové zásoby. Hlavné obavy na trhu spôsobuje možné uprednostnenie iných plodín farmármi, keď sa budú na jar rozhodovať, čo nasadia. Prudký rast ceny sóje v minulom roku a stabilne silný vzostup ceny kukurice znamená aj vyššiu pravdepodobnosť nasadenia týchto plodín na úkor pšenice. Len dostatočne silný nárast ceny pšenice by tomu mohol zabrániť a cenová špirála v celom poľnohospodárskom sektore sa tak nanovo roztáča. Okrem toho analytici varujú, že tento rok by celosvetové zásoby tejto obilniny mali klesnúť na najnižšie hodnoty za posledných 30 rokov. V takejto situácii je zrejmé, že pšenica ešte posledné slovo nepovedala.

Ropa zisky neudržala
Ropa však nepatrila medzi komodity, ktorých cena rástla. Napriek tomu, že v úvode týždňa sa dokázala odraziť k vyšším úrovniam, tieto zisky nedokázala udržať. Obchodníci boli síce povzbudení pozitívnymi správami o snahách americkej centrálnej banky a americkej vlády oživiť ekonomický rast, tie však nedokázali vykompenzovať viaceré správy o poklese ceny.
Zlé správy pre „býkov“ prišli na trh v stredu. Najprv vyšla informácia o prudkom spomalení americkej ekonomiky v poslednom kvartáli minulého roka, čo znamená, že hospodárstvo v Spojených štátoch vzrástlo v roku 2007 najmenej za posledných päť rokov. Takéto spomaľovanie dynamiky rastu znamená, že klesá aj dopyt po rope, čo by sa malo odraziť na poklese ceny zo súčasných vysokých hodnôt. Následne americké ministerstvo pre energetiku informovalo o väčšom ako očakávanom náraste zásob ropy a benzínu v Spojených štátoch. Takýto priaznivý vývoj z posledných týždňov už zahnal obavy obchodníkov z nedostatočných zásob a prispieva k tlaku na pokles ceny čierneho zlata. Negatívne nálady na trhu potvrdil aj záver týždňa, keď vyšiel údaj o stave nezamestnanosti v Spojených štátoch, ktorý ukázal úbytok nových pracovných miest. Pri súčasnej absencii geopolitického napätia buď na Blízkom východe alebo u iných producentov tejto suroviny, je zrejmé, že je priestor na ďalší pokles ceny. Za posledných päť dní zaznamenala ropa stratu 1,9 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 10:12