StoryEditor

Rating nie je navždy

18.06.2007, 00:00
Medzinárodné ratingové agentúry hýbali hodnotením slovenských bánk. Do hľadáčika najvýznamnejších hodnotiacich firiem Fitch Ratings a Moody's Investors Service sa dostali Slovenská sporiteľňa a Istrobanka.

Kým naša najväčšia banka sa posunula nahor, Istrobanka nejaký ten bod stratila.

Lepšia známka pre sporiteľňu
Slovenská sporiteľňa si v medzinárodnom hodnotení mierne polepšila. Ratingová agentúra Fitch Ratings jej spolu s Českou sporiteľňou o stupeň zvýšila rating krátkodobých aj dlhodobých záväzkov. "Zvýšený rating agentúry Fitch odráža okrem iného silnú pozíciu Slovenskej sporiteľne v rámci skupiny Erste Bank, zrýchlenie rastu objemu retailových aj korporátnych úverov, veľkosť siete obchodných miest či rast kvality aktív banky," komentovala hovorkyňa banky Miriam Fuňová. Podobne zdôvodňuje zmenu ratingu aj agentúra Fitch a dodáva, že výhľad udelených ratingov ostáva stabilný.

Môže za to matka
Iná agentúra, Moody's Investors Service, ktorá sa taktiež špecializuje na udeľovanie ratingov, znížila hodnotenie Istrobanky. Banke o stupeň klesol dlhodobý lokálny rating bankových vkladov. Moody's tento krok zdôvodnili znížením dlhodobého ratingu materskej banky BAWAG P.S.K. "Dôvodom tejto zmeny je výpočet ratingu podľa nového modelu, v ktorom je zohľadnená korekcia dlhodobého ratingu materskej banky BAWAG P.S.K. Hodnotenie Istrobanky je aj po tejto korekcii veľmi vysoké a porovnateľné s ostatnými ratingmi subjektov na slovenskom bankovom trhu," vysvetľuje riaditeľka marketingu a reklamy Istrobanky Dana Škublová. Aktuálny dlhodobý lokálny rating banky podľa nej aj naďalej vyjadruje veľmi vysokú schopnosť splácať svoje záväzky v porovnaní s ďalšími domácimi emitentmi.
Agentúra Moody's zároveň potvrdila rating finančnej sily banky a krátkodobý lokálny rating bankových vkladov. Výhľad všetkých udelených hodnotení je podľa agentúry stabilný.
Lokálny rating slúži na porovnanie úverovej bonity subjektov medzi sebou v rámci krajiny, nepoužíva sa na porovnávanie v medzinárodnom meradle, na ktoré slúži medzinárodný systém ratingov. Systém lokálnych ratingov zaviedla agentúra Moody's na Slovensku od júna minulého roka. Nový systém poskytuje investorom lepší prehľad o úverovej bonite slovenských subjektov, pretože medzinárodný systém nie je pre potreby vnútroštátneho porovnávania dostatočne detailný.

Rôzne ratingy
Rating udeľujú nezávislé spoločnosti a vyjadruje názor ratingovej agentúry na to, ako bude dlžník schopný v budúcnosti splácať svoje záväzky. K najznámejším agentúram okrem spomínaných patrí aj Standard & Poor's, A.M. Best alebo UK Data. Rating sa netýka iba bánk a iných finančných inštitúcií, ale aj spoločností emitujúcich dlhové cenné papiere, či dokonca štátov.
"Rating je určený najmä pre investorov, je to pre nich dôležitý nezávislý názor a zdroj informácií," vysvetľuje hovorkyňa Tatra banky Tereza Copláková. Kvôli nezávislosti a čiastočne odlišnej metodológii pri stanovení ratingu majú banky hodnotenie od dvoch agentúr. "Na základe osobných rokovaní agentúry dôsledne analyzujú kvantitatívne aj kvalitatívne ukazovatele, celkové ekonomické a legislatívne prostredie, obchodnú stratégiu, rizikový profil banky, finančnú likviditu, uveryschopnosť. Rating agentúra taktiež pravidelne prehodnocuje," uzatvára Copláková.

Kritika hodnotenia
Ani ratingové agentúry sa nevyhli kritike. Zníženie ratingu totiž môže vyvolať začarovaný kruh. Firme sa zhorší rating, klesne dôveryhodnosť, stúpnu úroky na úvery. Niektoré úvery sú dokonca nastavené tak, že ak klesne rating spoločnosti na určitú úroveň, úvery musia byť splatné okamžite. To môže znamenať krach firmy.
Niektoré agentúry sú obviňované, že majú s manažmentom hodnotených spoločností príliš úzke vzťahy. Tie môžu viesť k poradenstvu, čo treba urobiť na získanie ratingu, a nie na objektívne hodnotenie procesov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 06:49