StoryEditor

Strach z recesie bráni rope v raste

20.01.2008, 23:00

Komodity doplatili uplynulý týždeň na slabosť väčšiny finančných trhov. Prepad akciových trhov spôsobil medzi investormi paniku, ktorá sa prenášala medzi jednotlivými trhmi a spôsobila zatváranie pozícií aj v komoditách. Preto počas uplynulých piatich dní klesli ceny ropy, zlata, takmer celého poľnohospodárskeho sektora, ale aj ceny mäsa. Jednou z mála komodít, ktorým sa darilo, bol cukor. Táto dlhodobo podhodnotená plodina získala dôveru investorov, ktorí videli jej nízku cenu a vo veľkom ju skupovali.
Strach z recesie
Cena ropy klesla počas piatich týždňov o 2,3 percenta. Hlavným dôvodom bola všeobecná nálada na finančných trhoch, ktorá spôsobila výpredaje na väčšine trhov. Investori sa obávajú spomalenia americkej ekonomiky, ktoré by mohlo v druhom štvrťroku vyústiť až do recesie. Takáto recesia by sa pravdepodobne preliala aj do európskej ekonomiky a ďalších hospodárstiev sveta a znamenala by aj celosvetový pokles dopytu po rope. Toto je momentálne hlavná hrozba pre trh s ropou a bráni jej v ďalšom raste. Cena ropy nachádzajúca sa nad 90 dolármi za barel by v prípade spomalenia rastu hospodárstva znamenala príliš vysokú cenu pre obchodníkov. Práve preto sa cena čierneho zlata nachádza už desať dolárov pod svojím historickým maximom dosiahnutým začiatkom januára. Upokojenie na trhoch priniesla aj stredajšia správa americkej vládnej agentúry pre energetiku. Tá informovala o prvom náraste zásob ropy v Spojených štátoch za posledných deväť týždňov a tieto zásoby sa zvýšili viac, ako sa očakávalo. Takisto stúpli zásoby destilátov a benzínu, a to utvrdilo obchodníkov o možnom poklese ceny. Treba povedať, že v poslednom čase nedošlo k žiadnej eskalácii geopolitického napätia, čo je takisto faktorom na pokles ceny. Myslím si, že budúci týždeň by sme sa mohli dočkať ďalšieho poklesu ceny, na ktorý by mohol zareagovať aj Slovnaft znížením ceny benzínu.
"Medvedie" zlato
Prvý týždenný prepad ceny od polovice decembra zaznamenalo aj zlato. Jeho cena klesla v súlade s poklesom väčšiny komodít, prepadom akciových trhov a celkovou náladou medzi investormi. Tí potrebovali zatvárať svoje ziskové pozície, aby dokázali zareagovať na prepad akcií a zlato zjavne doplatilo na zatváranie týchto dlhodobých pozícií. Takisto posilnenie amerického dolára uprostred týždňa prinavrátilo na trh "medvediu náladu" a prevládala zjavne neochota obchodníkov skupovať žltý kov. Z dlhodobejšieho hľadiska by zlato mohlo profitovať z poklesu akciových trhov, keď investori budú hľadať istotu v podobe trvalej hodnoty, ktorú zlato predstavuje. Preto sa dá očakávať, že dlhodobý "býčí" trend sa ešte nezastavil a vzácny kov svoje posledné slovo ešte nepovedal.
Záujem o sóju
Prvýkrát od novembra klesla aj cena sóje. Cena tejto olejniny má za sebou obrovský rast, ktorý bol spôsobený hlavne nižším nasadením sóje v minulom roku. Obrovské nasadenie kukurice v roku 2007 bolo aj na úkor sóje a obchodníkom je jasné, že cena sóje musí výrazne vzrásť, aby sa farmári túto sezónu priklonili naspäť k tejto komodite a nasadili jej viac. Silný dopyt po sóji je tak ako v prípade iných komodít ovplyvnený faktorom alternatívnych palív. Zo sójového oleja sa vyrába bionafta, a to spôsobuje prudký rast záujmu aj o samotnú sóju. Pri cenách ropy nachádzajúcich sa nad 90 dolármi za barel sa dá čakať, že boom alternatívnych palív potrvá.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 23:51